Bogdan Cojocaru
1087 vizualizări 10 sep 2018

Începutul acestei luni a însemnat pentru peste un milion de elevi din Ungaria un nou an şcolar, ocazie cu care guvernul a prezentat un curriculum naţional îmbunătăţit, cu ajutorul căruia ţara să se ridice din nou, scrie Ziarul financiar. Au fost promise fonduri suplimentare sistemului de învăţământ şi o atenţie deosebită din partea guvernanţilor. Însă începutul anului şcolar este umbrit de date dramatice: sistemul se confruntă cu lipsa a peste 4.000 de profesori.

”Penuria de profesori este dramatică în Ungaria“, scrie Portfolio.hu, un portal maghiar de ştiri economice. De aceleaşi probleme se lovesc mai toate statele din regiune, inclusiv Cehia, singura economie est-europeană inclusă în grupul celor dezvoltate.

În Ungaria, opoziţia socialistă a calculat că anul acesta, din sistemul de învăţământ lipsesc 2.000 de cadre didactice, ceea ce face ca profesorii care predau în prezent şi elevii să se simtă suprasolicitaţi. ”Mulţi dascăli şi-au abandonat profesia ori au emigrat,” spune Agnes Kunhalmi, lidera Partidului Socialist Ungar. Un studiu al Uniunii Democrate a Profesorilor apreciază penuria de profesori la 4.000-5.000 de persoane. Site-ul de ştiri 24.hu a numărat anunţuri în care guvernul căuta profesori pentru 696 de localităţi. Iar acestea sunt doar poziţiile cu normă întreagă.

Klebelsberg Centre estima în august că sistemul de învăţământ din Ungaria ar mai avea nevoie de peste 4.000 de cadre didactice. Tamas Szucs, liderul Uniunii profesorilor, a declarat că sistemul se va confrunta în viitorul apropiat cu probleme şi mai mari legate de personal, deoarece vârsta medie a profesorilor în funcţie este de 50 de ani. Din această cauză, mulţi se vor ieşi la pensie în curând. Criza din învăţământ nu este specifică niciunei părţi a ţării, afectând deopotrivă oraşele mari şi satele. În numeroase cazuri, anunţurile şcolilor arată că acestea caută profesori din ”orice domeniu“, ceea ce înseamnă că sunt bineveniţi profesori cu orice specializare, din cauza lipsei acute de personal, notează Daily News Hungary.

La şcoală

În 8 ani, 40% dintre profesorii bulgari ies la pensie

În Bulgaria, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, circa 40% din profesori vor atinge vârsta de pensionare în opt ani. Cifra este dată de Ianka Takeva, preşedinta sindicatului profesorilor bulgari, potrivit Novinite. Takeva apreciază că sistemul de educaţie se confruntă cu o lipsă severă de cadre didactice, iar problema se va acutiza cu timpul.

Datele statistice arată că, în primăvară, circa 20.000 de studenţi se pregăteau în universităţi pentru a deveni profesori. Însă Takeva susţine că doar jumătate din ei vor rămâne să lucreze în sistemul de învăţământ din Bulgaria.

La început de nou an şcolar, în Sofia, cel mai mare oraş din Bulgaria, cu circa 1,2 milioane de locuitori, existau 650 de posturi de profesor vacante. Problema este şi mai gravă în oraşele mici şi în mediul rural. Guvernul face eforturi pentru a reatrage în sistem profesorii ieşiţi la pensie. Ministrul Învăţământului Krasimir Valcev a promis că, din 2019, salariile cadrelor didactice vor creşte cu 20%, iar salariul mediu brut va deveni 1.300 de leva (665 euro). În prezent, salariul minim este de 760 de leva.

”Sunt 330 de milioane de leva (169 milioane euro) promise pentru majorarea graduală a 50% din salarii până la sfârşitul mandatului guvernului, iar salariul este aşteptat să ajungă la 1.500 de leva. În prezent, cea mai mare problemă este lipsa de profesori de Matematică şi ştiinţe exacte“, a explicat ministrul Valcev.

La şcoală

În Cehia, criză de profesori pentru ştiinţele exacte şi Matematică

În Cehia, deşi anul şcolar a început, mulţi directori de şcoli încă mai caută profesori, mai ales pentru Matematică, Fizică şi Chimie, a remarcat Radio Praha. Deşi sunt mai bine plătite ca niciodată, joburile din învăţământ atrag din ce în ce mai puţini tineri. Unii profesori pensionari au fost rechemaţi la post pentru a acoperi lipsurile din sistem. Penuria de profesori calificaţi încă nu este generală în Cehia, însă problemele persistă de ani de zile, mai ales în domeniul ştiinţelor exacte. O cauză sunt salariile mici, cel puţin mai mici decât în vest. În ultimii cinci ani, salariile profesorilor cehi au crescut cu aproape 20%, ajungând să fie cu circa 2.000 de coroane (78 euro) peste media naţională. Anul acesta, salariile vor fi majorate din nou, cu 15%, una dintre cele mai mari creşteri din sectorul public.

Citeşte mai multe detalii pe zf.ro.

 

Citește și: