Ion Gaidau - Mediafax
402 vizualizări 5 apr 2014

"Evenimentele ne-au împins mult în spate" în pregătirea acestei întâlniri, asupra căreia Patriarhia de la Moscova şi Vaticanul încearcă de mai mulţi ani să ajungă la o înţelegere, a declarat mitropolitul Ilarion într-un interviu publicat pe site-ul de Internet al Patriarhiei Ruse.

Avem neînţeleri "în principal în privinţa acţiunilor greco-catolicilor, pe care Biserica Romano-Catolică îi consideră ca o punte între Orient şi Occident, dar pe care noi îi vedem ca pe un obstacol pentru dialog", a adăugat el în interviul acordat publicaţiei americane National Catholic Register.

Biserica Greco-Catolică ucraineană, care păstrează ritul bizantin, dar este fidelă Vaticanului, a fost interzisă în perioada sovietică înainte de a deveni a treia mare confesiune din Ucraina, după 1991, anul în care această ţară a devenit independentă. Patriarhia de la Moscova o acuză că este un instrument al prozelitismului romano-catolic.

"În actuala confruntare civilă (din Ucraina), greco-catolicii au adoptat imediat poziţia uneia dintre părţi", a continuat mitropolitul Ilarion.

"Liderul Bisericii Greco-Catolice ucrainene, împreună cu cel al aşa-zisei Patriarhii de la Kiev (...), a îndemnat autorităţile americane să se amestece în situaţie şi să facă ordine în Ucraina", a adăugat el.

"Este vorba în esenţă despre o nouă cruciadă împotriva ortodoxiei", a mai afirmat reprezentantul Patriarhiei de la Moscova.

Ortodoxia în Ucraina este divizată între Patriarhia de la Kiev, care revendică mai multe milioane de credincioşi, şi Patriarhia de la Moscova.

Conducătorul Patriarhiei de la Kiev, Patriarhul Filaret, le-a cerut în martie compatrioţilor săi să se unească împotriva "agresorului" rus.

Citește și: