120 vizualizări 26 ian 2011

Serviciul de spionaj (MI6) al celei mai vechi democraţii din lume (Regatul Unit - UK) a oferit sprijin serviciilor de securitate ale Autorităţii Palestiniene (AP) pentru întocmirea unui plan de lichidare a liderilor Hamas, încarcerarea unor imami incomozi şi suprimarea unor posturi de radio.

Planul a fost dezvăluit dintr-o serie de documente secrete intrate în posesia televiziunii din Qatar Al-Jazeeera şi cotidianului britanic The Guardian. Potrivit acestor date serete Guvernul britanic şi MI6 au elaborat planul de diminuare a influenţei Hamas în teritoriile palestiniene în 2004.

Publicaţia britanică susţine că a stabilit autenticitatea documentelor şi că, pentru misiunea contra Hamas, britanicii îşi propuneau să intre în contact cu un grup de lucru în format din "oameni de încredere" din cadrul aparatului de securitate al PA. Serviciile respective au fost acuzate de încălcarea drepturilor omului, inclusiv de detenţie ilegală şi de tortură.

Iată câteva dintre cele mai importante prevederi ale planului, conţinute în documentele secrtete divulgate:

Deşi potenţialii atentatori sinucigaşi erau ţinta primordială, planul elaborat de MI6 şi PA recomanda "încarcerarea oamenilor-cheie de rang mediu" din Hamas şi alte grupuri armate.
"De asemenea, am putea explora încarcerarea temporară a figurilor de deamă ale Hamas şi PIJ (Jihadul Islamic Palestinian), având grijă să fie bine trataţi, cu finanţarea UE".
O referire la Hassan al-Madhoun, comandant al Brigăzilor Martirilor al-Aqasa (grupare apropiată de Fatah, formaţiunea la putere în Cisiordania) este grăitoare privind felul în care serviciile PA înţeleg să controleze teritoriul. "Avem adresa lui. De ce nu îl omorâm?", se înrebau doi oficiali palestinieni. După o lună, al-Madhoun avea să fie ucis de o rachetă trasă de una vion fără pilot israelian.
Principalul purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestiniei (OEP), Saeb Erekat, apare cu următoarea declaraţie în documentele citate: "A trebuit să omorâm palestinieni, pentru a stabili o autoritate, o singură armă şi o domnie a legii".
Cu alt prijej, Erekat îi dădea asigurări unui oficial britanic că "nu suntem o ţară, dar suntem singurii din lumea arabă care controlăm zakat-urile (donaţiile religioase caritabile) şi predicile din moschei".
În fine, o altă declaraţie îngrijorătoare îi aparţine generalului american Keith Dayton, care lăuda eficienţa serviciilor de securitate ale PA. "Tipii din serviciile de informaţii sunt buni. Israelienilor le place de ei. Dar provoacă unele probleme cu donatorii internaţionali, pentru că torturează oameni".

Citește și: