97 vizualizări 13 mai 2010

Germania va fi nevoită să ia la rândul ei măsuri de austeritate după ce 123 de miliarde de euro din bugetul ei au fost alocaţi pentru stabilizarea eurozonei. TVA-ul ar putea să crească pentru produsele care până acum beneficiau de scutiri, nu se vor mai da bani în anii următori pentru reparaţii de drumuri sau alte proiecte de dezvoltare, iar grădiniţele de stat ar putea fi desfiinţate.

Experţii financiari şi mai mulţi politicieni din cabinetul cancelarului Angela Merkel au avertizat că Germania se va confrunta cu cea mai severă criză de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. "Niciun domeniu nu mai este tabu când vine vorba de taxare", a spus şi vicepreşedintele Creştin Democraţilor din Germania, Roland Koch, adăugând că nemţii vor trebui să "strângă cureaua" în anii care urmează.

Planurile de economisire

Economiştii germani au sfătuit Guvernul să renunţe la TVA-ul diferenţiat. "Dacă Guvernul va creşte TVA-ul pentru produsele care acum au o rată mai redusă, precum hotelurile, teatrele, cărţile şi ziarele, ar câştiga opt miliarde de euro. Altfel, ar putea fi nevoit să crească valoarea TVA-ului (19,5% n.r.) pentru toate produsele", a declarat Friedrich Heinmann, expert al Centrului de Cercetări Economice din Mannheim. De asemenea, economiştii avertizează că Germania se va confrunta şi cu un nivel ridicat al inflaţiei cauzat de scăderea monedei euro, lucru ce va afecta, în special, pensionarii. "Ne aşteptăm ca nivelul inflaţiei să crească simţitor în următorii ani", a declarat economistul Hans Wolfgang Brachinger. "Moneda euro îşi pierde valoarea, deci consumatorii vor trebui să scoată mai mult din buzunar".

Creşte ostilitatea faţă de Grecia

Municipalităţile din Germania, care deja se confruntă cu probleme financiare, vor avea parte de noi reduceri bugetare. Asta înseamnă că în anii care urmează nu se vor mai aloca bani pentru reparaţii de drumuri sau alte proiecte de infrastructură.

Vicepreşedintele grupului parlamentar al Creştin-Democraţilor din Germania, Michael Fuchs, a declarat că orice fel de subvenţie va trebui să fie studiată cu atenţie înainte de a fi acordată. Anunţarea acestor măsuri a nemulţumit mai mulţi primari, care acum spun că suferă pentru iresponsabilitatea Greciei. "Este nedrept ca noi să tragem ponoasele pentru comportamentul iresponsabil al unor ţări în care se foloseşte euro precum Grecia. Banii pe care îi dăm lor sunt bani de care noi avem nevoie, de exemplu, pentru plombarea găurilor din asfalt", a spus Ulf Henniger, primarul oraşului Gierstädt.

Grădiniţa nu va mai fi gratuită

Roland Koch, care l-ar putea înlocui pe ministrul de finanţe, Wolfgang Schäuble (acesta este spitalizat de mai multe săptămâni), a cerut revizuirea politicilor care garantează un loc în grădiniţe pentru toţi copiii mai mici de trei ani. Acest lucru nemulţumeşte activiştii pentru drepturile familiei care spun că o astfel de măsură ar strica tot ce s-a făcut bine în acest domeniu, în ultimii ani.

Ministrul Familiei din provincia Bavaria, Christine Haderthauer, spune, chiar, că doar faptul că se vorbeşte despre tăieri bugetare în educaţie este un semnal negativ. "Cine vorbeşte de astfel de tăieri se joacă cu focul. "Dacă ne apucăm să tăiem bugetul din educaţie şi protecţia familiei înseamnă că ne jucăm viitorul la loterie", a spus aceasta. Între timp, cancelarul Angela Merkel continuă să fie ţinta criticilor legate de felul în care a gestionat problema Greciei, unele venite chiar din propriul partid. Roland Koch a declarat că ultimele şase luni de guvernare au fost "nesatisfăcătoare", iar în privinţa crizei din Grecia acţiunile Angelei Merkel au fost lipsite de "rapiditate şi fermitate".

Citește și: