Mircea Olteanu
13822 vizualizări 28 iun 2018

Karina Ţurcan respinge toate acuzaţiile ce îi sunt aduse, a declarat avocatul ei, Dmitri Tsuprik, pentru agenţia de ştiri Tass.

"Nu înţelege de ce este acuzată şi nu are nicio informaţie despre ce (infracţiune) ar fi comis. Crede că acest caz are drept scop înlăturarea ei din funcţie", a declarat avocatul.În luna iunie, la cererea procurorilor, Tribunalul din Lefortovo a aprobat măsura arestării preventive pe numele Karinei Ţurcan. Ea ar urma să stea în arest până pe 13 august.

Tribunalul oraşului Moscova a decis joi că arestarea Karinei Ţurcan este legitimă, respingând contestaţia apărării.

Potrivit unor surse diplomatice, Ţurcan a renunţat la cetăţenia moldoveană şi are paşaport românesc.

Karina Valerievna Ţurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare naţională. În conformitate cu legislatia din Rusia, acuzaţia de spionaj se aplică numai străinilor, pe când în cazul cetăţenilor ruşi acuzaţia devine "trădare naţională" sau "a statului". Ţurcan riscă până la 20 de ani în închisoare dacă este găsită vinovată.

Potrivit site-ului companiei, Ţurcan este membră a consiliului de administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducând pentru o perioada divizia geografică Moldova — Ucraina — România, potrivit platformei de ştiri Sputnik.

Ministerul Afacerilor Externe din România a solicitat oficial Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti detalii suplimentare şi clarificări cu privire la informaţiile vehiculate în mass-media rusă referitoare la cazul Karinei Ţurcan, care a fost reţinută la Moscova.

Citește și: