Mihai Boeru
3475 vizualizări 27 apr 2016

Generalul Peter Gersten, adjunctul comandantului american pentru operaţiuni împotriva ISIS, a declarat presei, la Bagdad, că 20 de lovituri aeriene au vizat rezervele de bani deţinute de către jihadişti.

Acesta a declarat că aliaţii au evaluat suma distrusă la apoximativ 800 milioane de dolari. Doar într-un singur atac asupra unei cladiri din Mosul ar fi fost distruse 150 milioane de dolari, a mai delclarat Gersten.

Generalul consideră că distrugerea fondurilor deţinute de ISIS determină o reducere a numărului de recrutări. În prezent, doar în jur de 200 de noi combatanţi se mai alătură lunar grupării jihadiste, faţă 1.500 sau 2.000 câţi alegeau să se înroleze alături de jihadişti în 2015. Mai mult, oficialul american spune că surse din serviciile secrete i-ar fi declarat că ISIS a început să vândă din vehiculele pe care le deţine pentru a face rost de bani.

În 2014, Trezoreria SUA spunea despre ISIS că sunt ”probabil, cea mai bine finanţată organizaţie teroristă cu care ne confruntăm”. Doi ani mai târziu, în ianuarie 2016 CNN cita nişte documente care arătau că gruparea jihadistă ar fi redus la jumătate salariile tuturor luptătorilor săi  dând vina pe ”circumstanţele excepţionale cu care se confruntă”. Înainte de tăierea soldelor se estima că salariile jihadiştilor erau cumprinse între 400 de dolari şi 1.200 de dolari pe lună.

Sursele de finaţare ale ISIS provin în special din petrol şi taxe. 500 de milioane de dolari ajung în conturile organizaţiei doar din vânzarea de petrol către numeroşi clienţi, inclusiv către unele dintre grupările rebele siriene împotriva cărora luptă.

Citește și: