Andrei Luca POPESCU
6684 vizualizări 7 ian 2015

Până acum, poliţia franceză confirmă moartea a 4 caricaturişti ai revistei Charlie Hebdo: Cabu, Charb, Wolinski şi Tignous. O a cincea victimă, economistul Bernard Maris, este confirmată de Le Monde. Printre cei ucişi se mai află caricaturistul Philippe Honoré, corectorul Moustapha Ourrad şi cronicarul Michel Renaud, conform aceleiaşi publicaţii.

Cabu, pe numele său real Jean Cabut, avea 76 de ani, şi era un caricaturist cu o experienţă de 50 de ani, care a lucra şi pentru Canard Enchenee, o altă celebră revistă de satiră franceză. Cabu era unul dintre fondatorii revistei Charlie Hebdo şi director artistic al acesteia.

Foto: AFP.

Charles Wolinski, 80 de ani, era un caricaturist născut în Tunisia, care a început să deseneze caricaturi în anii ’60 şi colabora cu mai multe publicaţii centrale franceze, precum Paris Match sau Liberation. CITEŞTE MAI MULTE AICI.

Foto: AFP.

Cei doi au fost primii ziarişti ucişi de teroriştii care au atacat redacţia Charlie Hebdo, conform declaraţiilor martorilor. Ei au fost şi fondatorii revistei de satiră Hara-Kiri, predecesoarea Charlie Hebdo.

Charb, pe numele său real Stephane Charbonnier, avea 47 de ani şi conducea redacţia Charlie Hebdo din 2009. Lunar, el scria o rubrică de satiră intitulată „Fatwa Ayatollah-ului Charb”, în revista Fluide Glacial.

Charb se afla pe o listă de persoane pentru uciderea cărora se oferea o recompensă,publicată de o revistă a al Qaeda, sub titlul „un glonţ pe zi ţine necredinciosul departe”, conform Daily Mail. Lista a fost publicată după ce Charlie Hebdo a editat o carte de caricaturi cu profetul Mahomed, cu specificaţia că publicaţia este halal, pentru că a fost creată de musulmani.

Foto: AFP.

Ultimul desen al caricaturistului Stéphane Charbonnier, cunoscut după semnătura Charb, a fost unul premonitoriu. “Niciun atentat, încă, în Franţa.” “Aşteptaţi! Mai e timp până la finalul lunii ianuarie pentru a ne trimite urările!”, este mesajul atribuit ironic unui terorist în caricatură publicată în numărul din această săptămână. Ţinta mai multor ameninţări în trecut, Stéphane Charbonnier s-ar număra, potrivit publicaţiei belgiene “La Libre” printre victimele atentatului din această dimineaţă.

Tignous, pe numele său real Bernard Verlhac, de 47 de ani, era un caricaturist colaborator al revistei. CITEŞTE MAI MULT AICI.

Foto: Wikipedia // Georges Seguin

Bernard Maris, 68 de ani, era economist,profesor de economie şi scria pentru mai multe publicaţii articole economice, inclusiv pentru Charlie Hebdo. El era de altfel unul dintre acţionarii revistei satirice Charlie Hebdo.

Cine sunt poliţiştii care au fost ucişi în atac

Unul dintre poliţiştii care au murit în timpul atacului se numea Ahmed Merabet şi avea 42 de ani, comform unui şef al sindicatului Poliţiei pariziene, citat de Le Figaro. El este poliţistul care apare în imaginile şocante surprinse în timp ce atacatorii îl execută. El a murit din cauza unui glonţ primit în cap, după ce fusese rănit în atac. Ahmed lucra la brigada de poliţişti pe bicicletă a comisariatului arondismentului XI.

Al doilea poliţist ucis în atac, Franck Brinsolaro, avea 49 de ani şi îl păzea pe directorul revistei Charlie Hebdo, Charb, care a fost şi el omorât în atac.

De asemenea a mai fost ucis un agent de întreţinere a imobilului, conform Le Monde.

Citește și: