Mihai Draghici
567 vizualizări 14 mar 2019

„Am luat notă de voturile din această seară. O solicitare de prelungire a negocierilor în virtutea Articolului 50 necesită aprobarea în unanimitate de către cele 27 de state membre. Consiliul European trebuie să analizeze o astfel de solicitare, prioritatea fiind necesitatea de a asigura funcţionarea instituţiilor UE şi ţinându-se cont de motivele şi durata unei posibile amânări. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este în contact constant cu toţi liderii", a transmis un purtător de cuvânt al Executivului UE.

„Consultările celor 27 de state UE continuă la Bucureşti cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba. Suntem calmi şi respectuoşi faţă de procedurile parlamentare britanice. Suntem determinaţi să apărăm interesele UE şi să construim cât mai curând o relaţie viitoare UE/Marea Britanie", a anunţat, prin Twitter, Michel Barnier, negociatorul-şef al Comisiei Europene pe tema Brexit.

Michel Barnier se află joi în România, pentru întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă.

Camera Comunelor a aprobat, joi seară, planul Guvernului Theresa May de a solicita amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până cel puţin pe 30 iunie.

Potrivit moţiunii, Guvernul Theresa May va încerca să obţină aprobarea UE pentru amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie dacă Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere până miercurea viitoare.

Moţiunea a fost adoptată cu 412 voturi pentru şi 202 împotrivă.

Dacă acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor, Guvernul Theresa May va încerca din nou să obţină amnânarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliţi de Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a avertizat că, în această situaţie, amânarea Brexit va fi mult mai îndelungată.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Discuţiile continuă, suntem în aşteptarea cristalizării voinţei politice de la Londra

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat joi seara, după ce Camera Comunelor a aprobat planul Guvernului May de a solicita amânarea Brexit, că discuţiile continuă şi că aşteaptă să vadă ”cum se cristalizează voinţa politică de la Londra”.

„Discuţiile continuă. Noi suntem în aşteptare, să vedem cum se cristalizează voinţa politică de la Londra, care va fi influenţată de diversele voturi din parlamentul britanic. Ultima înţelegere a fost maximul care putea fi oferit de Uniunea Europeană”, a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

El a mai spus că săptămâna viitoare va avea loc o reuniune a Consiliului Afaceri Generale - articolul 50.

„Am discutat ca drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie în orice variantă să fie respectate. La fel, cetăţenilor britanici care trăiesc în Românie să le fie respectate toate drepturile”, a mai spus Ciamba.

Foto: Hepta

Citește și: