Valentin Vidu - Mediafax
14973 vizualizări 17 aug 2014

"Un MiG-29 a fost doborât de către terorişti duminică dimineaţa, după ce şi-a îndeplinit cu bine sarcina, lichidând un grup" de rebeli, a declarat Leonid Matiuhin, un purtător de cuvânt al operaţiunii militare din estul ţării. "Pilotul s-a catapultat. În urma unei operaţiuni de căutare, a fost găsit, iar în prezent de află într-un loc sigur", a afirmat el.

De asemenea, armata ucraineană şi-a exprimat satisfacţia faţă de preluarea controlului, de la separatişti, asupra unui comisariat de poliţie aflat în Lugansk, un baston al insurgenţilor proruşi.

Armata a acuzat totodată Rusia că a introdus în Ucraina trei lansatoare multiple de rachete de tip Grad, de pe teritoriul rusesc. "O coloană militară în care se aflau trei sisteme de tip Grad a pătruns din Rusia, prin satul (ucrainean) Diakove, în direcţia Nîjni Nagolcik", la aproximativ 76 de kilometri nord de bastionul rebel Lugansk, a declarat Andrei Lişenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. Drone ruseşti (avioane fără pilot) au încălcat în zece rânduri spaţiul aerian ucrainean în ultimele 24 de ore", a mai spus el.

„Negocierile vor fi dificile. Este extrem de important să oprim fluxurile de armament şi mercenari dinspre Rusia"

Aceste evoluţii creează un context tensionat pentru reuniunea de la Berlin de duminică după-amiaza între şefii diplomaţiilor germană, franceză, rusă şi ucraineană, o încercare de a mai calma tensiunile provocate vineri, după ce Kievul a anunţat că a "distrus" o parte a unei coloane de blindate ruseşti.

Pătrunderea acestei coloane pe teritoriu Ucrainei, observată de către jurnalişti britanici şi confirmată de către Kiev, a provocat un val de reacţii de indignare din partea occidentalilor. "Mergem la Berlin. Negocierile vor fi dificile. Este extrem de important să oprim fluxurile de armament şi mercenari dinspre Rusia", a anunţat duminică într-un mesaj postat pe Twitter ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin.

Separatiştii spun că dispun de 150 de tancuri, vehicule de luptă şi transportoare blindate

Despre fluxul de mercenari dinspre Rusia vorbeşte chiar aşa zisul premier al autoproclamatei republici Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a anunţat că rebelilor li s-au alăturat 1.200 de luptători care s-au antrenat timp de patru luni în Federaţia Rusă. Potrivit acestuia, printre ei s-ar afla  "turci, numeroşi sârbi, italieni şi germani şi chiar doi români".

 Zaharcenko, care a devenit "premier" al "republicii populare Doneţk" (DPR) săptămâna trecută, a făcut aceste anunţuri în "parlamentul" rebelilor, vineri, o înregistrare video a acestui discurs, susţinut în limba rusă, fiind postată pe YouTube.

"În prezent, pe axa coridorului (care leagă rebelii din Doneţk cu cei din Lugansk şi de la frontiera cu Rusia) există, au fost acumulate, rezerve după cum urmează: 150 de unităţi de echipament militar, dintre care aproximativ 30 sunt tancuri, iar restul sunt vehicule de infanterie de luptă şi transportoare blindate de personal, dar şi 1.200 de oameni care au fost antrenaţi timp de patru luni pe teritoriul Federaţiei ruse", a spus el, înţesându-şi discursul cu multe elemente de jargon militar.

Kremlinul dezminte că ar fi furnizat armament separatiştilor

Kremlinul a dezminţit duminică informaţii răspândite de către "premierul" "republicii populare Doneţk" (DPR) Aleksandr Zaharcenko, potrivit cărora Rusia a livrat echipament militar separatiştilor proruşi în Ucraina.

"Am repetat în mai multe rânduri că nu livrăm niciun echipament militar acolo", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţii ruseşti de presă.

Ucraina a anunţat vineri că a distrus o parte a unei coloane de blindate care a trecut frontiera din Rusia joi seara. Ministerul rus al Apărării a replicat că această incursiune este doar o fantezie a Kievului, Moscova dezminţind că-i înarmează sau antrenează în mod direct pe rebeli. Occidentalii au reacţionat condamnând implicarea Rusiei. UE a avertizat că orice acţiune militară unilaterală în Ucraina, indiferent de pretext, inclusiv un ajutor umanitar, va fi considerată o încălcare a legislaţiei internaţionale, iar cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe preşedintele rus Vladimir Putin şi l-a îndemnat să pună capăt acestor transferuri.

Peste 2.000 de civili şi combatanţi au fost ucişi de la jumătatea lui aprilie în estul Ucrainei, în confruntări între trupe trimise de Kiev - să pună capăt unei insurecţii separatiste proruse în regiunile Doneţk şi Lugansk - şi insurgenţi.

Crucea Roşie: Inspecţia convoiului din Rusia nu a început încă

Un uriaş convoi rusesc cu ajutoare umanitare trimis de Rusia rebelilor se află blocat de partea rusă a frontierei, la o distanţă de două ore de condus de Lugansk, aşteptând să pătrundă pe teritoriul ucrainean. Reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Ruşii (CICR) se află la locul unde să găseşte convoiul umanitar rusesc trimis în estul Ucrainei, dar inspecţia nu a început încă, a declarat o purtătoare de cuvânt CICR la Moscova, relatează AFP.

"Reprezentanţii noştri se află la convoi. Pentru moment nu inspectează ce conţin" camioanele, a declarat pentru AFP Viktoria Zotikova. "S-a ajuns la un acord ieri (sâmbătă) asupra modalităţilor de inspectare, dar inspecţia nu a început încă. Mă îndoiesc că va începe astăzi (duminică)", a continuat ea.

Un reprezentant al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, însărcinat cu conducerea convoiului, Serghei Karavaiţev, a declarat pentru AFP că un reprezentant al Crucii Roşii se află la faţa locului, dar "nu face altceva decât să privească". "Situaţia convoiului nu s-a schimbat. Crucea Roşie nu a început inspecţia", a declarat la Kiev Serghii Astahov, un purtător de cuvânt al grănicerilor ucraineni, care se află, de asemenea, la faţa locului.

Cele aproximativ 300 de camioane ruseşti, la bordul cărora se află aproximativ 1.800 de tone de ajutoare potrivit Moscovei, sunt blocate de joi la aproximativ 30 de kilometri de postul de forntieră rus Doneţk, în localitatea rusească Kamensk-Şahtinski. Camioanele sunt încărcate doar pe jumătate, explicaţia furnizată de Moscova fiind că vehiculele ar fi noi, nu au rodajul făcut şi ar putea suferi defecţiuni tehnice dacă ar fi încărcate la întreaga capacitate.

Kievul şi Moscova au ajuns la un acord asupra "modului de a se proceda la inspectarea convoiului" cu ajutor umanitar, a declarat sâmbătă Pascal Cuttat, reprezentantul CICR în Rusia. Crucea Roşie aşteaptă "garanţii de securitate" pentru efectuarea transportului de cealaltă parte a frontierei.

Iar Kievul, care a recunoscut sâmbătă seara "legalitatea" convoiului rusesc, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Guvernului, urmează să autorizeze în mod oficial intrarea încărcăturii pe teritoriul ucrainean. C

Citește și: