Alina Matis
Departamentul Externe
7224 vizualizări 23 ian 2014

EuroMaidanul continuă, iar negociderile sunt blocate, după o nouă rundă de discuţii între liderii opoziţiei şi preşedintele Viktor Ianukovici, care nu au rezultat nici măcar într-un mesaj unitar. Preşedintele, spun adversarii săi politici, nu a fost dispus să facă alte concesii cu excepţia eliberării unora dintre protestatarii arestaţi. La miezul nopţii, pe scena din Piaţa Independenţei din Kiev au urcat participanţi la negocieri, pentru a informa maidanul şi a-l pune să ridice mâna dacă acceptă sau nu termenii discuţiei cu Ianukovici. Deznodământul zilei: protestele merg mai departe (şi s-au extins şi în alte oraşe), negocierile sunt într-un impas, iar liderii opoziţiei au vorbit despre „extinderea paşnică” teritoriului maidanului.


Live streaming video by Ustream

Uniunea Europeană s-a declarat "şocată" de violenţele din Ucraina, avertizând Kievul cu "posibile acţiuni" şi "consecinţe" asupra relaţiilor bilaterale, iar Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a anunţat că se va deplasa săptămâna viitoare la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele Viktor Ianukovici şi cu liderii opoziţie.

Corespondentul Gândul, Alina Matiş, transmite ultimele informaţii de la faţa locului.

UPDATE 09:50 Serviciile medicale de pe EuroMaidan au anunţat că un alt protestatar se află în stare critică după ce a fost împuşcat.

UPDATE 09:40 Manifestanţii au ridicat, noaptea trecută, o nouă baricadă, lânga una dintre ieşirile de metrou din Piaţa Independenţei.

FOTO: Euromaidan PR/Twitter

UPDATE 09:30 Protestatarii de pe EuroMaidan au mai ocupat, în cursul nopţii de joi spre vineri, o clădire din Kiev. Este vorba despre Ministerul Agriculturii, a anunţat pe Facebook Oleksandr Daniliuk, liderul mişcării activiste Splina Sprava (Cauza Comună), cea care ar fi ocupat clădirea. Cinci alte clădiri administrative din centrul şi vestul ţării au fost ocupate de activişti în cursul nopţii.

UPDATE 1:30 Klitschko: „Vom extinde teritoriul maidanului, vom lupta”. Singurul lucru cu care a fost de acord Ianukovici, spune el, a fost eliberarea unora dintre protestatarii arestaţi. În cursul zilei de joi, mişcarea anti-sistem a căpătat un nou suflu, odată cu apariţia pe Internet a unui clip în care un tânăr protestatar, dezbrăcat complet, este maltratat de forţele de ordine.

UPDATE 1:25 Vitali Klitschko, după noua întâlnire cu puterea: Ianukovici nu a fost de acord cu nicio demisie.

UPDATE 1:15 După Tiahnybok, pe şcenă a urcat Arseni Iaţeniuk (Batkivşcina), care, deşi la plecarea de la întâlnirea cu Ianukovici s-a arătat încrezător în şansele de încetare a violenţelor („a băii de sânge”), pe scenă i-a încurajat pe manifestanţi să stea pe loc, pentru că „Gruşevski este teritoriul maidanului”. Iaţeniuk a făcut, însă, apel la disciplină şi calm, se arată în traducerea de limbă engleză a contului de Twitter al EuroMaidanului.

UPDATE 1:05 Oleh Tiahnybok (partidul Svoboda) a urcat pe scenă şi a început să le povestească manifestanţilor din Piaţa Independenţei ce au discutat cu preşedintele ucrainean. Liderii opoziţiei au cerut eliberarea celor arestaţi în timpul protestelor, convocarea unei şedinţe extraordinare a Radei, parlamentul de la Kiev, pentru abrogarea controversatului pachet de legi (inclusiv anti-protestatari şi presă) adoptat în 16 ianuarie, demisia guvernului Azarov, precum şi reformarea legii electorale („Nu are sens să faci alegeri anticipate dacă legile nu sunt schimbate”, a explicat el). Mai departe, a trecut la condiţiile puse de Ianukovici, una dintre ele fiind crearea unei zone de tampon pe bulevardul Gruşevski, locul în care au avut loc cele mai dure confruntări ale acestor proteste. Tiahnybok le-a cerut protestatarilor din piaţă să voteze prin ridicare de mâine dacă acceptă condiţiile discuţiei cu Ianukovici. După două serii de ridicări de mâini în masă, a fost consemnată decizia maidanului: protestul merge mai departe.

UPDATE 00:50 Doi dintre liderii opoziţiei, Oleh Tiahnybok şi Arseni Iaţeniuk, au anunţat în urmă cu puţin timp, după o întâlnire de aproximativ patru ore cu Viktor Ianucovici, că nu s-a ajuns la un acord, negocierile fiind blocate.

UPDATE 23:00 Liderii opoziţiei din Ucraina se află încă la negocieri cu preşedintele Viktor Ianukovici. Piaţa e în fierbere, în aşteptarea rezultatului.

UPDATE 21:34 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat joi pe preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru a-i cere să retragă legile care prevăd sancţiuni dure pentru participanţii la proteste, relatează AFP. "Cancelarul german a adresat un apel pentru continuarea dialogului cu opoziţia care să conducă la rezultate concrete, cerându-i să retragă legile care limitează drepturile cetăţenilor de a participa la manifestaţii", informează un comunicat oficial al Biroului Angelei Merkel.

UPDATE 20:34 - Protestatarii de pe EuroMaidan, cum sunt cunoscuţi ucrainenii care stau de două luni în stradă pentru a cere îndepărtarea de Rusia, o democraţie solidă şi un viitor mai bun pentru copiii lor se pregăteau joi, înainte de expirarea „armistiţiului” de 24 de ore anunţat de liderii opoziţiei, de ceea ce se anunţă a fi o confruntare extrem de violentă. După câteva zile de ciocniri dure cu forţele de intervenţie, în urma cărora au murit cel puţin cinci protestatari (patru prin împuşcare) şi au fost rănite sute de persoane, inclusiv jurnalişti, fostul campion de box Vitali Klitscho i-a dat preşedintelui Viktor Ianukovici, la finalul negocierilor eşuate de miercuri seară, 24 de ore pentru a convoca alegeri anticipate şi pentru a abroga un pachet de legi a căror duritate a animat mişcarea protestatară. Nimeni nu este, însă, prea încrezător la Kiev că Ianukovici va ceda. Protestatarii ne-au spus că vor rămâne pe EuroMaidan (Piaţa Independenţei din Kiev) până la sfârşit. Sfârşitul lor, sfârşitul lui Ianukovici şi al regimului actual - nu contează. În Ucraina, se joacă acum după regula „totul sau nimic”. Nimeni nu vrea să facă acum un pas înapoi. În acest context, seara de joi se anunţă a fi una dintre cele mai periculoase din cele două luni de proteste cât a trecut de la refuzul preşedintelui ucrainean de a mai semna acordurile europene, la Vilnius. Corespondentul gândul, Alina Matiş vă prezintă, din Kiev, portretul EuroMaidanului în ziua „armistiţiului”: CORESPONDENŢA şi GALERIA FOTO din Kiev le puteţi vedea aici.

Cinci protestatari au murit în confruntările cu forţele de ordine produse miercuri, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi. Opoziţia i-a adresat un ultimatum până joi seara preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care l-a ameninţat cu declanşarea unei ofensive în cazul în care nu oferă concesii manifestantilor proeuropeni care au cerut organizarea de alegeri anticipate. Ultimatumul a expirat la ora 8:00, însă liderii opoziţiei din Ucraina au ieşit de la negocierile cu preşedintele Viktor Ianukovici abia patru ore mai târziu, timp în care maidanul a aşteptat să afle rezultatul.

Câteva zeci de manifestanţi, purtând căşti de protecţie utilizate pe şantier sau căşti de motociclişti, erau adunaţi joi dimineaţa pe strada Gruşevski, în spatele unui "zid" de foc şi fum, aruncând sporadic cu pietre sau cocteiului Molotov.

Deflagraţii se auzeau sporadic, provocate aparent de tiruri cu grenade asurzitoare sau lacrimogene efectuate de forţele de ordine.

Confruntări violente au opus manifestanţi şi poliţişti antirevoltă în această zonă începând de duminică, soldate cu cinci morţi şi care au transformat mişcarea de contestare declanşată în urmă cu două luni într-o mişcare de gherilă urbană, în centrul capitalei Ucrainei.

În Piaţa Independenţei, la câteva sute de metri distanţă de strada Gruşevski, zeci de persoane s-au adunat joi dimineaţa, în pofida unei temperaturi de minus zece grade Celsius. Opoziţia i-a adresat un ultimatum preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care l-a ameninţat cu declanşarea unei ofensive în cazul în care nu oferă concesii, în faţa a zeci de persoane prezente miercuri seara în acestă piaţă, devenită un simbol al mişcării de contestare.

Citește și: