Gandul
Mihai Draghici - Mediafax
16055 vizualizări 29 apr 2017
Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică care a explodat pe uscat, a declarat un purtător de cuvânt al comandamentului american din regiunea Pacific. Racheta nu a părăsit teritoriul nord-coreean, a declarat el citat de CNN.

Potrivit oficialilor americani,  partea principală a rachetei a căzut la aproximativ 35 de kilometri de aeroportul Pukchang.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a reacţionat după testul eşuat al Phenianului. „ Coreea de Nord a arătat lipsă de respect faţă de dorintele Chinei şi faţă de foarte respectatul său preşedinte cand a lansat azi o racheta, fărăa succes. Rău!”, a scris Trump pe Twitter. 

Şi Coreea de Sud a condamnat „acţiunea provocatoare”, susţinând că Phenianul că a încălcat în mod clar rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi este o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii.

Incidentul intervine în contextul în care Consiliul de Securitate ONU tocmai a analizat cazul Coreei de Nord. Administraţia de la Washington a cerut intensificarea presiunilor internaţionale asupra regimului stalinist de la Phenian. Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a explicat că, în cazul în care presiunile diplomatice vor eşua, armata SUA este pregătită să intervină militar. "Toate opţiunile de reacţie la viitoare provocări trebuie să rămână disponibile. Acţiunile diplomatice şi financiare vor fi susţinute de intenţia contracarării agresiunii nord-coreene printr-o acţiune militară, dacă va fi necesar", a atras atenţia Rex Tillerson.


Însă Rusia a avertizat că o intervenţie militară împotriva Coreei de Nord este "total inacceptabilă".

La rândul său, China a transmis că nu poate soluţiona singură criza nord-coreeană.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat că preferă o soluţie diplomatică la criza nord-coreeană, avertizând însă că există şi riscul unui "conflict major". "Există şi şanse să ajungem la un conflict major cu Coreea de Nord, absolut. Ne-ar plăcea să rezolvăm lucrurile diplomatic, dar este foarte dificil", a spus Donald Trump într-un interviu acordat agenţiei Reuters. Liderul de la Casa Albă a explicat că porneşte de la premisa că preşedintele nord-coreean, Kim Jong-Un, este raţional, observând însă că a preluat conducerea naţiunii fiind foarte tânăr. "Avea 27 de ani. Tatăl lui a murit, a preluat conducerea regimului. Orice s-ar spune, acest lucru nu este uşor, mai ales la acea vârstă. Nu vreau să îi acord credit, nici să îl discreditez, eu spun doar că este ceva foarte dificil. Dacă este sau nu raţional, nu ştiu. Eu sper că este raţional", a subliniat Trump.

Regimul Kim Jong-Un a semnalat că ar putea efectua noi teste balistice şi nucleare. Administraţia Donald Trump a avertizat că ar putea interveni militar pentru contracararea acestor ameninţări, situaţie care ar putea genera un conflict militar regional.

Citește și: