20 vizualizări 13 apr 2008

Un megascandal de corupţie care a condus la îngheţarea de către Bruxelles a unei părţi importante a fondurilor comunitare, două asasinate care au zguduit acum o săptămână Sofia şi o moţiune de cenzură care aproape a debarcat cabinetul Stanişev. În acest fel dramatic se prezintă scena politică de la Sofia, ţinta unor unde de şoc succesive în ultimele luni. Ieri, sub presiunea mai mult sau mai puţin vizibilă a Bruxelles-ului, autorităţile de la Sofia au făcut primul sacrificiu pentru a-i mulţumi pe europeni: le-au oferit demisia controversatului ministru de Interne, Rumen Petkov. „Demisionez pentru a permite existenţa unui stat mai bun”, a spus Petkov, resemnat în urma scandalului legat de lupta împotriva criminalităţii organizate, care ameninţă supravieţuirea pe termen lung a guvernului şi riscă să ducă la pierderea unor ajutoarelor în valoare de milioane de euro, informează Reuters.

PREDECESORII SUNT DE VINĂ

Premierul Serghei Stanişev i-a acceptat demisia ministrului şi chiar a ţinut să sublinieze că este un act „logic” şi o dovadă de „demnitate” din partea lui Petkov. Mai mult, şeful Executivului bulgar i-a sărit în ajutor ministrului demisionar susţinând că o mare parte din problemele cu care Petkov a trebuit să se confrunte în reformarea Internelor sunt moştenite de la vechile guvernări. Nu de aceeaşi părere este primarul Sofiei, Boiko Borisov. Edilul capitalei bulgare susţine că ministrul a făcut prea târziu acest pas. „Petkov trebuie învinovăţit pentru colapsul întregului sistem din Bulgaria. Persoana care îi va succeda la conducerea acestei instituţii va avea nevoie de cel puţin şapte luni pentru a pune la punct sistemul”, a declarat Borisov, citat de „Novinite.com”. Mai mult, o parte din vină o poartă şi premierul Stanişev care a tărăganat decizia de a-l schimba pe Rumen Petkov. „Stanişev nu s-a temut nici măcar de descreşterea nivelului de încredere al societăţii bulgare în coaliţia de guvernământ”, a concluzionat primarul Sofiei.

COSA NOSTRA ÎN VARIANTA BULGARĂ

În ciuda sprijinului şefului Cabinetului de la Sofia, Petkov rămâne în continuare un om politic care ridică multe semne de întrebare. Acuzat de relaţii cu mafia, ministrul demisionar ar fi implicat şi în traficul de droguri. Renumitul publicist german Juergen Roth tratează în noua sa carte problema criminalităţii organizate din Bulgaria, în care este menţionat şi fostul şef de la Interne. Într-un pasaj din carte publicat în cursul săptămânii trecute pe site-ul mediapool.bg, Roth citează diferite surse care susţin că Petkov are relaţii cu lumea interlopă şi că este implicat în producţia de droguri sintetice din Bulgaria. Potrivit unor oficiali de rang înalt neidentificaţi din cadrul Ministerului de Interne, Petkov controlează personal traficul de amfetamine dinspre Bulgaria spre Turcia şi Orientul Mijlociu, o veche practică a serviciilor bulgare de securitate în perioada comunistă. Sursele citate au precizat, de asemenea, că Petkov s-a întâlnit cu mai mulţi lideri ai lumii interlope implicaţi în traficul de droguri, informează Novinite.com, citat de Mediafax. Informaţiile publicate de Roth l-au înfuriat pe fostul ministru, care şi-a anunţat intenţia de a-l da în judecată pe scriitorul german pentru calomnie. (M.T.)

Citește și: