Silviu Bănilă
14819 vizualizări 4 oct 2015

Moscova are cel puţin 32 de avioane de vânătoare detaşate la baza aeriană Latakia din Siria, informează Daily Mail. Totodată, circa 500 de soldaţi se află acolo pentru a proteja obiectivul militar şi a întreţine avioanele de vânătoare.

În total, potrivit estimărilor presei internaţionale, circa 2.000 de militari ruşi sunt detaşaţi în zona de conflict (inclusiv piloţi, echipaje şi diverşi angajaţi), pentru a proteja regimul aflat în dizgraţie al lui Bashar Al-Assad de atacurile ISIS.

Corespondenţii speciali Alexander Kots şi Dimitri Steşin au primit rara permisiune de a vizita baza aeriană, din partea ziarului Komsomolskaya Pravda.

Ei au imortalizat viaţa piloţilor, meteorologilor, inginerilor, soldaţilor şi bucătarilor ruşi de la baza Latakia. Fotografiile ziariştilor au apărut odată cu anunţul ministrului apărării din Rusia, potrivit căruia armata a efectuat peste 20 de zboruri deasupra Siriei în ultimele 24 de ore, vizând nouă obiective ISIS.

Igor Konaşenkov a anunţat că, vineri şi sâmbătă, avioanele de vânătoare Su-34 şi Su-24M au luat parte la acţiunile împotriva ISIS în Siria.

Între timp, un oficial militar sirian a declarat că avioanele de vânătoare ruseşti au atacat celulele ISIS din Siria la primele ore ale zilei de sâmbătă, printr-o serie de bombardamente „concentrate şi precise”.

Pe de altă parte, activiştii şi locuitorii din oraşul Raqqa, o adevărată „fortăreaţă” ISIS, au amânat rugăciunile şi au golit moscheile, temându-se de bombardamentele armatei ruse.

„Locuitorii sunt foarte speriaţi, deoarece ruşii ar putea acţiona precum avioanele regimului Assad, ucigând şi civili”, a declarat activistul Abu Mohammad din Raqqa.

Activistul a mai spus că oamenii s-au baricadat în case şi organizaţia Stat Islamic „a început să implementeze un plan de închidere a energiei electrice în anumite zone, atunci când avioanele de vânătoare se află deasupra oraşului”.

Moscova a anunţat vineri că avioanele de vânătoare ruseşti au întreprins 18 atacuri asupra unui număr de 12 obiective ISIS din Siria.

Ministrul apărării a precizat că raidurile nimicitoare au distrus „un avanpost şi un centru de comunicare” al ISIS din Daret Ezza - provincia Alep şi buncărele, respectiv depozitele de arme din Maaret al-Numan şi Habeet, zone situate în provincia Idlib.

Citește și: