Gandul.info
Andrei Ionascu
2920 vizualizări 1 ian 2018

"Ar trebui să evităm să punem ţara într-o situaţie de pe urma căreia inamicii pot să profite. Vreau ca tinerii şi poporul nostru în general să fie în alertă. În prezent, regiunea şi ţara noastră trec printr-o perioadă sensibilă", a spus Rouhani.

Mii de protestatari se declară nemulţumiţi în privinţa dificultăţilor economice şi a faptelor de corupţie din ţară. Este cel mai mare conflict de stradă cu care se confruntă Iranul din 2009, atunci când a fost contestată realegerea preşedintelui Mahmud Ahmadinejad.

Hassan Rouhani a condamnat violenţele şi a subliniat că oamenii au dreptul să aibă o opinie diferită, în baza Constituţiei.

"Critica şi obiecţiile ar trebui făcute într-un mod care să conducă la îmbunătăţirea condiţiilor din ţară şi implicit în rândul oamenilor. Guvernul şi cetăţenii ar trebui să se ajute reciproc. Nu numai economia afectează cetăţenii. Corupţia şi transparenţa se numără printre problemele pe care oamenii le vor rezolvate. Eforturile guvernului de a reduce şomajul continuă", a spus preşedintele iranian.

Cel puţin două persoane au fost ucise în timpul protestelor, iar peste 300 au fost reţinute de către poliţie. Scandările manifestanţilor l-au vizat pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum şi conducerea clericală care se află la putere de la revoluţia din 1979.

Principala realizare a lui Hassan Rouhani, acordul nuclear încheiat cu puterile mondiale în 2015, care a limitat programul nuclear iranian în schimbul ridicării majorităţii sancţiunilor internaţionale, nu aduce încă beneficiile economice promise de către guvernul de la Teheran. Şomajul a crescut la 12,4% în 2017, cu 1,4% mai mult faţă de 2016.

Citește și: