Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
692 vizualizări 9 nov 2017

"Mă mir foarte mult când îl aud pe secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, cerându-le britanicilor la Londra să se îndepărteze de Europa pentru a avea relaţii convergente cu alţii – cu mai puţine reglementări, cu standarde mai mici privind mediul înconjurător, sănătatea, alimentaţia, legislaţia financiară, fiscală şi în domeniul muncii", a declarat Michel Barnier, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"Marea Britanie a ales să părăsească Uniunea Europeană. Dar oare vrea şi să se distanţeze de modelul european? Aceasta este o chestiune diferită", a adăugat Michel Barnier.

"Britanicii trebuie să ne spună dacă vor să adere în continuare la modelul european. Răspunsul lor este important, deoarece va stabili direcţia de discuţii privind viitorul parteneriat şi condiţiile de ratificare", a atras atenţia negociatorul Uniunii Europene pe tema Brexit.

Reprezentanţii Bruxellesului şi Londrei negociază în prezent condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În etapa a doua a negocierilor vor fi stabilite viitoarele relaţii bilaterale.

Michel Barnier a explicat că liderii UE vor decide în cursul reuniunii din 14 decembrie dacă există suficiente progrese în negocierile cu Marea Britanie pentru a trece la faza a doua a negocierilor.

"Timpul este presant", a subliniat oficialul UE.

Bruxellesul aşteaptă din partea Londrei concesii în privinţa drepturilor cetăţenilor UE aflaţi pe teritoriul Marii Britanii şi asumarea obligaţiilor financiare aferente apartenenţei la UE.

Citește și: