Gandul.info
Silviu Bănilă
290 vizualizări 1 dec 2017
Noul regulament va actualiza Directiva de Protecţie a Datelor din 1995 - introdusă la începutul erei digitale - şi va avea impact asupra companiilor şi persoanelor fizice.
 
Giovanni Buttarelli, care supraveghează implementarea măsurilor de protecţie a datelor în Europa, a declarat pentru CNBC că „a venit timpul pentru o nouă cultură în contextul protecţiei datelor”.
 
Schimbările care vor surveni odată cu GDPR sunt semnificative şi vizează, printre altele, dreptul oamenilor „de a fi uitaţi” pe internet şi accesul garantat, facil şi gratuit la informaţiile personale.
 
Companiile şi organizaţiile vor trebui să-i informeze pe cetăţeni cu privire la breşele de securitate cibernetică, care ar putea să-i afecteze şi vor face acest lucru „în cel mai scurt timp posibil”. Autorităţile din domeniul protecţiei datelor vor fi obligate să ia aceleaşi măsuri urgente.
 
Comisia Europeană a anunţat că o singură lege de protecţie a datelor va înlocui pachetul legislativ existent, considerat ca fiind „lacunos”. Companiile se vor supune unei singure legi, în loc de 28, iar beneficiile financiare totale ar putea fi de 2,3 miliarde euro pe an.
 
Pentru Paul Clarke, directorul de tehnologie al reţelei alimentare online Ocado, problema protecţie datelor clienţilor este foarte importantă. „Intimitatea şi securitatea sunt foarte, foarte importante pentru clienţii noştri. În acelaşi timp, trebuie să asigurăm suficient de multe opţiuni de personalizare a experienţei de shopping”.
 
„Există un fel de echilibru care trebuie atins, între folosirea responsabilă a datelor şi satisfacerea clienţilor”, a mai spus Clarke. 
 
Buttarelli a mai spus că retailerii vor fi trataţi precum „adulţii responsabili”. Când vor avea loc breşe de securitate, sancţiunile vor fi „foarte severe”. 

Citește și: