Carol Dan - Mediafax
77 vizualizări 20 oct 2014

"Comisia Europeană a transmis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene acte din care rezultă că ţara noastră şi-a îndeplinit obligaţiile de transpunere ulterior începerii procedurii la Curte. La început, Comisia a cerut desistare pentru cauza pe energie electrică, iar, în cursul zilei de ieri, Colegiul Comisarilor a luat o decizie similară şi în ceea ce priveşte speţa pe gaze naturale", a declarat într-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

CE a iniţiat în 2011 procedura de infringement împotriva României pentru faptul că Guvernul percepea tarife pentru tranzacţiile la importul şi exportul energiei electrice. Tarifele au fost eliminate la jumătatea anului trecut.

Procedura de infringement în sectorul gazelor a fost deschisă întrucât România nu putea asigura exportul. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a emis anul trecut o reglementare pentru a da posibilitatea exporturilor de gaze, pentru a opri infringementul.

Exportul de gaze naturale din România către statele UE este permis, fiind condiţionat de existenţa unor puncte de interconectare fizice între sistemele de transport ale ţărilor.

Sistemul naţional de transport al gazelor este interconectat cu reţelele Ungariei şi Republicii Moldova.

 

 

Citește și: