Gandul
42722 vizualizări 23 mar 2017

Cei doi români victime ale atacului de miercuri, de la Londra, sunt un cuplu de tineri aflaţi în vacanţă în Regatul Unit, pentru a sărbători ziua unuia dintre ei, la acest moment starea fetei fiind critică, a declarat, joi, pentru Mediafax ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

"La ora la care discutăm, femeia e în stare critică. A suferit azi-noapte o intervenţie chirurgicală pe creier, pentru îndepărtarea unui cheag de sânge. A supravieţuit, din fericire acestei intervenţii, are multiple leziuni şi, mai ales, are o problemă legată de funcţionarea plămânilor. După ce a suferit această intervenţie, a fost mutată la un alt spital, la «Sfântul Bartolomeus», pentru a i se face investigaţii la plămâni, pentru că sunt probleme legate de plămâni (...) Prietenul ei nu are probleme de această anvergură, o fractură la laba piciorului şi este în afara oricărei stări de pericol", a spus  Mihalache. 

Cei doi tineri se numesc Andreea Cristea (31 de ani, arhitect) şi Andrei Burnaz (32 de ani, inginer)  şi sunt din Constanţa. Ziarul Replica a publicat fotografiile celor doi. 

Încă nu se ştie oficial dacă tănâra a căzut în urma impactului sau a sărit în încercarea de a-şi salva viaţa în Tamisa.

Cei doi tineri români urmau să se vadă cu prietenul lor, Patrick Tracey, din Derbyshire.

"Nu au mai ajuns. I-am sunat şi puteam să aud sunetul împuşcăturilor pe fundal. Mi-am dat seama imediat că ceva nu era în regulă. Sunt în stare de şoc", a spus Patrick Tracey pentru The Telegraph.

May: Un atac bolnav şi pervers

Evacuată în grabă în momentul atentatului din apropierea parlamentului, premierul Marii Britanii, Theresa May, a susţinut o declaraţie în cursul serii în care a calificat atacul ca fiind unul pus în operă de o persoană „bolnavă şi perversă”, care a acţionat singură. 

„Locul ales pentru atac nu a fost întâmplător. Teroriştii au ales să lovească în inima capitalei unde oameni de toate naţionalităţile, religiile şi culturile vin să celebreze valorile libertăţii, democraţiei şi libertăţii de exprimare. (...) Toate tentativele care vizează distrugerea acestor valori prin violenţă şi teroare sunt sortite eşecului. Mâine dimineaţă, Parlamentul se va reuni în mod normal. Londonezii îşi vor merge la lucru ca de obicei. Nu vom ceda niciodată în faţa terorii. Nu vom lăsa niciodată ca frica şi teroarea să ne divizeze”, a spus May. 

Premierul britanic a mai spus şi că ceea ce s-a încercat prin atacul de la Westminster a fost reducerea la tăcere a democraţiei Regatului şi a ţinut să livreze un mesaj simplu: „Nu ne temem, nu vom ceda în faţa terorismului". May a calificat atacul terorist de miercuri după-amiază drept un atentat la adresa oamenilor din toată lumea şi a ţinut să transmită câteva informaţii legate de atacator. 

„Referitor la ceea ce s-a întâmplat la Westminster, sunt limite a ceea ce pot să transmit. Pot să vă spun că este vorba despre un singur atacator care a intrat cu maşina în plină viteză în oamenii de pe pod, omorând două persoane şi rănind peste 40. (...) este vorba despre sud-coreeni, români, grei, italieni. Apoi acesta a părăsit vehiculul şi a atacat un poliţist înainte să fie împuşcat", a completat şeful cabinetului de la Londra. 

Theresa May a transmis şi că vor mai avea loc alte întâlniri de urgenţă precum cea de miercuri seară şi că nivelul alertei de securitate rămâne sever, ceea ce înseamnă că ţara este încă în alertă. Acesta este al doilea cel mai serios avertisment în materie de terorism, după situaţia critică ce semnalează iminenţa unui atac.

„O întreagă ţară vrea să ştie cine este responsabil şi ce măsuri vor fi luate. O investigaţie anti-teroristă este deja în desfăşurare, pentru a afla motivaţiile atacatorului şi dacă acesta a avut complici. (...) În timpul nopţii, poliţiştii au percheziţionat 6 adrese şi au făcut 8 arestări. (...) Există motive să credem că atacatorul a acţionat singur. Ceea ce putem spune este că vorbim despre un individ născut în Marea Britanie care, acum câţiva ani, a fost investigat de MI5. În acest moment, anchete intensive sunt în desfăşurare", a explicat May. 

Premierul britanic a precizat că ameninţarea ISIS este una foarte reală şi că, din această cauză, vor fi luate măsuri suplimentare de securitate, va creşte numărul de patrule pe întreg teritoriul ţării, cu mai mulţi ofiţeri şi poliţişti înarmaţi. Aceasta a elogiat şi eforturile „eroice" ale autorităţilor şi „curajul incredibil" al poliţiştilor.

„Totuşi, cel mai mare răspuns nu este în cuvintele politicienilor, ci în acţiunile de zi cu zi ale oamenilor. Milioane de oameni îşi desfăşoară viaţa normal, străzile sunt la fel de aglomerate, milioane de oameni călătoresc spre Londra să vadă cel mai măreţ oraş din lume. În actele acestea obişnuite vedem cel mai bun răspuns, care arată că nu ne vom preda şi care neagă o victorie a adversarilor noştri", a încheiat May. 

UPDATE 11:39 Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, referindu-se la starea româncei rănite în atentatul de la Londra, că, "se pare' că "greul a trecut" şi s-a declarat mulţumit de prestaţia diplomaţilor care gestionează criza apărută în urma incidentului.

"Din ceea ce mi-a spus domnul ambasador, că pare că ce a fost greu azi-noapte în urma intevenţiei chirurugicale a trecut, dar în continuare se află sub strictă observaţie. Pericolul nu a trecut, important este să fim şi alături de familie, să ajutăm cu ceea ce putem şi vreau să vă spun că sunt mulţumit de modul în care ambasada de la Londra a gestionat situaţia. Sper să o facă până la sfârşit la fel", a spus premierul Grindeanu, înaintea şedinţei comune de guvern România - Republica Moldova.

UPDATE 11:16  Cei doi români aflaţi între victimele atacului din capitala Marii Britanii sunt Andrei Burnaz şi Andreea Cristea, din Constanţa ,de 32, respectiv 31 de ani şi se aflau la Londra pentru a sărbători aniversarea lui Andre.

UPDATE 11:04 Cei doi români victime ale atacului de miercuri de la Londra sunt un cuplu de tineri aflaţi în vacanţă în Regatul Unit, pentru a sărbători ziua unuia dintre ei, la acest moment starea fetei fiind critică, a declarat, joi, pentru Mediafax, ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.

"La ora la care discutăm, femeia e în stare critică. A suferit azi-noapte o intervenţie chirurgicală pe creier, pentru îndepărtarea unui cheag de sânge. A supravieţuit, din fericire acestei intervenţii, are multiple leziuni şi, mai ales, are o problemă legată de funcţionarea plămânilor. După ce a suferit această intervenţie, a fost mutată la un alt spital, la «Sfântul Bartolomeus», pentru a i se face investigaţii la plămâni, pentru că sunt probleme legate de plămâni. (...) Prietenul ei nu are probleme de această anvergură, o fractură la laba piciorului şi este în afara oricărei stări de pericol", a spus, pentru Mediafax, ambasadorul Dan Mihalache.

UPDATE 10:26 Şapte persoane au fost arestate în legătură cu atacul terorist de la Londra, a declarat Mark Rowley, şeful diviziei pentru combaterea terorismului în cadrul Scotland Yard, care a precizat că poliţia a efectuat raiduri la şase adrese din Londra, Birmingham şi alte localităţi, relatează BBC News, citat de Mediafax. 

"Încă credem - concluzie susţintă în continuare de anchetă - că atacatorul a acţionat de unul singur şi a fost inspirat de terorismul internaţional", a precizat Rowley.

Oficialul britanic a declarat că poliţia continuă să efectueze acţiuni în Londra, Birmingham şi alte localităţi.

Rowley a mai adăugat că "în acest moment nu avem la dispoziţie informaţii că ar exista alte ameninţări la adresa populaţiei".

UPDATE 08:55 Mai multe persoane au fost arestate în urma unui raid al poliţiei la Birmingham, existând suspiciuni că vehiculul folosit în atacul terorist de la Londra a fost închirat din acest oraş, notează The Telegraph, care a precizat că autorităţile nu au confirmat că acţiunea are legătură cu atentatul.

BBC Newsnight a relatat că există suspiciuni că vehiculul folosit în atentatul de la Londra ar fi fost închirat din Birmingham, însă această informaţie nu a fost confirmată.

În cursul nopţii de miercuri spre joi, poliţia britanică a efectuat un descins la o proprietatea din oraşul Birmingham, iar o porţiune din Şoseaua Hagley a fost închisă traficului timp de mai multe ore.

Într-un comunicat al Poliţiei din comitatul West Midlands se afirmă că operaţiunea este în curs de desfăşurare, astfel că nu se pot oferi detalii.

Un martor ocular a declarat pentru Press Association că "bărbatul din Londra a locuit aici", adăugând că forţele de ordine au "arestat trei persoane".

UPDATE 08:13 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, joi, că unul dintre cei doi cetăţeni români răniţi în atacul de la Londra se află în continuare în stare gravă. A doua victimă a fost externată.

”Imediat după producerea incidentului şi transferul cetăţenilor români la spital pentru îngrijiri, un reprezentant al Celulei de Criză constituită la nivelul misiunii diplomatice a României la Londra s-a deplasat, de îndată ce a fost posibil, la unitatea medicală în vederea obţinerii unor informaţii actualizate cu privire la starea de sănătate a victimelor şi pentru a acorda asistenţă consulară. Menţionăm că una dintre cele două persoane de cetăţenie română rănite se află în continuare internată în stare gravă, iar cealaltă, care a fost rănită uşor în urma incidentului, a fost externată”, precizează MAE într-un comunicat de presă.

UPDATE 07:48 Poliţistul ucis de atacatorul de la Londra a fost identificat. El se numea Keith Palmer, avea 48 de ani şi era căsătorit. El era membru al forţelor de ordine de peste 15 ani. 

 

UPDATE 22:00 Premierul a discutat cu ambasadorul României în Marea Britanie despre românii răniţi în atentat

Sorin Grindeanu a avut convorbiri telefonice cu ambasadorul României în Marea Britanie despre starea românilor răniţi în atentatul terorist de la Londra şi este ţinut la curent în permanenţă, anunţă Guvernul României pe pagina de Facebook.

"Premierul României este informat permanent despre starea românilor răniţi în atentatul terorist de la Londra. În această seară prim-ministrul a avut convorbiri telefonice cu ambasadorul României în Marea Britanie, care l-a informat în legătură cu demersurile făcute de ambasadă pentru sprijinirea românilor afectaţi. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul şi guvernul britanic şi condamnăm ferm orice act terorist", se arată pe pagina de Facebook a Guvernului României.

UPDATE 21:44 Parlamentarul conservator Tobias Ellwood a fost catalogat drept "erou" după ce a încercat să-l resuscitezepe poliţistul ce fusese înjunghiat cu un cuţit de atacator care încerca să intre în Parlamentul de la Londra. Ellwood şi-a pierdut fratele în atacul terorist din Bali, din octombrie 2002, când 202 persoane au fost ucise, printre care se numărau şi 27 de britanici. 

SUMARUL OREI  

ᴓ Patru oameni au murit, între care poliţistul şi atacatorul.  

ᴓ Cel puţin 20 de persoane au fost rănite, între care 2 români. Între răniţi se află şi trei liceeni francezi. 

ᴓ Atacatorul a intrat cu o maşină în oamenii de pe podul Westminster, înainte de a intra în gardul Parlamentului şi a încerca să intre în incintă cu două cuţite. 

ᴓ Poliţia crede că este vorba de un singur atacator, dar a blocat zona şi face în continuare cercetări. 

UPDATE 20:40 Între răniţi se află şi trei liceeni francezi, cu vârste de 15 şi 16 ani, care se aflau într-o excursie cu scoala. 

UPDATE 20:40 Doi cetăţeni români au fost răniţi în atacul terorist produs miercuri după-amiază în apropierea Parlamentului Marii Britanii, anunţă Ministerul român al Afacerilor Externe.

"În urma demersurilor de urgenţă întreprinse de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord pe lângă autorităţile locale, cu privire la identificarea cetăţeniei victimelor, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele: Din cele mai recente informaţii obţinute de la autorităţile locale, au fost identificate două persoane de cetăţenie română care au fost rănite. Acestea au fost transportate la spitalele din zonă în vederea acordării asistenţei medicale", precizează MAE.

UPDATE 20:09 Ultimul bilanţ al atacului este de trei morţi şi 20 de răniţi. De asemenea, atacatorul a fost împuşcat mortal. "Bilanţul actual este de patru morţi, unul dintre ei fiind atacatorul. Sunt şi 20 de răniţi", a declarat BJ Harrington, un reprezentant al Scotland Yard.

"Efectuăm o investigaţie amănunţită asupra incidentului petrecut astăzi în zona Westminster", a precizat Harrington.

UPDATE 20:02  Jandarmeria Bucureşti a suplimentat dispozitivele de protecţie care asigura paza obiectivelor de importanta deosebita în contextul evenimentelor petrecute în Londra, anunţă instituţia pe pagina de Facebook. Măsurile de pază au fost luate ca urmare a atacului terorist comis miercuri în centrul Londrei.

UPDATE 19:12 Premierul Theresa May va prezida o şedinţă de urgenţă cu şefii serviciilor de securitate. „Premierul Theresa May a revenit la Downing Street şi monitorizează situaţia; va prezida o reuniune de urgenţă cu şefii serviciilor de securitate", a transmis Downing Street. 

UPDATE 18:48 Reprezentantul poliţiei a susţinut o declaraţie publică în care nu a dat însă detalii noi despre atacul terorist. El a confirmat că există victime multiple, printre care şi poliţişti, însă nu a dat cifre.

Totodată, există relatări ale presei care spun că o femeie a sărit în râul Tamisa de pe podul Westminster, pentru a scăpa de atac. Ea a fost scoasă din apă în viaţă.

UPDATE 18:40 O a doua persoană şi-a pierdut viaţa după ce a fost rănită în atacul de pe Podul Westminster, conform Sky News.

UPDATE 18:15 O femeie rănită pe podul Westminster a murit, conform unui medic de la Spitalul St. Thomas, relatează Sky News.

UPDATE 18:00 Poliţia britanică a declanşat o operaţiune de amploare în centrul Londrei în urma incidentului produs la intrarea în sediul Parlamentului britanic.

"Agenţi de poliţie înarmaţi sunt la faţa locului, după incidentul de la Westminster", a transmis Scotland Yard.

Din cauza incidentului, sediul Parlamentului britanic a fost plasat în stare de alertă, sesiunea parlamentară fiind suspendată. Premierul Theresa May a fost evacuată din Parlament.

Circulaţia metroului în centrul capitalei Marii Britanii a fost oprită temporar. Poliţia metropolitană a îndemnat cetăţenii să evite centrul oraşului.

UPDATE 17:35 Poliţia londoneză a anunţat că tratează atacul ca pe „un incident terorist”.
 
 
Hartă The Telegraph.
 
UPDATE: Informaţiile preliminare arată că un bărbat a lovit cu maşina intenţionat un grup de persoane, după care a izbit poarta metalică a Palatului Westminster. A urmat un schimb de focuri cu forţele de ordine.
 
Martorii au declarat că au observat cel puţin două cadavre în curtea Palatului Westminster.
 
Unele surse afirmă că un individ a încercat să atace cu un cuţit agenţii de poliţie de la intrarea în sediul Parlamentului. Nu este clar dacă unul dintre cadavre este al poliţistului.
 
Cel puţin două persoane au fost împuşcate, iar unii martori susţin că au văzut un individ înarmat cu un cuţit, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Reuters. Sursele citate informează şi că, în total, cel puţin zece persoane au fost rănite.
 
 
Alte surse afirmă că o maşină a lovit un grup de persoane.
 
 
 
Sute de poliţişti au fost mobilizaţi la Palatul Westminster, iar, confiorm unor surse citate de cotidianul The Telegraph, poliţia a împuşcat cel puţin un suspect după comiterea unui atentat.
 
Potrivit Sky News, premierul Theresa May se afla la Parlament în momentul atacului, fiind evacuată în siguranţă.
 
 
 
 

 

Citește și: