178 vizualizări 28 ian 2008

Patronii ciprioţi şi nor­vegieni caută români dornici să lucreze în turism, în special elevi şi studenţi ai şcolilor şi facultăţilor de profil. Ca să fie siguri că oferta lor nu va sta luni de zile pe site-uri fără să fie băgată în seamă de persoanele potrivite, patronii au apelat la consilierii Eures, un soi de reţea între birourile de forţă de muncă din ţările europene care facilitează „angajarea trans­frontalieră”. Iar cel mai bun mod de a înţelege ce-şi doresc românii în privinţa salariului, condiţiilor de muncă, de viaţă, avansare în carieră etc. a fost organizarea de seminarii în licee şi facul­tăţi. Seminariile au înlocuit imaginea clasică a concursului de angajare rigid în care ai o listă de oferte şi accepţi sau pleci cu un soi de documentar despre condiţiile de muncă şi viaţă din ţara respectivă.

Consilierul Eures din Norvegia, de pildă, nici nu s-a obosit să pomenească de salarii. Oricine ştie că salariile în Norvegia sunt mult mai mari decât în România, iar cât câştigi exact în turism, la hotelul sau restaurantul pe care îl alegi, face obiectul unei alte discuţii mult mai amănunţite, individuale, cu fiecare candidat în parte. Consilierul Eures din Cipru a fost mai pragmatic. Oferta ciprioţilor lasă mai puţin loc de „romantism”, având în vedere că salariile în această ţară sunt mai mici decât în restul statelor e­uro­pene vechi. Patronii din turism oferă elevilor şi stu­denţilor români un stagiu de pregătire de 4 luni, timp în care vor învăţa şi vor câştiga şi bani. Câştigurile se ridică la circa 600 de euro pe lună (fără „tip”), sumă din care se scad taxele sociale, cazarea şi masa.

 Una peste alta, românii rămân cu 380 de euro pe lună şi primesc ca bonus un cer­­tificat care atestă stagiul de pregătire. Certificatul din Cipru nu face parte din ca­te­goria celor recunoscute de Ministerul Muncii sau Minis­terul Educaţiei în Ro­mânia, dar s-ar putea să con­teze în faţa patronilor la viitoarele joburi.

Dacă nu aţi prins nici unul din seminariile organizate pentru ofertele în turism vă puteţi adresa totuşi consilierilor Eures din România. Camelia Mihalcea, şefa departamentului Eures din cadrul Agenţiei Na­ţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, spune că la criza de personal din turismul cipriot şi norvegian, oferta pentru români este, practic, nelimitată, atât ca timp, cât şi ca număr de joburi.


Citește și: