Gandul.info
Andrei Luca POPESCU
9772 vizualizări 16 iun 2011

Incapacitatea Uniunii Europene de a gestiona criza datoriilorGreciei lansează unde de şoc tot mai puternice către pieţelebancare şi financiare din zona euro. Europa riscă să urmezescenariul catastrofic din SUA anului 2008: "Probabilitatea ca unmoment similar Lehman Brothers să apară în zona euro este încreştere. Pieţele au trecut de la simpla evaluare a probabilităţiiridicate ca Grecia să intre în incapacitate de plată a datoriei lacontemplarea unui scenariu în care Grecia devine haotică şi în carecontaminarea se extinde la alte economii precum a Portugaliei, aIrlandei, poate şi a Spaniei, Italiei şi Belgiei", a explicat NeilMackinnon, economist al VTB Capital din Londra şi fost oficial alTrezoreriei Marii Britanii, într-o analiză realizată de Bloomberg.

Miercuri, premierul grec George Papandreou a anunţat că va numiun nou guvern şi va cere votul de încredere al Parlamentului pentrua forţa acceptarea unui plan de austeritate fără de care Grecia nuva mai primi împrumuturi şi ajutoare din partea UE. Planul implicăun pachet de reduceri bugetare şi privatizări în valoare de 78 demiliarde de euro, extins pe 5 ani.

"Acesta nu este sfârşitul poveştii, dar bazându-ne pemajoritatea din prezent, o asemenea moţiune ar trebui să treacă.Dacă nu, atunci scenariile de tip Armageddon intră în joc, ceea ceînseamnă incapacitate de plată şi posibilitatea ca scenariulcontaminării (întregii zone euro) să devină realitate", considerăCharles Diebel, şeful departamentului de strategie de piaţă de laLloyds Bank din Londra.

Moneda euro a pierdut peste 2% faţă de dolar în ultimele douăzile, costul protejării bondurilor a urcat la cel mai înalt niveldin acest an, iar şansa ca Grecia să nu îşi mai poată plătidatoriile este estimată la 78%. Mişcările pieţelor arată căautorităţile nu vor reuşi să împiedice răspândirea efectelor crizeigreceşti în Europa, după ce Serviciul de Investiţii al agenţieiMoody's a anunţat că ar putea retrograda BNP Paribas şi alte douămari bănci din Franţa, din cauza investiţiilor pe care le au înGrecia. În mod similar, prăbuşirea americanilor de la LehmanBrothers în septembrie 2008 a dus la îngheţarea pieţelor dinîntreaga lume, după ce investitorii au abandonat absolut totul, înafară de cele mai sigure datorii guvernamentale. Colapsul din SUA aprovocat pierderi de 2.000 de miliarde de dolari pe pieţeleinternaţionale, a dus la prăbuşirea dobânzilor băncilor centrale şila intrarea economiilor în recesiune.

Grecia aruncă băncile europene în vârtejul efectului dedomino

Gestionarea crizei greceşti se află într-un impas, iarautorităţile europene caută modalitatea prin care investitoriiprivaţi să fie atraşi în următoarea etapă de salvare a Greciei.Banca Centrală Europeană a respins propunerea Germaniei de aprelungi maturitatea bondurilor greceşti.

Cei mai puternici creditori ai Greciei provin din Germania şi aucumpărat bonduri greceşti în valoare de aproximativ 71,7 miliardede dolari. Următorii mari creditori sunt băncile din Franţa, careau investit 56,7 miliarde de dolari. La sfârşitul anului 2010,bondurile guvernamentale greceşti totalizau 54,2 miliarde dolari,din care 96% proveneau de la creditorii din Europa.

Cel mai recent semn al efectului de domino a venit după anunţulagenţiei Moody's că ar putea retrograda cele mai mari trei băncidin Franţa, BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole, dincauza investiţiilor pe care le au în Grecia. "Este un efect dedomino al crizei greceşti care se răsfrânge asupra bănciloreuropene. Va fi cu siguranţă un impact dacă va exista o escaladare(a crizei)", a spus Sarah Hewin, economist senior al StandardChartered Bank din Londra.

"Nervozitatea s-a intensificat. Piaţa se agită din ce în ce maimult din cauza faptului că piesele necesare pentru un pachet debailout nu vor fi la locul lor. Se vede extinderea semnelor decontaminare. Până când nu vom vedea o rezolvare a situaţiei dinGrecia, vom asista la o fugă către investiţii sigure", a spus NickStamenkovic, strateg privind veniturile fixe al RIA Capital Marketsdin Edinburgh, pentru Bloomberg.

La începutul acestei săptămâni, agenţia Standard&Poor's aretrogradat ratingul Greciei de la B la CCC. Acesta este cel maislab rating de credit din lume, iar agenţia a avertizat că este"tot mai probabil" ca Grecia să-şi restructureze datoriile, ceea cear echivala cu incapacitatea de plată. Şomajul în Grecia a atins15,9% în primul trimestru.

Citește și: