Bogdan MUNTEANU
451 vizualizări 23 nov 2010

Conflictul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, "îngheţat" de armistiţiul încheiat în iulie 1953, s-a reaprins, marţi, după ce militarii trupelor nord-coreene au tras circa 200 de obuze asupra unei insule sud-coreene. Doi militari sud-coreeni au fost ucişi, 18 sunt răniţi, dintre care unii se află în stare gravă, iar circa zece case au fost distruse.

Trupele Guvernului de la Seul au ripostat cu tiruri de artilerie şi avioane F-16, dar acţiunile militare au încetat, în cursul serii, odată cu apelul preşedintelui Lee Myung-bak la "reţinere". În schimb, regimul de la Phenian a dat întreaga vină pentru incidentele armate pe vecinii din sud. "Inamicul sud-coreean, în pofida avertismentelor noastre repetate, a comis provocări militare, procedând la tiruri de artilerie pe teritoriul nostru maritim, aproape de insula Yeonpyeong, începând cu ora 13.00 (6.00 - la Bucureşti)", se ara­tă într-un comunicat al comandamen­tului armatei nord-coreene.

Mai mult, Phenianul nu se fereşte de a for­mula ameninţarea că armata sa "va con­tinua fără ezitare atacurile militare dacă inamicul sud-coreean îndrăzneşte să invadeze teritoriul nostru fie şi cu 0,001 milimetri". În Marea Galbenă, "nu va exista decât frontiera maritimă stabilită de noi", adaugă comunicatul.

Insula Yeonpyeong, situată în vestul Peninsulei şi locuită de circa 1.300 sud-coreeni, se găseşte chiar la sud de linia de demarcaţie decretată de ONU după Războiul din Coreea (iunie 1950 - iulie 1953). Potrivit Phenianului, Yeonpyeong se află la nord de linia de demarcaţie pe care o revendică. Grave incidente navale s-au produs în largul insulei în 1999, 2002 şi noiembrie 2009.

Condamnări occidentale, reţinere a Chinei

ONU, UE, NATO, Washingtonul şi alte capitale au condamnat violenţele dintre cele două Corei, acuzând Phenianul de declanşarea ostilităţilor. Casa Albă i-a cerut Coreei de Nord "să înceteze acţiunea beligerantă". O sursă diplomatică franceză a declarat că deja este în pregătire o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

China şi Rusia, foşti aliaţi ai Pheni­anului din timpul războiului încheiat în 1953, au avut mesaje "de preocupare" faţă de situaţia creată, dar au fost reţinute în a condamna vreuna dintre părţi. "Este important ca aceste incidente să nu conducă la escaladarea situaţiei", a fost mesajul MAE rus. "Sperăm că părţile vor lua măsuri suplimentare pentru a contribui la pacea şi stabilitatea în Peninsulă", a declarat Hong Lei, purtător de cuvânt al MAE de la Beijing, după ce a exprimat "preocuparea" ţării sale faţă de incident. "Este foarte necesar să reluăm negocierile multilaterale cât mai curând", a adăugat Hong.

Construirea unei noi instalaţii de îmbogăţire a uraniului de către Coreea de Nord fusese etichetată, cu o zi înainte de incidentele de marţi, drept "o provocare", dar "nu o criză". Aceasta era părerea emisarului american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, aflat într-un turneu în Asia. Bosworth a mai spus şi că "nu vor exista negocieri doar de dragul negocierii" şi a încercat, astfel, să pună presiune asupra Phenianului. Emisarul a exclus orice negocieri "cât timp sunt programe nucleare în derulare". Analişti citaţi de BBC News consideră că provocarea nord-coreeană ar putea fi o încercare de a forţa mâna SUA .


UPDATE 8: Phenianul, suspectat că deţine arma nucleară, ar putea reîncepe oricând un război


UPDATE 7: Atacul nord-coreean ar putea avea legătură cu transferul de putere sau cu negocierile nucleare

 

Atacul nord-coreean care a vizat o insulă sud-coreeană ar putea avea legătură cu transferul de putere de la Phenian, cu negocierile pe tema programului nuclear sau cu disputele intercoreene privind acordarea ajutoarelor economice, comentează analişti citaţi de BBC News online.

 

Unii analişti cred că acţiunile provocatoare ale Coreei de Nord au legătură cu transferul de putere de la Phenian. Kim Jong-il, a cărui stare de sănătate este precară, pare a fi pe cale să îi transfere puterea fiului său Kim Jong-un. Potrivit experţilor, incidente precum scufundarea unei nave militare sud-coreene în luna martie sau recentele tiruri de artilerie au rolul de a consolida poziţia lui Kim Jong-un. Însă incidentul ar putea avea legătură cu efortul Phenianului de a-şi consolida poziţia de negociere în perspectiva discuţiilor pe tema programului nuclear. Cu doar câteva ore înaintea incidentului armat, emisarul american Stephen Bosworth afirmase că Statele Unite nu pot analiza posibilitatea reluării negocierilor "cât timp sunt în derulare programe" nucleare.

 

Tirurile de artilerie nord-coreene ar putea fi şi o ripostă în semn de protest faţă de exerciţiile militare efectuate de Coreea de Sud în această zonă, în apropierea insulei situate la trei kilometri de frontiera disputată.

 

O altă ipoteză are legătură cu atitudinea preşedintelui sud-coreean faţă de acordarea ajutoarelor economice regimului de la Phenian. Preşedintele Lee Myung-bak a condiţionat acordarea ajutoarelor de progrese în negocierile pentru abandonarea armelor nucleare. (Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro)


UPDATE 6: Bursele, euro şi preţul petrolului scad, dar dolarul creşte în urma confruntărilor dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud

Sutele de proiectile trase de către militarii din Coreea de Nord asupra vecinilor din sud au avut, imediat, şi un efect pe bursele internaţionale, aflate în scădere de la Seul, Hong Kong sau Tokyo până la Londra. În timp ce, în mod paradoxal, indicele sud-coreean Kopsi a pierdut doar 2,4% din valoare, cel din Hong Kong (Hang Seng) a scăzut cu 3%, cel de la Shanghai (SE Composite) - cu 2,8%, iar cel din Singapore (STI) - cu 3,1%.

Bursele europene au deschis ziua de tranzacţionare de marţi în scădere, cu o pierdere de aproape 1% a indicelul londonez FTSE. Scăderi similare au avut şi bursele de la Paris şi Frankfurt.

Citeşte mai departe


UPDATE 5:

COREEA DE NORD: Duşmanul sud-coreean, în ciuda avertismentelor, a comis gesturi de provocare, tragând focuri de artilerie în apele noastre teritoriale. Phenianul va continua să răspundă cu atacuri militare fără milă dacă duşmanul sud-coreean îndrăzneşte să ne invadeze teritoriul şi cu 0.001mm

Ministrul francez de Externe, Michele Alliot-Marie, a condamnat bombardarea insulei Yeonpyeong şi a somat Coreea de Nord să încheie "provocările"

Casa Albă condamnă atacul Coreei de Nord, adăugând că poziţia ei este de protejare a Sudului, dar şi menţinerea păcii în regiune.

Momentul când un obuz nord-coreean loveşte insula YeonpyeongCorespondentul BBC Nick Childs spune că, potrivit calculelor, Seulul este în raza artileriei nord-coreene. Armata Coreei de Sud are 700.000 de oameni, în timp ce Nordul se poate baza pe 1.000.000 de soldaţi. Ambele ţări au milioane de rezervişti. Totodată, în Sud există 30.000 de soldaţi americani, prezenţa lor având rol de descurajare a Phenianului şi de asigurare a Seulului.

Coreea de Sud a anunţat că desfăşura un exerciţiu militar în zonă, cu puţin timp înaintea bombardamentelor venite din Coreea de Nord. Totuşi, Seulul spune că focurile de armă au fost trase în altă direcţie.


UPDATE 4: Secretarul Kwon, ataşat al Ministerului Apărării din Seul, a declarat pentru BBC: "Armata noastră este pregătită şi gata să facă faţă oricărei provocări venite din Nord. Schimbul de focuri a încetat. Civilii sunt în adăposturi"

 


UPDATE 3: Coreea de Nord susţine că forţele sud-coreene au deschis focul primele

Coreea de Nord, care a bombardat marţi o insulă sud-coreeană, provocând moartea a două persoane şi rănirea altor 18, a acuzat Coreea de Sud că ea a deschis focul prima, potrivit agenţiei oficiale KCNA, citată de AFP.

"Inamicul sud-coreean, în pofida avertismentelor noastre repetate, a comis provocări militare procedând la tiruri de artilerie pe teritoriul nostru maritim, aproape de insula Yeonpyeong, începând cu ora 13.00 (6.00, ora României)", a informat comandamentul armatei nord-coreene, într-un comunicat difuzat de KCNA.

Armata nord-coreeană "va continua fără ezitare atacurile militare dacă inamicul sud-coreean îndrăzneşte să invadeze teritoriul nostru fie şi cu 0,001 milimetri", potrivit comunicatului.

În Marea Galbenă, "nu va exista decât frontiera maritimă stabilită de noi", adaugă comunicatul.


UPDATE 2: Seulul promite represalii în caz de noi provocări, după ce tiruri nord-coreene au ucis doi militari

 

Doi militari sud-coreeni au fost ucişi marţi de tirurile de obuze nord-coreene, care au vizat o insulă din Coreea de Sud, situată în vestul peninsulei, în Marea Galbenă, Seulul promiţând "represalii" în cazul unor noi provocări, relatează AFP.

 

Cinci militari au fost de asemenea grav răniţi, iar alţi zece au fost răniţi uşor, a declarat generalul Lee Hong-Ki, adăugând că trei civili au fost de asemenea răniţi.

 

În reacţie, Seulul a promis "represalii" în cazul unor noi provocări din partea Phenianului, după bombardarea insulei, a afirmat preşedinţia sud-coreeană.

 

"Armata noastră va riposta ferm la orice nouă provocare", a declarat preşedinţia sud-coreeană, într-un comunicat.

 

"Bombardarea (insulei) Yeonpyeong de către Coreea de Nord este o provocare militară clară. În plus, acest bombardament vizând obiective civile este impardonabil", a adăugat preşedinţia, cerând autorităţilor nord-coreene să "îşi asume responsabilităţile".

 

Aceste confruntări, care sunt printre cele mai grave de la războiul din Coreea (1950-1953), au alimentat tensiunile din peninsulă, după dezvăluirea unui program nord-coreean de îmbogăţire a uraniului.

 

Aproximativ 50 de obuze, potrivit postului de televiziune YTN, au căzut în insula Yeonpyeong, situată în Marea Galbenă, într-o zonă disputată de cele două Corei, care a fost teatrul mai multor incidente în trecut.

 

(Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro)

 


UPDATE: Un militar sud-coreean a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi, marţi, de tirurile cu obuze nord-coreene care au vizat o insulă sud-coreeană, situată în vestul peninsulei, în Marea Galbenă, a anunţat Statul Major, citat de AFP.


Coreea de Nord a lansat marţi obuze asupra unei insule din Coreea de Sud, provocând pagube şi răniţi şi determinând o ripostă armată din partea Seulului, au anunţat anterior Ministerul sud-coreean al Apărării şi agenţia Yonhap.

Postul de televiziune sud-coreean YTN a precizat că tirurile de obuze, care au atins insula Yeonpyeong, au provocat răniţi şi au avariat mai multe locuinţe.

Statul Major sud-coreean a confirmat că obuze au atins insula unde se află un detaşament al armatei. Altele au căzut în mare, a adăugat acesta.

Agenţia Yonhap relata anterior că patru militari sud-coreeni au fost răniţi de tirurile de obuz lansate de Coreea de Nord asupra insulei situate în vestul peninsulei coreene, în Marea Galbenă.

Armata sud-coreeană a ripostat la tirurile de obuze nord-coreene, potrivit Ministerului Apărării de la Seul, care a adăugat că armata sud-coreeană a fost plasată în stare de alertă maximă, iar avioane de luptă vor survola zona.

"O unitate de artilerie nord-coreeană a declanşat tiruri de provocare la ora 14.34 (7.34, ora României), iar trupele sud-coreene au ripostat imediat", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Potrivit unui localnic, citat de postul YTN, circa 50 de obuze au căzut pe insula Yeonpyeong, provocând pagube la locuinţe.

"Cel puţin zece case au ars. Ni s-a ordonat prin portavoce să părăsim casele", a declarat Lee Jong-Sik, un alt locuitor al insulei situate în Marea Galbenă, o zonă disputată de cele două Corei, unde s-au produs alte incidente în trecut.

Imaginile difuzate de televiziuni prezentau coloane de fum ridicându-se deasupra insulei.

Aceste tiruri intervin în timp ce emisarul american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, a plecat de la Tokyo spre Beijing.

El urmează să se întâlnească marţi cu oficiali chinezi, pentru a discuta despre dosarul nord-coreean, la câteva zile după dezvăluirea existenţei unei uzine de îmbogăţire a uraniului în această ţară. (Ioana Bojan, ioana.bojan@mediafax.ro)

 

Citește și: