Andrei Luca POPESCU
10745 vizualizări 11 aug 2011

Yuan-ul a atins un vârf istoric al ultimilor 17 ani, cu un raport de 6,4 la un dolar, după anunţul Fed că va menţine dobânzile la minim până în 2013. FMI anunţa luna trecută că întărirea monedei chineze ar ajuta la stabilizarea economiei globale, dirijând China spre cererea internă şi mai puţin spre exporturi, conform unei analize Bloomberg.

"Datele privind inflaţia şi comerţul, laolaltă cu politica Fed de a menţine rate de dobândă extrem de joase au alimentat o apreciere mai rapidă. Creşterea economică puternică, susţinută de cifrele recente privind exporturile au dat de asemenea încredere investitorilor să cumpere yuani în aceste zile tulburi", a explicat Banny Lam, economist al CCB International Securities din Hong Kong.

CITEŞTE ŞI: Facebook a avut probleme tehnice miercuri seara. Unde s-au plâns utilizatorii

Yuanul este singura monedă asiatică dintre cele mai folosite valute din regiune, în afară de yenul japonez, care a câştigat teren faţă de dolar, în momentul în care Standard&Poor's a anunţat că reduce ratingul de credit al SUA.

Inflaţia de dolari a dus la deprecierea monedei americane şi la întărirea unor monede ca dolarul australian, francul elveţian sau realul brazilian. Faţă de 2008, aceste monede au câştigat peste 44%, în timp ce yuanul s-a întărit cu 6,7%.

China este cel mai mare deţinător de titluri ale Trezoreriei SUA din lume, cu rezerve de 3,2 trilioane de dolari (3.200 de miliarde). Împreună, Brazilia, India şi Rusia deţin doar 1,1 trilioane de dolari în titlurile de stat americane. Banca centrală chineză a început deja să-i sfătuiască pe decidenţii politici de la Beijing să înceapă să caute alternative la rezervele în dolari. Pe de altă parte, oficialii americani acuză că yuanul este menţinut subevaluat prin mijloace artificiale, pentru ca Beijingul să obţină avantaje comerciale.

Beijingul încolţit: cele două scenarii de reacţie

O analiză Reuters arată că, după ce şocul financiar din această lună va fi depăşit, economia mondială ar putea asista la o a treia fază a crizei globale a creditelor, începută în 2007-2008: infectarea creditorilor supremi. Criza, care a început prin spargerea bulelor ipotecare şi imobiliare şi care apoi s-a extins în sistemul bancar, a ajuns acum la guverne.

China este în vârful listei, având în vedere ironicul proverb că cine datorează băncii 1.000 de dolari are o problemă, dar când cineva datorează un milion, atunci banca are o problemă.

Nervozitatea Chinei şi probabil şi a celorlalte state şi instituţii care au împrumutat dintotdeauna SUA, fiind sigure că îşi vor toţi banii înapoi, provine din faptul că acum au ajuns nişte creditori captivi. Chiar dacă spaima incapacităţii de plată pare trasă de păr, tensiunea crescândă a pieţei şi inabilitatea guvernelor de a domoli grijile creditorilor sabotează creşterea economică, esenţială pentru sustenabilitatea unei datorii pe termen lung.

Răspunsul cel mai probabil al SUA la şocurile din pieţe va fi tipărirea de bani. Acest lucru va duce însă la slăbirea şi mai profundă a dolarului, ceea ce combinat cu menţinerea unei dobânzi joase la bondurile Trezoreriei, transferă povara pe creditorii externi, care îşi văd valoarea asset-urilor scăzând.

China ar putea încerca la rândul ei să tipărească bani, dar asta ar fi periculos pentru societatea chineză, unde inflaţia este şi aşa inacceptabil de ridicată. China ar putea să încerce să vândă din plasamentele din SUA, însă efectul ar fi la fel de negativ.

Există două scenarii privind China, arată analiza: unul pozitiv, în care G20 poate ajunge la un compromis privind reducerea dezechilibrelor monetare globale, şi unul "terifiant", în care China se enervează atât de rău pentru că este încolţită, încât provoacă intenţionat o criză în SUA şi la nivel mondial.

CITEŞTE ŞI: O nouă armă împotriva teroriştilor: SUA testează un avion pe care îl lansează în spaţiu - VIDEO

Oricum ar fi, dolarul se erodează. Tocmai de aceea, China face presiuni deja pentru ca FMI să accepte dezvoltarea unui coş diversificat de valute principale în care se pot face rezerve. Anul trecut, Brazilia a avertizat asupra unui "război al valutelor", ca răspuns la decizia SUA de a tipări şi mai mulţi dolari: guvernele din întreaga lume îşi manipulează monedele, pentru a obţine avantaje comerciale la exporturi.

Citește și: