3030 vizualizări 2 sep 2015

Ar fi o lume întunecată, susţine jurnalista CNN Christiane Amanpour care aminteşte că Albert Einsten, Sigmund Freud sau Marlene Dietrich au fost toţi imigranţi.

Albert Einstein s-a născut în Germania, pe care a fost nevoit să o părăsească în 1933 pe fondul ascensiunii naziştilor. A emigrat în Statele Unite, stabilindu-se la Princeton, unde a rămas pentru restul vieţii. Marlene Dietrich s-a născut şi ea tot în Germania, dar a emigrat în SUA.

Născut într-o familie de evrei din Freiburg, Sigmund Freud care se stabilise la Viena a fugit de persecuţia nazistă şi în 1938 s-a asbilit la Londra unde şi-a petrecut tot restul vieţii.

Din rândul refugiaţilor face parte şi Medeleine Albright. Familia ei a solicitat azil politic de două ori în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Într-un interviu pentru CNN, Albright îşi aminteşte de primirea călduroasă de care a avut parte atunci când avea mare nevoie.

"Am petrecut războiul în Anglia, când naziştii au invadat Cehoslovacia. Se purtau foarte bine cu refugiaţii. În momentul în care comuniştii au preluat puterea în Cehoslovacia, am plecat în SUA”, povesteşte Medeleine Albright. În SUA, Medeleine Albright a scris o pagină de istorie devenind prima femeie secretar de stat.

Freddie Mercury, solistul formaţiei rock Queen, s-a născut în Zanzibar, în vremea în care acesta era colonie britanică. La 17 ani, alături de familia sa, a fost forţat să părăsească insula şi să se mute în Anglia, în urma revoluţiei din Zanzibar.

În prezent, Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaţilor după al Doilea Război Mondial. 

Citește și: