Razvan Tupa
160 vizualizări 16 apr 2019

Discuţiile de la Bucureşti au fost marcate şi de căutarea unei poziţii comune la nivel European faţă de drama incendiului care a distrus luni acoperişul Catedralei Notre Dame din capitala Franţei, incident descris de oficiali drept o ”adevărată tragedie culturală”.

”Încă mai căutăm instrumentele politice pe care le vom pune la dispoziţia autorităţilor franceze” a spus comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, despre prezenţa reconstruirii Catedralei Notre Dame.

”Putem acorda sprijin şi finanţare pe termen lung, să finanţăm deplasările specialiştilor din celelalte ţări europene sau să trimitem voluntari şi expertiză care să ajute pregătirile pentru restaurarea Catedralei”, a spus Navracsics.

În cadrul evenimentului au fost organizate două sesiuni de lucru dedicate finanţării şi inovării pentru sectoarele culturale şi creative şi patrimoniului cultural european.

”Am propus un buget de 1.85 miliarde de euro pentru programul care va urma demersului «Creative Europe»”, a arătat comisarul european. Comisarul a vorbit şi despre 12 protocoale semnate în nouă dintre ţările europene în favoarea a 800 de iniţiative.

La nivelul UE au fost stabilite 64 de acţiuni care prevăd susţinerea patrimoniului cultural, au arătat oficialii.

În contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, a avut loc marţi reuniunea informală a miniştrilor culturii din UE. Lucrările au avut loc la Bucureşti, la Palatul Parlamentului.

Evenimentul a reunit miniştrii din statele membre ale Uniunii Europene şi a fost prezidat de ministrul român al Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz. La reuniune au mai participat Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, ca şi reprezentanţi ai Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene şi reprezentanţi ai Guvernului României.

Ministrul culturii de la Bucureşti a vorbit despre nevoia continuării unei abordări strategice în domeniu. Oficialul a vorbit despre ”cele mai importante lecţii învăţate din derularea anului patrimoniului”.

Pentru finanţarea sectoarelor creative, miniştrii au vorbit despre nevoia de formulare a unor instrumente adecvate şi de inovare.

”Transpunerea rapidă în legislaţia naţională a directivei europene privind drepturile de autor” a fost menţionată de Valer Daniel Breaz ca o concluzie necesară a discuţiilor de marţi.

”Cultura are un rol esenţial în asigurarea convergenţei şi coeziunii în Europa, precum şi în conştientizarea valorilor noastre comune. Având în vedere acest lucru, una dintre priorităţile Preşedinţiei Române a Consiliului UE este aceea de a crea noi oportunităţi pentru sectoarele culturale şi creative ale Europei”, au arătat organizatorii în prezentarea evenimentului.

 

Citește și: