Ramona LOZNIANU
Biro ATTILA
Alexandra PELE
31264 vizualizări 6 sep 2014

Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al Comisiei Europene, i-a transmis vineri premierului italian Matteo Renzi, a cărui ţară asigură preşedinţia Uniunii Europene, lista comisarilor europeni în rândul cărora se află şi europarlamentarul Corina Creţu. Anunţul privind distribuirea portofoliilor urmează să fie făcut la mijlocul săptămânii viitoare. Potrivit declaraţiilor oficiale, România vizează portofoliul pentru Politicile Regionale, dar potrivit unei informaţii publicate de Euractiv, Corina Creţu ar putea primi domeniul ajutorului umanitar, informaţie infirmată însă de premierul Victor Ponta.

Pentru portofoliul Politicilor Regionale, Corina Creţu intră în cursă cu nume grele. Este vorba, în primul rând, de Vera Jourova, ministru al Dezvoltării Regionale în Cehia, care a deţinut şi funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, fiind cea care a negociat cu Comisia Europeană finanţările pe fonduri europene. Portofoliul este dorit şi de Croaţia, care l-a nominalizat pe actualul comisar pentru Protecţia Consumatorilor, Neven Mimica.  În 2001, acesta a fost numit ministru al Integrării Europene, iar în 2011 a fost numit vicepremier responsabil cu politicile interne, externe şi europene. 

Portofoliul politicilor regionale i s-ar potrivi şi comisarului trimis de Polonia, care a nominalizat-o pe Elzbieta Bienkowska, supranumită "eroina fondurilor europene", pentru că este politicianul responsabil pentru gradul mare de absorbţie a fondurilor europene. Totuşi, se pare că aceasta este favorită pentru portofoliul Bugetului. 

Corina Creţu este europarlamentar din 2007 şi a devenit recent vicepreşedinte al Parlamentului European. Ca membră a PE a făcut parte din mai multe comisii şi delegaţii. Pe plan intern, între 2005 şi 2006 a fost aleasă vicepreşedinte al PSD, după ce anterior a fost purtător de cuvânt şi consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu.

Dacă se va confirma informaţia potrivit căreia Corina Creţu va primi portofoliul pentru ajutor umanitar, ea îl va prelua de la bulgăroaica Kristalina Georgieva, care a ocupat mai multe funcţii de conducere în cadrul Băncii Mondiale, instituţie al cărei vicepreşedinte a devenit în 2008.

LISTA LUI JUNCKER

1. Vytenis Andriukaitis - Lituania

Propunerea Lituaniei pentru Comisia Europeană este Vytenis Andriukaitis, în vârstă de 63 de ani, membru al Parlamentului din 1990. În prezent, este vicepreşedintele Parlamentului  şi preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din cadrul acestuia.

Vytenis Andriukaitis este unul dintre liderii partidului Social Democrat din Lituania, al cărui preşedinte a fost în perioada 1999-2001. Andriukaitis a candidat pentru cea mai înaltă funcţie în stat în două rânduri, în 1997 şi 2002. În cadrul activităţii sale de parlamentar a fost membru şi preşedintele a numeroase comisii. Între 2001 şi 2004, cât timp a ocupat funcţia de vicepreşedinte al  Parlamentului, Vytenis Andriukaitis a coordonat şi programul de intergrare europeană. În 2012, Andriukaitis  a devenit ministrul Sănătăţii. De asemenea, el  este unul dintre autorii Constituţiei adoptate de Lituania în 1992.

La nivel european, a fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, membru şi vicepreşedinte al Adunării Baltice, o organizaţie având ca scop  promovarea între parlamentele statelor baltice (Estonia, Letonia şi Lituania). Andriukaitis a absolvit Universitea de Medicină  Kaunas, profesând mulţi ani ca chirurg, dar şi Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Vilnius.

2. Andrus Ansip – Estonia

Andrus Ansip, 57 de ani, este fostul prim-ministru al Estoniei, funcţie pe care a ocupat-o din 2005 până pe 26 martie 2014, când a fost înlocuit de Taavi Rõivas.  Din 2004, este, de asemenea, liderul Partidului Reformist Eston, care face parte din coaliţia guvernamentală.

Andrus Ansip a absolvit Facultatea de Chimie de la Universitatea din Tartu. Între 1998 şi 2004, a fost primar al oraşului Tartu, al doilea oraş din Estonia ca mărime. În 2004 a intrat în Parlament şi a devenit foarte repede ministrul Economiei, apoi, în 2005, prim-ministru.  În 4 decembrie 2013 a devenit cel mai vechi şef de guvern în funcţie din Uniunea Europeană.

3. Miguel Aria Canete – Spania

Miguel Aria Canete, 64 de ani, în prezent europarlamentar, a fost de două ori ministru al Agriculturii, Alimentaţiei şi Mediului, funcţie pe care ultima oară a ocupat-o în perioada 2011-2014.  Licenţiat în Drept, Miguel Aria Canete a intrat în politică în 1982, când s-a înscris în partidul Alianţa Populară.

În 1986 a intrat în Parlamentul European, unde a fost preşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Comisiei pentru Politică Regională.  În anul 2000, a fost numit ministru al Agriculturii pentru prima oară, în guvernul lui Jose Maria Aznar. Între 2004 şi 2008 a fost reprezentantul regiunii Cadiz în Congres (camera inferioară a Parlamentului din Spania), iar din 2008 până în prezent este reprezentantul regiunii Madrid.

4. Dimitris Avramopoulos – Grecia

Dimitris Avramopoulos, 61 de ani, este un politician şi diplomat grec, în prezent ministrul Apărării din Grecia. Timp de 8 ani a fost primarul Atenei.  A ocupat diverse funcţii în mai multe cabinete guvernamentale, fiind inclusiv ministrul Afacerilor Externe.

Între 1980 şi 1993 a activat în diplomaţie. În perioada 1988-1992 a fost consulul Greciei la Liege, a reprezentat Grecia în cadrul Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, la Viena, iar în 1992 a devenit purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. În 1993 a renunţat la diplomaţie şi a intrat în politică devenind membru al partidului Noua Democraţie  şi deputat în parlamentul elen, până în 1994. Apoi a devenit primar al Atenei 1994, iar apoi, în 1998 a fost reales din primul tur cu o majoritate istorică. În 2004, după ce partidul său a câştigat alegerile, a devenit ministrul Turismului până în 2006, iar apoi, până în 2009, a fost ministrul Sănătăţii şi Solidarităţii Sociale. În 2009 a fost ales deputat. Din iulie 2010, este vicepreşedintele partidului Noua Democraţie. În 2011, a devenit ministrul Apărării, în 2012 a acceptat portofoliul Afacerilor Externe, iar din 2013 este ministrul Apărării.  

5. Elzbieta Bienkowska – Polonia

Elzbieta Bienkowska, 50 de ani, este propunerea Poloniei pentru postul de comisar european, unul dintre domeniile avute în vedere fiind este cel al politicii regionale pentru care ar candida şi Corina Creţu. În prezent, ea este ministrul pentru Infrastructură şi Dezvoltare şi vicepremier. În perioada 2007-2013 a fost ministrul Dezvoltării Regionale în Cabinetul de Donald Tusk.

Bienkowska este cunoscută în Polonia drept “eroina fondurilor europene”, fiind politicianul căruia i se datorează absorbţia record a fondurilor europene. Până la intrarea ei în cursă, în ultimul moment, bulgăroiaca Kristalina Georgieva era favorită pentru portofoliul Bugetului, pe care se pare că îl va obţine. 

Bienkowska are o diplomă de master în filologie orientală la Universitatea Jagiellonian, o diplomă post-universitară la Şcoala Naţională de Administraţie Publică şi un MBA de la Şcoala de Economie din Varşovia.

6. Alenka Bratusek – Slovenia

Alenka Bratusek, 44 de ani, este prima femeie din Solvenia care a devenit prim-ministru, funcţie pe care a deţinut-o în perioada martie 2013-mai 2014. După ce a demisionat, şi-a format propriul partid, iar la alegerile din iulie a reuşit să obţină patru locuri în Adunarea Naţională, inclusiv unul pentru ea. 

Bratusek a absolvit Facultatea de Ştiinţe Naturale şi Tehnologie la Universitatea din Ljubljana, şi a obţinut un master în management la Facultatea de Ştiinţe Sociale. Înainte de a intra în politică, a fost timp de 6 ani şefa Direcţiei pentru Buget din cadrul Ministerului de Finanţe.  După ce a fost aleasă în două rânduri consilier local în Kranj, în 2011 a intrat în parlament şi a fost  preşedintele Comisiei parlamentare pentru control bugetar. La începutul anului 2013, a fost aleasă preşedintele partidului  Positive Slovenia, după ce fondatorul şi liderul partidului a renunţat la toate funcţiile în urma unor acuzaţii de corpuţie. În aprilie 2014, după ce a pierdut şefia partidului, a demisionat şi din funcţia de prim- ministru şi şi-a înfiinţat propriul partid.

7. Corina Creţu – România

Corina Creţu, 47 de ani, este membră a Partidului Social Democrat şi europarlamentar din 2007 până în prezent. Ea este şi vicepreşedinte al Parlamentului European.

Absolventă a Facultăţii de Planificare şi Cibernetică Economică, din cadrul Academiei de Studii Economice, Corina Creţu a lucrat ca economist pentru mai multe fabrici din Blaj şi Bucureşti până în 1990. După aceea a devenit jurnalist şi a lucrat pentru ziarele Azi, Curierul Naţional şi Cronica Română. Între anii 1992-1996 şi 2000-2004 a fost  purtător de cuvânt şi consilier prezidenţial al preşedintelui României, Ion Iliescu.  A fost membru în Comisia pentru Politică Externă a Senatului României şi membru titular în Adunarea Parlamentară a OSCE.

Între 21 aprilie 2005 - 10 decembrie 2006, în urma Congresului Extraordinar al Partidului Social Democrat, Corina Creţu a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al partidului. Din 27 iunie 2005 până la 1 ianuarie 2007, dată la care a devenit europarlamentar, a fost membru în delegaţia de observatori ai României la Parlamentul European.

Ca europarlamentar, Corina Creţu a fost membră în următoarele comisii şi delegaţii: Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, Delegaţia parlamentară pentru relaţiile cu Statele Unite şi Delegaţia parlamentară pentru relaţiile cu Republica Moldova. Totodată, între 2009 şi 2014 a deţinut funcţia de Vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare.

8. Valdis Dombrovskis – Letonia

Valdis Dombrovskis a fost prim-ministrul Letoniei din 2009 până în noiembrie 2013, când a demisionat, după ce în urma prăbuşirii unui acoperiş dintr-un supermarket au murit 54 de oameni.  În perioada 2004-2009 a fost membru al Parlamentului European, după ce fusese ministrul de Finanţe (2002-2004). Dombrovskis a fost un membru a trei comisii în Parlamentului European, printre care şi Comisia pentru bugete.

Licenţiat în economie şi cu un master în fizică, înainte de a intra în politică, Valdis Dombrovskis a lucrat în cercetare şi a fost asistent universitar. 

9. Kristalina Georgieva – Bulgaria

Kristalina Georgieva, 61 de ani, este actualul Comisar European pentru ajutor umanitar. De profesie economist,  Georgieva a ocupat diverse funcţii în cadrul Băncii Mondiale, iar în 2008 a devenit vicepreşedintele acestei instituţii. Georgieva ar putea deveni comisarul european insarcinat cu bugetul european.

10.  Johannes Hahn – Austria

Johannes Hahn, 57 de ani, este actualul comisar european pentru Politică Regională. Austriacul şi-a început cariera politică în organizaţia de tineret a Partidului Popular Austriac, al cărui preşedinte a devenit în 2004. A fost ministrul Ştiinţei şi Cercetării şi ministru interimar al Justiţiei.  Are un doctorat în filozofie obţinut la Universitatea din Viena şi pentru care a fost acuzat de plagiat.

11. Jonathan Hill – Marea Britanie

Jonathan Hill este şeful Camerei Lorzilor din parlamentul Marii Britanii. Hill a fost nominalizat de către premierul David Cameron care, potrivit presei internaţionale, a făcut un lobby intens pentru el. Portofoliul vizat de Cameron iniţial a fost cel de comisar pe Economie, însă presa a relatat în ultimele zile că Jonathan Hill ar putea ocupa postul de comisar responsabil cu schimbările climatice şi energie. Jonathan Hill a ocupat şi funcţia de ministru al educaţiei în perioada 2010-2012.

Jonathan Hill este membru al partidului conservator şi întrebat de presă despre o posibilă niminalizare pentru un post de comisar european a declarat în urmă cu câteva luni că nu este prea interesat şi că nu ar vea să plece din Marea Britanie. Hill şi-a împărţit carierea de politician cu cea de lobbist. A început în anii ‘80 în cadrul departamentului de cercetare a Partidului Conservator. A devenit apoi secretar de stat pe comerţ şi sănătate. A fost şi consilierul politic al fostului premier John Major şi al fostului premier Kenneth Clarke .

Presa britanică a relatat că Hill nu s-a retras din activitatea de lobby fiind încă acţionar al unor companii de profil care au contracte cu United Arab Emirates, British Land and Telefonica.

12.  Phil Hogan – Irlanda

Phil Hogan a fost nominalizat pentru o funcţie de comisar din partea Irlandei. Presa internaţională a anunţat că Hogan ar urma să preia portofoliul agriculturii, adică funcţia deţinută de către Dacian Cioloş până acum. Phil Hogan a fost ministru al Mediului în Irlanda până în iulie anul acesta.


Acesta a mai deţinut funcţia de ministru al Finanţelor în perioda 1994-1995. A demisionat după ce un membru al cabinetului său a trimis unui jurnalist proiectul de buget înainte ca acesta să fie anunţat public. Până în anii 2000 a deţinut mai multe funcţii de consilier local sau şef al unor instituţii din administraţia locală. Presa irlandeză a notat că anul trecut a introdus noi taxe pe imobile în Irlanda.

13. Vera Jourova – Cehia 

Vera Jourova  a fost nominalizată de Cehia pentru postul de comisar european. Presa cehă a notat că Cehia doreşte un potofoliu puternic precum cel pentru dezvoltare regională care este vizat şi de România.
Vera Jourova este ministru al Dezvoltării Regionale în Cehia. Este de profesie avocat. A deţinut şi funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, fiind cea care a negociat cu Comisia Europeană pentru Cehia finanţările pe fonduri europene. Potrivit propriei biografii, a activat şi în consulatanţă financiară având contracte cu Rusia şi alte ţări din Europa de Est.

14.  Jyrki Katainen – Finlanda

Jyrki Katainen a fost nominalizat de Finlanda comisar pentru Economie şi Politici Monetare. Acesta a deţinut până luna trecută funcţia de premier al Finalndei şi a demisionat tocmai pentru a obţine funcţia de comisar european. Katainen  ar urma să preia portofoliul deţinut de Oli Rehn, dar presa a notat că va concura pentru această poziţie cu Pierre Moscovici, ministrul Finanţelor din Franţa.

Este de profesie profesor şi a intrat în politică în anii ‘90. A deţinut funcţia de ministru al Finanţelor şi vicepremier, după ce partidul său a ocupat locul doi în alegerile parlamentare din 2007. Din 2011 când partidul său a câştigat alegerile a devenit premier al Finlandei. Are 42 de ani este căstătorit şi are doi copii.

15. Cecilia Malmstrom – Suedia

Cecilia Malmstrom este nominalizată de Suedia pentru funcţia de comisar european pe Justiţie. Ea este cea care ar putea analiza împreună cu specialiştii din comisie progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. În acest moment este comisar european pe Afaceri Interne. Cecilia Malmstrom este unul dintre puţinii comisiari europeni care cunoaşte România în detaliu, fiind cea care se ocupă şi cu politicile privind migraţia în interiorul UE.

Înainte să fie comisar european, Malmstrom a fost parlamentar european în perioada 1999-2006, ministru al Afacerilor Europene în Suedia, în perioada 2006-2010. Potrivit propiului CV, are studii aprofundate în ştiinţe politice cu specializări politică regională. Referitor la România, comisarul a declarat de mai multe ori că ţara noastră este pregătită din punct de vedere tehnic să intre în spaţiul Schengen.

16. Neven Mimica – Croaţia

Neven Mimica este nominalizat de Croaţia pentru un al doilea mandat de comisar european. Acum deţine postul de comisar pentru Protecţia Consumatorilor. În 2001 a fost numit ministru al Intergrării Europene.  În 2011 a fost numit vicepremier responsabil cu politicile interne, externe şi europene. A candidat şi la alegerile europene din acest an, dar a decis să nu îşi preia mandatul preferând funcţia de comisar european.


Are 57 de ani, este căsătorit şi are studii economice. Înainte să devină specialistul Croaţiei în politici UE a avut şi o carieră diplomatică ocupând diverse funcţii în cadrul ambasadelor din Ankar şi Cairo.

17. Carlos Moedas – Portugalia

Carlos Moedas este nominalizarea Portugaliei pentru un post de comisar european. Acum deţine funcţia de secretar de stat în cadrul guvernului portughez. Este de profesie inginer şi are un CV impresionant.
În 2000 a obţinut un MBA de la Universitatea  Harvard. A lucrat pentru Goldman Sachs. A studiat ingineria în Paris. Presa a relatat că Jean-Claude Juncker a solicitat ca Maria Luís Albuquerque, ministrul de Finanţe al guvernului portughez, să fie nominalizat din partea Portugaliei.

18. Pierre Moscovici – Franţa

Pierre Moscovici este nominalizarea Franţei pentru postul de comisar european pentru Economie. A fost până recent ministru al Finanţelor în Franţa şi în perioada  1997 – 2002 a deţinut funcţia de ministru al Afacerilor Europene.

Directorul campaniei prezidenţiale a lui Hollande, Pierre Moscovici, născut la 16 septembrie 1957, la Paris, a fost raportorul pentru România al Parlamentului European. Tatăl său, profesorul de psihologie socială Serge Moscovici, s-a născut în România în 1925, şi a fost activist al Partidului Comunist Român în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a părăsit ţara în 1947 şi a ajuns în Franţa un an mai târziu.

19. Tibor Mavracsics – Ungaria

Tibor Mavracsics este vicepremier şi ministru al Administraţiei Publice şi Justiţiei în Guvernul Ungariei. De profesie avocat, el a absolvit cursurile Universităţii ELTE în 1990. Zece ani mai târziu şi-a finalizat studiile doctorale la aceiaşi universitate, unde a fost ales şi ”profesorul anului 2007” de către colectivul de studenţi. Mavracsics a promovat totodată şi examenul magistraturii maghiare, fiind numit judecător în 1992. Politicianul  face parte din partidul Fidesz - Alianţa Civică Maghiară, iar din 2006 conduce această formaţiune.

În perioada 2006-2010 a fost ales în Parlamentul de la Budapesta. În această perioadă a fost liderul grupului parlamentar Fidesz, dar şi membru în comisia pentru afaceri constituţionale şi judiciare.
El este căsătorit şi are doi copii.

20.  Gunther Oettinger – Germania

Gunther Oettinger a fost comisar european pentru Energie, iar de la 1 iulie ocupă funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene. Oettinger face parte din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) condusă de cancelarul Angela Merkel, fiind afiliat la Popularilor Europeni.

El a fost guvernator al statului german Baden-Wurttemberg în perioada 2005-2010 şi preşedinte al CDU Baden-Wurttemberg între aceiaşi ani.

Oettinger şi-a început cariera politică la organizaţia de tineret a CDU pe care a ajuns să o conducă între anii 1983 şi 1989.

Totodată, el a făcut parte din legislativul german vreme de 26 de ani, în perioada 1984-2010. Înainte de a se dedica vieţii politice, Oettinger a fost avocat şi CEO al unei companii de audit şi consultanţă fiscală.
Politicianul are 60 de ani şi un fiu.

21.  Maros Sefcovici – Slovacia

Maros Sefcovici este licenţiat în Economie, însă şi-a completat studiile la institute şi universităţi de prestigiu din lume, printre care Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova, Universitatea de Vară din Perpignan sau Institutul Hoover al Universităţii americane Stanford.

Cariera sa politică a început în 1990, când a devenit consultant în cadrul ministerului de Afaceri Externe. În 1999 a fost numit ambasador al Slovaciei la Tel Aviv, Israel. În 2004 a ajuns la Bruxelles, în calitate de reprezentant permanent al Slovaciei în Uniunea Europeană. Din martie este europarlamentar.

Sefcovici are 48 de ani, este căsătorit şi are trei copii. El este pasionat de sport şi de biografii.

22.  Christos Stylianides - Cipru

Din martie 2013, Christos Stylianides este purtător de cuvânt al preşedintelui cipriot Nicos Anastasiades. De altfel, Stylianides a fost şi cel care a coordonat programul de guvernare al preşedintelui. El a fost ales în 2006 membru în Camera Reprezentanţilor din Parlamentul de la Nicosia, mandat reconfirmat în 2011, când a fost reales pentru perioada 2011-2016.

Stylianides este de profesie chirurg dentar. El a făcut studii postuniversitare în Anglia şi America (Şcoala de Guvernanţă JFK şi Universitatea Harvard), fiind specializat în ştiinţe politice, relaţii internaţionale şi studii europene.

Stylianides are 56 de ani, este căsătorit şi are un fiu.

23. Marianne Thyssen – Belgia

Marianne Thyssen, propunerea Belgiei pentru Comisia Europeană, are 58 de ani şi este membră a Parlamentului European din 1991. Thyssen este vicepreşedinte a Partidului Popular European şi face parte din Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor din cadrul Parlamentului European. Face parte din formaţiunea politică Creştin-Democrată şi Flamandă din Belgia.

24.  Frans Timmermans – Olanda

Frans Timmermans este un politician şi diplomat olandez care ocupă funcţia de ministru al Afacerilor Externe în cabinetul Rutte II (2012-prezent).

Anterior, el a fost a membru în cadrul Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul olandez. După alegerile generale din 2006 a devenit secretar de stat pentru Afaceri Externe în Cabinetul Balkenende IV, fiind însărcinat cu afaceri europene, funcţie pe care a deţinut-o până în februarie 2010, când a căzut guvernul ca urmare a retragerii susţinerii din partea Partidului Laburist. După alegerile din 2010, Timmermans a revenit în Parlament, iar în 2012, ca urmare a coaliţiei dintre Partidul Laburist şi Partidul pentru Liberate şi Democraţie, politicianul a fost numit ministru al Afacerilor Externe.

El este căsătorit şi are patru copii.

25. Karmenu Vella – Malta

Karmenu Vella este unul dintre cei mai longevivi membri ai Parlamentului din Malta. El face parte din Partidul Laburist. Vella are studii superioare în domeniul arhitecturii şi a ingineriei civile, precum şi un master în turism. Înainte de a se dedica administraţiei publice, el a deţinut mai multe funcţii de conducere. Vella a intrat în politică în 1968 când a făcut parte din organizaţia de tineret a Partidului Laburist. În 2011, el a fost însărcinat cu punerea la punct a campania electorală pe care partidul urma să o adopte în 2013, la alegerile generale.

În 1976, el a contestat alegerile parlamentare şi a devenit ulterior cel mai tânăr membru al legislativului din Malta. De-a lungul timpului a fost numit de patru ori în funcţii de ministru. Între 1981 şi 1984 a fost ministru al Lucrărilor Publice, în perioada 1984-1987 a deţinut portofoliul Industriilor, între 1996 şi 1998 a fost ministru al Turismului. În martie anul trecut a fost investit din nou ca ministru al Turismului, post pe care l-a părăsit în momentul în care a fost numit comisar european desemnat.

26. Margrethe Vestager – Danemarca

Margrethe Vestager, 46 ani, reprezintă Partidul Social Liberal din Danemarca. Ea a fost membru al Parlamentului danez în perioada 2001-2007, fiind numită lider de grup parlamentar al partidului său. Pe 3 octombrie 2011, Vestager a devenit viceprim-ministru şi ministru pentru afaceri economice şi interne în guvernul Helle Thorning-Schmidt.


La finele lunii trecute, Thorning-Schmidt a anunţat că Vestager va demisiona din executivul danez pentru a devenit comisar european.

Cât câştigă şi ce beneficii are un comisar european

Salariul unui comisar european este, începând cu 1 iulie 2012, de aproximativ 21.000 de euro brut.  La inslatare, comisarii europeni primesc o indemnizaţie reprezentând două salarii de bază. Toate costurile cu deplasările sunt decontate, iar indemnizaţia pentru locuinţă reprezintă 15% din salariul de bază.

De asemenea, timp de 3 ani de la încetarea mandatului, un comisar european primeşte o indemnizaţie reprezentând 40-65% din salariu în funcţie de vechimea în muncă, în anumite condiţii. Suma este impozabilă. În plus, cei care ocupă funcţia de comisar european primesc pensie începând cu vârsta de 65 de ani, care nu poate depăşi însă 70% din salariul de bază. Suma este, de asemenea, impozabilă.

Ce este şi ce rol are Comisia Europeană

Comisia Europeană este echivalentul guvernului unei ţări. Ea nu reprezintă interesele statelor membre, ci pe ale Uniunii în ansamblul său. Propune acte legislative şi gestionează punerea în aplicare a politicilor europene şi modul în care sunt cheltuite fondurile UE. Cei 28 de comisari, câte unul din fiecare stat membru, trasează direcţiile politice ale Comisiei pe durata mandatului lor de 5 ani. Dincolo de propunerea de proiecte legislative Parlamentului şi Consiliului şi gestionarea bugetului UE, prin alocarea de fonduri, CE aplică dreptul european (împreună cu Curtea de Justiţie) şi reprezintă Uniunea Europeană la nivel internaţional - ex: negocierea acordurilor dintre UE şi alte ţări. În acest context, probabil cea mai importantă negociere de care se va ocupa Comisia lui Juncker va fi TTIP, acordul comercial şi economic cu SUA care, dacă va fi semnat, va fi cel mai mare din istorie.

Chiar dacă Comisia Europeană reprezintă interesele Uniunii Europene şi, în consecinţă, comisarii reprezintă Uniunea, şi nu statele din care fac parte, este foarte important pentru fiecare stat ce comisar trimite la Bruxelles şi pentru ce portofoliu, deoarece un portofoliu important poate fi un indicator al greutăţii acelui stat la masa negocierilor europene.

Comisia îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu principiul responsabilităţii colective. Astfel, deciziile sunt luate în mod colectiv de către Colegiul comisarilor, care sunt responsabili în mod colectiv în faţa Parlamentului European.

Comisarii nu au putere de decizie individuală, cu excepţia cazului în care sunt autorizaţi de Comisie să ia măsuri în nume propriu, în zona lor de responsabilitate. În acest caz, se angajează responsabilitatea politică şi juridică a Comisiei.

Preşedintele joacă un rol important pentru că este cel care defineşte direcţia de politică, alocă portofolii pentru fiecare dintre comisari (piaţă internă, politică regională, transport, mediu, agricultură, comerţ, etc) şi poate, în orice moment, schimba portofoliile lor. Colegiul stabileşte obiectivele strategice şi programul de lucru anual.

Comisarii prezintă propunerile lor Colegiului, care, în general, deliberează prin consens.

 

Citește și: