Adrian Popa
9367 vizualizări 31 oct 2019

În aceea zonă sensibilă, forţele americane îi susţineau pe aliaţii kurzi, o populaţie care i-a fost loială Americii de-a lungul anilor. Practic, Washingtonul i-a permis unui aliat mai puternic, Turcia, să atace un alt aliat al SUA.

Kurzii sunt un grup etnic din nordul Orientului Mijlociu. În întreaga lume există, potrivit Foxtrot Alpha, 25-35 de milioane de kurzi. Cei mai mulţi trăiesc în Turcia, Irak, Siria şi Iran. Alte câteva milioane locuiesc în Vestul Europei şi Asia Centrală.

Kurzii au un puternic simţ al identităţii. Au propria limbă şi o dorinţă arzătoare de a avea propria ţară. 

Cu ajutorul americanilor, kurzii au ocupat nordul Siriei, ţară paralizată de un război civil şi de expansiunea Statului Islamic. Foarte mulţi kurzi trăiesc în Turcia, stat în care reprezintă 15-18% din populaţie. Ankara a controlat acest grup etnic cu o mână de fier. De aceea, au fost mai multe revolte ale kurzilor în Turcia

În acest context a luat naştere Partidul Muncitorilor din Kurdistan (Parti Karkerani Kurdistan, PKK), definit, în funcţie de cine este persoana pe care o întrebi, ca organizaţie militantă, grup terorist sau luptători pentru libertate.

Astfel de sute de ani există conflicte între Turcia, grupurile de kurzi sau PKK.

Războiul civil din Siria şi expansiunea Statului Islamic au dus la înarmarea mai multor grupuri etnice şi religioase, printre care şi kurzii din Siria. Aceştia şi-au schimbat, în 2015, numele în Forţele Democratice Siriene (Syrian Democratic Forces, SDF). SDF a fost un partener loial al SUA în regiune şi a luptat împotriva grupării Stat Islamic.

Turcia nu vede cu ochi buni alianţa dintre SDF şi SUA. Ankara crede că orice grup kurd puternic este periculos. De aceea, Turcia a făcut o incursiune în nordul Siriei în 2016, sub pretext că luptă cu Statul Islamic. Cu această ocazie a atacat şi grupuri de kurzi.

Înainte de decizia din 7 octombrie 2019 a lui Trump, circa 2.000 de soldaţi americani se aflau în nordul Siriei, între kurzi şi turci, pentru a preveni un conflict între aceştia. După retragerea forţelor americane şi după ce Ankara a primit undă verde pentru o acţiune militară de la Washington, pe hârtie împotriva grupării Stat Islamic, Turcia a declanşat o ofensivă împotriva SDF. Asta deoarece Statul Islamic este aproape învins, mai ales după uciderea recentă a liderului Abu Bakr al-Bagdadi.

Trump şi-a motivat decizia prin faptul că le-a oferit sume masive de bani şi echipamente kurzilor pentru a lupta alături de SUA împotriva Statului Islamic. Potrivit lui, kurzii şi turcii se luptă de zeci de ani, iar el a oprit acest conflict timp de aproape trei ani. „Este timpul pentru noi să ieşim din aceste războaie fără sfârşit, multe dintre ele tribale, şi să ne aducem soldaţii acasă”, a scris preşedintele american pe Twitter. 

După retragerea forţelor americane, kurzii au pierdut rapid zeci de kilometri pătraţi de teritoriu în favoarea turcilor şi a grupurilor arabe aliate ale acestora din regiune. De situaţie ar putea profita şi Statul Islamic. Kurzii au 11.000 de membri ai oprganizaţiei prizonieri. Aceştia ar putea scăpa şi forma noi grupuri teroriste.

Un alt beneficiar este guvernul Siriei, care a recâştigat, de asemenea, teren pierdut. Indirect este o victorie şi pentru Rusia, aliată cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Mai mult, Rusia a devenit o putere influentă în Orientul Mijlociu, după această retragere a americanilor. Dovadă că preşedintele Vladimir Putin a făcut, după o lungă pauză, o vizită în Arabia Saudită, un aliat foarte apropiat al SUA.   

 

Citește și: