Gandul.info
Mircea Olteanu
271 vizualizări 1 mar 2018

Dat publicităţii de Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, documentul probabil va amplifica tensiunile între cele două părţi, în condiţiile în care unii oficiali britanici au acuzat că problema frontierei irlandeză este folosită pentru a încerca să menţină Marea Britanie în uniunea vamală a Uniunii Europene.

Barnier a îndemnat Londra să ofere alternative la propunerea Comisiei Europene.

În luna decembrie, UE şi Marea Britanie au discutat trei opţiuni de rezolvare a chestiunii frontierei irlandeze, anume: o nou relaţie, soluţii alternative propuse de Londra, ori opţiunea de a menţine toate procedurile şi reglementările existente, ce ar însemna că Irlanda de Nord ar rămâne în uniunea vamală a UE.

Proiectul prezentat de Comisia Europeană detaliază principiul "alinierii reglementărilor" agreat în decembrie şi care ar urma să fie implementat în cazul în care Marea Britanie nu reuşeşte să găsească soluţii tehnologice şi diplomatice pentru a menţine deschisă frontiera irlandeză, informează site-ul cotidianului Irish Independent

Dacă aceste soluţii nu sunt găsite, proiectul prevede ca "teritoriul Irlandei de Nord, excluzând apele teritoriale ale Marii Britanii (...) ar urma să fie considerate ca făcând parte din teritoriul vamal al Uniunii". Controalele vamale vor fi "efectuate în comun de autorităţile vamale ale Uniunii (Europene) şi cele din Regatul Unit cu competenţe privind teritoriul Irlandei de Nord".

Barnier a mai subliniat că documentul conţine "soluţii realiste şi concrete" la întrebarea privind modul în care cele două părţi vor putea evita reinstituirea unei frontiere irlandeze fizice după ieşirea Marii Britanii din uniunea vamală a UE.

Citește și: