Mihai Draghici
126 vizualizări 19 apr 2019

Raportul Comisiei Mueller arată clar că preşedintele nu a fost exonerat, potrivit NYT.

La pagina 182 (volumul II), raportul Comisiei de anchetă privind ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte ale echipei electorale a lui Donald Trump cu Moscova conţine următorul paragraf: "Dacă după investigaţia completă am fi încrezători asupra faptului că în mod clar preşedintele nu a comis acţiuni de obstrucţionare a justiţiei, am spune acest lucru".

„A stabili dacă domnul Trump a comis acţiuni de obstrucţionare a justiţiei implică probleme complicate juridice şi constituţionale care nu li se aplică cetăţenilor de rând, dar raportul subliniază clar că ancheta nu l-a exonerat pe preşedinte. Referindu-se la posibilitatea ca preşedintele să fi obstrucţionat justiţia prin exercitarea autorităţii constituţionale, în acţiuni precum demiterea directorului FBI James Comey, raportul notează că membrii Congresului au prerogativele de a interveni pentru a opri utilizarea în mod corupt a prerogativelor prezidenţiale. Democraţii din Congres în mod sigur vor face referire la terminologia folosită pentru a justifica continuarea anchetelor", comentează editoralista NYT Sharon LaFraniere.

„După o investigaţie de 22 de luni, procurorul special Robert Mueller a constatat că sunt dovezi insuficiente pentru a stabili dacă preşedintele sau colaboratorii săi au fost implicaţi într-o conspiraţie penală cu Rusia pentru a perturba scrutinul din 2016, în pofida numeroaselor contacte ale echipei sale de campanie cu ruşii. Raportul Comisiei Mueller a detaliat şi eforturile preşedintelui de a obstrucţiona ancheta, analizând dacă acţiunile constituie obstrucţionarea justiţiei", subliniază cotidianul The New York Times.

Dacă nu a fost nicio complicitate cu Rusia şi nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei, de ce atât de multe minciuni?

Matt Apuzzo, NYT: "Una dintre întrebările de importanţă majoră din ultimii doi ani - care a alimentat campaniile de presă, investigaţia federală şi verificările Congresului - este de ce atât de mulţi oameni din jurul preşedintelui Trump au minţit, au indus în eroare sau şi-au schimbat mărturiile. Cei care sperau că procurorul Robert Mueller va obţine răspunsurile la aceste întrebări vor fi dezamăgiţi. Şi Mueller pare să fie la fel de confuz ca toată lumea privind motivele".

Procurorul Mueller sugerează un model comportamental al lui Donald Trump în sensul afectării investigaţiei

Raportul Comisiei Mueller, pagina 157 (volumul II): "Incidentele au fost comise frecvent prin întâlniri între două persoane, în care preşedintele a încercat să îşi folosească prerogativele oficiale în afara canalelor oficiale. Aceste acţiuni merg de la eforturile de înlăturare din funcţie a procurorului special, la anularea efectelor recuzării procurorului general, de la tentativa de utilizare a prerogativelor oficiale pentru limitarea scopului investigaţiei la contacte directe şi indirecte cu martori, cu potenţialul de a influenţare a mărturiilor acestora (...)".

Raportul Comisiei de anchetă arată că Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, nu s-a deplasat deloc la Praga pentru a se întâlni cu ruşi

Raport, pagina 139 (volumul II): "La începutul lunii mai 2017, Michael Cohen a primit solicitări din partea Congresului pentru a furniza declaraţii şi documente pentru investigaţiile parlamentare privind ingerinţele electorale ruse în scrutinul prezidenţial din 2016. La acea vreme, Cohen a înţeles că interesul Congresului asupra lui se referea la o întâlnire pe care ar fi avut-o (...) cu oficiali ruşi, la Praga, în timpul campaniei electorale. Cohen nu s-a deplasat deloc la Praga şi nu era preocupat de aceste suspiciuni (...). Pe 18 mai 2017, Cohen s-a întâlnit cu preşedintele pentru a discuta despre solicitările Congresului, iar preşedintele l-a instruit pe Cohen să coopereze deoarece nu era nicio problemă în acest caz".

NYT notează că actualul procuror general, William Barr, a redactat masiv fragmentele din raport despre presupusele dovezi ale contactelor echipei electorale a lui Donald Trump cu site-ul WikiLeaks. William Barr a argumentat că aceste tipuri de materiale trebuie ţinute secrete, fiind relevante pentru potenţiale aspecte penale în curs.

Departamentul Justiţiei a furnizat Congresului raportul complet al Comisiei de anchetă Robert Mueller, dar în public a fost prezentată o versiune redactată.

Comisia Robert Mueller a depistat o serie de posibile infracţiuni în cursul anchetei şi a formulat recomandări de continuare a investigaţiilor în 14 cazuri.

 

Citește și: