3702 vizualizări 30 nov 2016

Toţi cei trei fotbalişti sunt în stare gravă. Portarul Jackson Follman (24 de ani) are piciorul drept amputat, Alan Ruschel are o vertebră fracturată şi leziuni pe coloana vertebrală, dar este conştient, în timp ce Helio Zampier este în starea cea mai gravă, fotbalistul de 31 de ani fiind ultimul salvat din avion. El este intubat şi are traumatism cerebral şi fracturi la extremităţi.

De altfel, Ruschel i-a întrebat pe supravieţuitori, în momentul în care era scos din avion: ''Familia mea, prietenii mei... unde sunt?''.

Soţia lui Ruschel a scris pe Instagram un mesaj în care îi mulţumeşte lui Dumnezeu că l-a ţinut în viaţă pe soţul ei. „Slavă Domnului că Alan este în spital. Ne rugăm pentru toţi cei care nu au fost salvaţi”, a spris ea, alături de o fotografie cu forbalistul în avion.  

Iniţial, şi portarul Danilo (foto jos) fusese salvat, dar a murit la spital, la puţin timp după ce a vorbit cu soţia lui la telefon.

Inginerul Erwin Tumiri a explicat în presa internaţională cum a reuşit să se salveze după ce avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă, din cauză că ar fi rămas fără combustibil.

''Am urmat protocolul de siguranţă, mi-am pus valizele între picioare şi m-am aşezat în poziţie fetală'', a explicat Tumiri, un tânăr de 25 de ani originar din Bolivia. 

Stewardesa Ximena Suarez (27 de ani, tot din Bolivia, foto) îşi aminteşte că luminile din avion s-au stins şi s-a auzit o bubuitură puternică. ''Nu îmi amintesc mai multe acum'', mai spune tânăra. Ea a ajuns la spital cu fracturi la gât şi picioare şi lovituri la cap.

Pe de altă parte, jurnalistul Rafael Henzel (43 de ani), cu peste 20 de ani experienţă în radio şi TV, este internat cu traumatism toracic şi fractură la piciorul stâng. 

Înainte de tragedie, Henzel a pus pe Facebook o fotografie din avion în care spune că este în zbor spre Medellin. Este una dintre ultimele fografii cu pasagerii avionului în viaţă. 

Imagini dinainte de tragedie au fost postate pe pagina de Facebook a Clubului, în filmare apărând fotbaliştii şi staff-ul în aeroport. 

În total, în tragedia aviatică din Columbia au murit 71 de persoane, dintre care 19 jucători de la Chapecoense şi 20 de jurnalişti sportivi. 

În momentul de faţă, Chapecoense a rămas cu numai trei jucători valizi în lot (foto), cei trei care nu au prins lotul pentru turul finalei cu columbienii de la Atletico Nacional. Aceştia trei au fost surprinşi într-o fotografie extrem de emoţionantă în vestiarul echipei braziliene, în momentul în care aşteptau veşti despre coechipierii lor.

Chapecoense a fost lovită de soartă în cel mai bun moment al istoriei sale, după mai multe promovări succesive din liga a 4-a până în prima ligă, unde se află pe locul 9, şi înaintea celor mai importante două meciuri din istorie, turul şi returul finalei Copei Sudamericana.

Presa internaţională scrie că, iniţial, pilotul Miguel Quiroga (54 de ani), care a murit în accident, a fost considerat erou, deoarece se bănuia că a deversat intenţionat combustibil pentru ca avionul să nu explodeze la impact. Totuşi, ulterior anchetatorii au precizat că este suspect că totuşi aeronava nu a luat foc absolut deloc la impact, motiv pentru care se crede că ar fi rămas fără combustibil în aer.

Citește și: