Laura HOLBAN
84 vizualizări 22 mar 2011

Fotojurnalista Lynsey Addario, corespondent de război pentru New York Times, a fost eliberată luni seară după patru zile în care a fost agresată sexual şi ameninţată cu moartea de către forţele pro-Gaddafi.

Addario, fotografa premiată cu premiul Pulitzer, a povestit pentru Daily Mail cum a fost hărţuită de către oamenii lui Gaddafi şi cum a scăpat datorită faptului că e americancă. Femeia se afla într-un vehicul împreună cu redactorul şef al unui cotidian din Beirut, Anthony Shadid, fotograful Tyler Hicks şi reporterul Stephen Farrell, când au fost opriţi la un punct de control de către libieni. Fotograful striga în continuu către şofer să nu oprească. Ulterior, Hicks a declarat că "ştia că vor exista consecinţe urâte ale faptului că au oprit la ordinele libienilor".

Cei patru au încercat să fugă de lângă maşină, însă soldaţii au deschis focul asupra lor. Din teama de a împuşcaţi, jurnaliştii s-au întins la pământ, moment în care unul dintre soldaţi a dat ordin să se oprească focul: "Nu, sunt americani. Nu îi putem împuşca". Apoi, aceştia i-au legat cu cabluri, eşarfe şi alte lucruri pe care le aveau la îndemână şi i-au înghesuit într-o maşină. Lynsey a povestit că la fiecare oprire pe care o făceau, soldaţii îi loveau cu patul puştii sau cu pumnii direct peste faţă, ca să îşi piardă cunoştinţa.

În timp ce erau conduşi către locul unde au fost închişi, fotojurnalistaa fost agresată de către soldaţi. "Unul dintre bărbaţi îmi mângâia părul într-o manieră bolnăvicioasă, părea obsedat şi tot îmi repeta că voi muri".

Prima noapte au fost lăsaţi să doarmă în maşina cu care au fost transportaţi, iar în cea de-a doua seară au fost mutaţi într-o celulă mizerabilă. Addario a povestit cum militarii au început să o hărţuiască de la bun început. "Fiecare dintre bărbaţii care a luat contact cu noi mi-a pipăit fiecare bucăţică din corp, inclusiv părţile de sub haine", a mărturisit femeia. Aşa au început cele 48 de ore în care Lynsey a fost supusă la tratamente violente.

În cea de-a treia zi, cei patru captivi au fost legaţi la ochi şi duşi cu avionul la Tripoli, de unde s-a stabilit că vor fi eliberaţi. Acolo au fost reţinuţi până ieri dimineaţă. Nu le-a fost permis diplomaţilor americani să sosească la Tripoli, aşadar transportarea lor în S.U.A. s-a realizat prin intermediul ambasadei Turciei.

Bill Keller, editor la New York Times, a trimis un comunicat de presă în care anunţă că momentul returnării jurnaliştilor în ţara natală trebuie sărbătorit. "Din cauza situaţiei instabile din Libia, ne-am păstrat entuziasmul şi comentariile pentru clipa în care cei patru vor fi părăsit Libia. Suntem îndatoraţi guvernului Turciei care a intervenit în numele nostru în eliberarea jurnaliştilor", scria comunicatul de presă.

Citește și: