25369 vizualizări 19 sep 2015

Guvernul Ungariei a decis mobilizarea rezerviştilor voluntari ai Armatei pentru a-i opri pe refugiaţi. Ministrul apărării de la Budapesta, Istvan Simicsko, a anunţat că a dat ordin de mobilizare pentru o parte din rezerviştii voluntari pentru a ajuta la gestionarea "crizei migratiei in masă", potrivit MTI. Simicsko a precizat că a luat decizia la cererea şefului statului major al Ungariei.

Rezerviştii vor fi folosiţi în principal pentru a asigura personalul garnizoanelor lăsate goale de militarii desfăşuraţi la frontieră, dar ar putea avea şi alte îndatoriri, scrie agenţia de presă ungară.

Ungaria este angrenată într-un tot mai temperamental război al declaraţiilor cu vecinii săi sudici, în condiţiile în care Serbia şi Croaţia se luptă să facă faţă valului de migranţi care fug din Orientul Mijlociu de război şi sărăcie şi încearcă să tranziteze regiunea pentru a ajunge în vestul Europei, scrie Reuters.

Peste 4.000 de migranţi au intrat în Ungaria în cursul zilei de vineri, a anunţat un responsabil de la Budapesta. Până la lăsarea serii, 3.000 de migranţi au fost înregistraţi, însă numărul acestora a crescut în câteva ore pentru a atinge 4.400 de persoane la ora locală 22.00 (20.00 GMT), a informat un consilier din cadrul guvernului, Gyorgy Bakondi.

Oficialul ungar a mai anunţat că un tren croat, care a transportat 800 de migranţi în Ungaria, a fost însoţit de 40 de poliţişti croaţi înarmaţi, fapt pe care l-a calificat ca "incident de frontieră fără exemplu".

„Într-un fel i-am forţat să-i accepte pe refugiaţi, trimiţându-i la frontieră şi vom continua să o facem"

Budapesta a acuzat autorităţile croate că încurajează migranţii să treacă "ilegal" graniţa sa. Însă Croaţia va continua să-i transporte pe migranţi la frontiera cu Ungaria, ţară cu care nu are un acord asupra acestei chestiuni, a declarat sâmbătă prim-ministrul  Zoran Milanovic.

„Nu există un acord cu Ungaria" în chestiunea migranţilor, a spus el. "Într-un fel i-am forţat să-i accepte pe refugiaţi, trimiţându-i (la frontieră — n.r.) şi vom continua să o facem", a spus prim-ministru.

Copleşită de valul de refugiaţi, 20.000 de oameni intrând în ţară în ultimele zile după ce Ungaria a închis graniţa, Croaţia a decis vineri închiderea a şapte din cele opt puncte de frontieră de la graniţa cu Serbia şi a plasat armata în stare de alertă. „Croatia nu mai poate suporta povara refugiaţilor”, a declarat premierul croat Zoran Milanovic. La rândul său, ministrul de interne Ranko Ostojic a anunţat că e o chestiune de timp până până când autorităţile de la Zagreb vor închide cu totul traficul la frontieră. 

Forţe suplimentare ale MAI, dislocate la graniţa cu Serbia

Scenariile privind valul de refugiaţi fac şi România să fie precaută. Ministerul de Interne desfăşoară un exerciţiu la graniţa cu Serbia pentru testarea capacităţii de răspuns în condiţiile intesificării tensiunii în regiune. În aplicarea deciziilor luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă condus de vicepremierul Gabriel Oprea, în ultimele săptămâni, autorităţile române au intensificat măsurile de siguranţă la frontiera României cu Serbia, prin dislocarea unor forţe şi mijloace logistice suplimentare din cadrul MAI, precizează ministerul.

Slovenia opreşte trenurile care vin din Croaţia

Imigranţii iau în calcul varianta pătrunderii în spaţiul Schengen prin Slovenia, unde, în cursul nopţii trecute, au ajuns deja 150 de imigranţi. Acolo se încearcă menţinerea sub control a traficului refugiaţilor, oficialii anunţând că pot oferi imediat adăpost şi îngrijiri medicale pentru 5.000 de persoane. Totuşi, Slovenia a anunţat că închide liniile de legătură feroviară cu Croaţia până vineri seară şi a întărit paza la graniţe, mai ales la Obrezje, principalul punct rutier între cele două ţări.

Premierul sloven, Miro Cerar, a declarat joi că ţara sa este hotărâtă să respecte regulile Schengen. "Nu putem permite să treacă graniţa unor persoane care nu îndeplinesc condiţiile de intrare în Uniunea Europeană", a declarat el la postul de televiziune TV Slovenia.

Germania anunţă măsuri excepţionale pentru a impune cotele obligatorii

Germania ameninţă că va impune un vot cu majoritate calificată în Consiliul UE pentru a forţa statele membre că accepte cotele obligatorii de distribuire a celor 120.000 de refugiaţi ajunşi în Europa.

„Pur si simplu nu se poate ca Germania, Austria, Suedia şi Italia să poarte singure această povară. Nu aşa funcţionează solidaritatea europeană. Dacă nu este altă cale, atunci ar trebui luată serios  folosirea instrumentului de majoritate calificatăa utiliza instrumentul de majoritate calificată”, a declarat, într-un interviu acordat  Passauer Neue Presse, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Anunţul său vine în contextul în care la reuniunea JAI de luni, miniştrii de interne ai ţărilor membre nu au reuşit să ajungă la un acord privind cotele de distribuţie a refugiaţilor.

 

Citește și: