Andrei Luca POPESCU
9772 vizualizări 16 iun 2011

Incapacitatea Uniunii Europene de a gestiona criza datoriilor Greciei lansează unde de şoc tot mai puternice către pieţele bancare şi financiare din zona euro. Europa riscă să urmeze scenariul catastrofic din SUA anului 2008: "Probabilitatea ca un moment similar Lehman Brothers să apară în zona euro este în creştere. Pieţele au trecut de la simpla evaluare a probabilităţii ridicate ca Grecia să intre în incapacitate de plată a datoriei la contemplarea unui scenariu în care Grecia devine haotică şi în care contaminarea se extinde la alte economii precum a Portugaliei, a Irlandei, poate şi a Spaniei, Italiei şi Belgiei", a explicat Neil Mackinnon, economist al VTB Capital din Londra şi fost oficial al Trezoreriei Marii Britanii, într-o analiză realizată de Bloomberg.

Miercuri, premierul grec George Papandreou a anunţat că va numi un nou guvern şi va cere votul de încredere al Parlamentului pentru a forţa acceptarea unui plan de austeritate fără de care Grecia nu va mai primi împrumuturi şi ajutoare din partea UE. Planul implică un pachet de reduceri bugetare şi privatizări în valoare de 78 de miliarde de euro, extins pe 5 ani.

"Acesta nu este sfârşitul poveştii, dar bazându-ne pe majoritatea din prezent, o asemenea moţiune ar trebui să treacă. Dacă nu, atunci scenariile de tip Armageddon intră în joc, ceea ce înseamnă incapacitate de plată şi posibilitatea ca scenariul contaminării (întregii zone euro) să devină realitate", consideră Charles Diebel, şeful departamentului de strategie de piaţă de la Lloyds Bank din Londra.

Moneda euro a pierdut peste 2% faţă de dolar în ultimele două zile, costul protejării bondurilor a urcat la cel mai înalt nivel din acest an, iar şansa ca Grecia să nu îşi mai poată plăti datoriile este estimată la 78%. Mişcările pieţelor arată că autorităţile nu vor reuşi să împiedice răspândirea efectelor crizei greceşti în Europa, după ce Serviciul de Investiţii al agenţiei Moody's a anunţat că ar putea retrograda BNP Paribas şi alte două mari bănci din Franţa, din cauza investiţiilor pe care le au în Grecia. În mod similar, prăbuşirea americanilor de la Lehman Brothers în septembrie 2008 a dus la îngheţarea pieţelor din întreaga lume, după ce investitorii au abandonat absolut totul, în afară de cele mai sigure datorii guvernamentale. Colapsul din SUA a provocat pierderi de 2.000 de miliarde de dolari pe pieţele internaţionale, a dus la prăbuşirea dobânzilor băncilor centrale şi la intrarea economiilor în recesiune.

Grecia aruncă băncile europene în vârtejul efectului de domino

Gestionarea crizei greceşti se află într-un impas, iar autorităţile europene caută modalitatea prin care investitorii privaţi să fie atraşi în următoarea etapă de salvare a Greciei. Banca Centrală Europeană a respins propunerea Germaniei de a prelungi maturitatea bondurilor greceşti.

Cei mai puternici creditori ai Greciei provin din Germania şi au cumpărat bonduri greceşti în valoare de aproximativ 71,7 miliarde de dolari. Următorii mari creditori sunt băncile din Franţa, care au investit 56,7 miliarde de dolari. La sfârşitul anului 2010, bondurile guvernamentale greceşti totalizau 54,2 miliarde dolari, din care 96% proveneau de la creditorii din Europa.

Cel mai recent semn al efectului de domino a venit după anunţul agenţiei Moody's că ar putea retrograda cele mai mari trei bănci din Franţa, BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole, din cauza investiţiilor pe care le au în Grecia. "Este un efect de domino al crizei greceşti care se răsfrânge asupra băncilor europene. Va fi cu siguranţă un impact dacă va exista o escaladare (a crizei)", a spus Sarah Hewin, economist senior al Standard Chartered Bank din Londra.

"Nervozitatea s-a intensificat. Piaţa se agită din ce în ce mai mult din cauza faptului că piesele necesare pentru un pachet de bailout nu vor fi la locul lor. Se vede extinderea semnelor de contaminare. Până când nu vom vedea o rezolvare a situaţiei din Grecia, vom asista la o fugă către investiţii sigure", a spus Nick Stamenkovic, strateg privind veniturile fixe al RIA Capital Markets din Edinburgh, pentru Bloomberg.

La începutul acestei săptămâni, agenţia Standard&Poor's a retrogradat ratingul Greciei de la B la CCC. Acesta este cel mai slab rating de credit din lume, iar agenţia a avertizat că este "tot mai probabil" ca Grecia să-şi restructureze datoriile, ceea ce ar echivala cu incapacitatea de plată. Şomajul în Grecia a atins 15,9% în primul trimestru.

Citește și: