140 vizualizări 12 mar 2008

Reputaţia cofondatorului Wikipedia, Jimmy Wales, este greu pusă la încercare în ultimele săptămâni. Un fost om de ştiinţă la una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume l-a acuzat pe Wales că cere bani pentru a edita pagini favorabile în celebra enciclopedie online, relatează BBC.

Jeff Merkey, fost specialist în computere la Novell, susţine că Wales i-a cerut în 2006 o donaţie de 5.000 de dolari pentru „a îndulci” informaţiile apărute despre el pe Wikipedia, printre acestea şi date despre procesele împotriva cercetătorului, unul intentat chiar de Novell. Cam în aceeaşi perioadă în care Merkey a făcut donaţia, materialul a fost schimbat, după ce a fost retras de pe enciclopedia online şi scris din nou. Reacţia lui Wales a venit imediat.

După cum era de aşteptat, co-fondatorul Wikipedia a spus că acuzaţiile sunt o „prostie”. Săptămâna trecută Wales a fost acuzat de un fost membru al echipei Wikipedia că a folosit în scopuri personale banii fundaţiei nonprofit Wikimedia. Cele două acuzaţii au fost făcute la scurt timp după ce Wales s-a despărţit de prietena sa printr-un mesaj postat pe Wikipedia. Pentru a se răzbuna, tânăra a scos la vânzare pe eBay hainele lui Wales. (A.M.M.)

Citește și: