Laura HOLBAN
38243 vizualizări 1 mar 2012

Compania suedeză Ikea ar fi plătit bani grei pentru a avea acces ilegal la dosarele unor clienţi care au venit cu numeroase plângeri, dar şi la cele ale angajaţilor "suspicioşi". Aceste zvonuri se referă mai ales la activitatea desfăşurată la sediul gigantului suedez din Franţa, unde se presupune că oficialii companiei au plătit firme private de detectivi pentru a verifica cazierul şi eventualele legături politice ale peste 200 de persoane, scrie Daily Mail.

Potrivit săptămânalului francez "Le Canard Enchaine", cunoscutul producător de mobilă ar fi plătit circa 80 de euro pentru fiecare dintre dosarele extrase din arhiva poliţiei franceze. "S-au cerut informaţii în legătură cu 200 de persoane, inclusiv cazierele acestora, acte de înregistrare a diferitelor proprietăţi şi posesiuni, cât şi diferitele afilieri cu partide politice", precizează sursa citată. Aparent, persoanele luate în vizor de Ikea ar fi fost implicate într-un scandal datând din 2003.

După ce ar fi reuşit să pună mâna pe aceste dosare, conducerea companiei ar fi decis dacă unii angajaţi trebuie concediaţi sau nu şi ar fi rezolvat şi unele dispute cu unii clienţi. Spre exemplu, unul dintre clienţii spionaţi de Ikea dăduse în judecată magazinul pentru suma de 4.000 de euro. Publicaţia franceză a menţionat că dacă se dovedeşte vina conducerii Ikea în accesarea ilegală a acestor acte, atunci concernul suedez riscă o amendă de circa 300.000 de euro, iar cei implicaţi - până la cinci ani de închisoare.

"Dezaprobăm în cel mai puternic mod toate aceste practici ilegale, practici care reprezintă un afront la valorile companiei, cum ar fi respectul la viaţa privată a persoanelor", a comentat un purtător de cuvânt al companiei, care nu a confirmat, dar nici nu a negat acuzaţiile care se aduc firmei. Acesta a promis că se va porni o investigaţie pentru a se găsi originea acestor zvonuri.

Citește și: