505 vizualizări 1 sep 2011

Compania chineză Sinohydro, cu activităţi de inginerie şi construcţii hidroenergetice, este interesată să participe la realizarea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, investiţie de peste un miliard euro, precum şi la retehnologizarea hidrocentralei Bicaz.

"Ministrul Economiei, Ariton, a primit, astăzi (joi - n.r.), o delegaţie a Sinohydro. Compania şi-a prezentat interesul pentru a participa la realizarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, retehnologizarea hidrocentralei Bicaz - Dimitrie Leonida, dar şi de alte proiecte în domeniul energiei, realizate în parteneriat public privat", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, judeţul Cluj, va fi pusă în funcţiune în 2019, după o investiţie estimată la 1,028 miliarde euro, şi va fi realizată de o societate mixtă în care compania de stat Hidroelectrica va deţine 51% din acţiuni.

Retohnologizarea centralei de la Bicaz, prima unitate hidroenergetică de putere mare construită în România, se va derula în perioada 2011-2018, iar investiţia se ridică la aproximativ 137 milioane euro.
Ministerul Economiei apreciază că interesul Sinohydro este unul dintre "primele efecte concrete ale vizitei guvernamentale în China", desfăşurate în august de o delegaţie condusă de premierul Emil Boc.
Reprezentanţii companiei chineze s-au întâlnit joi şi cu conducerea Hidroelectrica.

Sinohydro este o reţea de companii de stat din China. Printre proiectele companiei chineze se numără participarea, în calitate de fost contractor general, al celei mai mari hidrocentrale din lume, Three Gorges, care are o putere instalată de 18.400 MW, mai mult decât toate capacităţile de producţie a energiei electrice din România.

Sinohydro este implicată şi în proiecte de arhitectură, energie electrică, imobiliare, cercetare şi dezvoltare şi design-ul şi productia echipamentelor de construcţie.

Hidroelectrica operează 273 de hidrocentrale şi staţii de pompare care cumulează o putere instalată totală de 6.482 MW.

Carol Dan, carol.dan@mediafax.ro

Citește și: