Carol Dan - Mediafax
875 vizualizări 15 oct 2014

"Ieri (marţi - n.r.), ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti ne-a transmis un răspuns oficial conform căruia scăderea livrărilor de gaze ruseşti este cauzată de anumite disfuncţionalităţi tehnice, apărute ca urmare a unor acţiuni Gazprom de umplere a depozitelor de gaze pentru pregătirile necesare perioadei de iarnă", a declarat într-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Importurile de gaze ruseşti au fost marţi cu 26,7% mai mici faţă de nominalizările transmise de transportatorul de gaze Transgaz Mediaş, controlat de stat.

Beneficiarii gazelor ruseşti sunt companiile Imex, Conef şi WIEE.

Importul actual de gaze ruseşti este la un nivel nesemnificativ, de circa 0,2 milioane metri cubi pe zi, reprezentând consumul zilnic al unui oraş ca Botoşani sau Satu Mare ori consumul centralei termoelectrice Timişoara, se precizează în comunicatul Departamentului pentru Energie.

Consumul actual total al României este de circa 26 milioane metri cubi pe zi, iar producţia internă de gaze naturale este de 31 milioane metri cubi pe zi.

România a înmagazinat până în prezent cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decât obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care vizau constituirea munor depozite de circa 1,8 miliarde de etri cubi de gaze naturale, se mai arată în comunicat.

Scăderea livrărilor de gaze din Rusia a început în prima parte a lunii septembrie. Iniţial, Gazprom nu a oferit explicaţii pentru diminuarea volumelor.

Nicolescu afirma, în prima parte a lunii septembrie, că populaţia nu va avea de suferit la iarnă din cauza reducerii volumelor de gaze importate din Rusia.

Citește și: