Valentin Vidu
30358 vizualizări 19 dec 2011

Coreea de Nord a testat, luni, o racheta cu rază scurtă de acţiune în largul coastelor sale de est, în aceeaşi zi în care televiziunea de stat a anunţat moartea liderului nord-coreean, Kim Jong-Il, arată presa sud-coreeană, citată de Reuters.

Un oficial din Coreea de Sud care a ţinut să-şi păstreze anonimatul a declarat pentru agenţia de ştiri Yonhap că nu crede că lansarea rachetei are legătură cu anunţul morţii lui Kim Jong-Il.

Citeşte şi COREEA DE NORD. 100 de fotografii pentru un singur cuvânt: LAGĂR


"Coreea de Nord a procedat la un tir de testare a unei rachete cu rază scurtă de acţiune, în această dimineaţă (luni) (...). Testul a fost urmărit îndeaproape de autorităţile noastre militare", a declarat un oficial guvernamental nord-coreean, citat de agenţie, care nu a precizat identitatea acestuia.

Testarea acestei rachete balistice, cu o rază de acţiune de 120 de kilometri, nu are legătură cu moartea lui Kim Jong-il, a apreciat această sursă.

Ministerul sud-coreean al Apărării a refuzat să confirme informaţia.

Coreea de Sud şi-a plasat armata în stare de alertă şi a consolidat supravegherea frontierei sale ultrasecurizate cu Coreea de Nord, după ce aceasta a anunţat luni moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il.

De asemenea, Seulul a cerut aliatului său american, care menţine mobilizaţi 28.500 de militari pe teritoriul sud-coreean, să sporească supravegherea prin satelit şi avion.

Cele două Corei sunt, tehnic, în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului Coreei (1950-1953).

Relaţiile deja tesnionate dintre cele două ţări s-au deteriorat în martie 2010, când Seulul a acuzat Phenianul că a torpilat o corvetă militară sud-coreeană, ucigând 46 de marinari.

Phenianul a dezminţit mereu că se află la originea acestui atac. Însă artileria nord-coreeană a bombardat, câteva luni mai târziu, în noiembrie, o insulă sud-coreeană apropiată de frontiera maritimă comună, ucigând patru persoane, între care doi militari.

O mare parte dintre trupele nord-coreene, de aproxiamtiv 1,1 milioane de militari, sunt staţionate la frontiera demilitarizată (DMZ).

Această făşie de teren ultrasecurizată, cu o lungime de doi kilometri, se extinde de o parte şi de alta a liniei de demarcaţie, care are o lungime de 240 de kilometri. Ea consacră, din 1953 încoace, despărţirea nordului comunist de sudul capitalist.

Armata sud-coreeană numără 650.000 de oameni. (Adrian Marica)

Citește și: