5100 vizualizări 23 apr 2011

Aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini sau a Focului Sfânt esteun ritual vechi de peste 1200 de ani care are loc, în Sâmbata Marela Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cinstită de creştinica fiind locul unde a fost răstignit şi înmormântat Iisus.Evenimentul este marcat în fiecare an de tensiuni dogmatice,biserica ortodoxă fiind împărţită în şase ramuri diferite, potrivitThe Telegraph. Pe de altă parte, istorici şi credincioşi careau participat la ritual demontează miracolul la care participăanual mii de pelerini din toată lumea.

Punctul culminant al ritualul la care iau parte feţe bisericeştide pretitundeni îl reprezintă momentul în care PatriarhulIerusalimului intră în Capela Îngerului cu patru mănunchiuri a câte33 de lumânări neaprinse. El este închis în încăperea în care seaflă mormântul lui Iisus după ce aceasta este inspectată pentru ase asigura că nu există în interior nicio sursă de foc. Potrivitritualului, Patriarhul înconjoară de trei ori mormântul şiîngenunchează în faţa dalei de marmură care îl acoperă. Apoi, el seroagă pentru pogorârea Sfintei Lumini. După ce lumânările suntaprinse miraculos, precum susţin înalţii bisericii, Focul Sfânteste împărţit miilor de credincioşi care se înghesuie în centrulvechi al oraşului. Lumina de la Ierusalim ajunge în 13 ţăriortodoxe, printre care şi România.

În fiecare an, credincioşii se strâng în faţa BisericiiSfântului Mormânt pentru a lua lumină

CUM a organizatPatriarhia REŢEAUA care aduce lumină de la Ierusalim până la ultimbiserică din ROMÂNIA

Cu toate acestea, miracolul de la Ierusalim a stârnit de-alungul anilor mai multe controverse. Scepticii pun la îndoialăproprietăţile Sfintei Lumini despre care se spune că nu provoacăarsuri. De asemenea, Biserica Catolică şi cea Protestantă nurecunosc autenticitatea ritualului. În 1238, Papa Grigore al IX-leaa denunţat Lumina Sfânta ca fiind o fraudă.

În 2001, Soukias Tchilingirian, un armean apropiat bisercii adeclarat că Sfânta Lumină "nu este un miracol. Preoţii greci aduc olampă care arde de peste 1500 de ani. Ea este folosită pentru aaprinde Focul Sfânt. Pentru pelerinii credincioşi care vin dintoată lumea este un miracol, o lumină din Ceruri, însă nu şi pentrunoi. Desigur, sursa focului este simbolică", a povestitbărbatul.

Fenomenul a mai fost explicat prin proprietatea unor substanţede a se autoaprinde la o anumită temperatură. Spre exemplu,fosforul alb începe să ardă la 34 de grade. În 2005, MichaelKalopoulos, un scriitor şi istoric grec a demonstrat în cadrul uneiemisiuni televizate cum pot fi aprinse "miraculos" lumânările cuajutorul fosforului alb.

Citește și: