Mihai SCHIAU
14556 vizualizări 4 mai 2011

Într-un interviu acordat televiziunii PBS, directorul CIA, Leon Panetta, a declarat că serviciile secrete americane nu au fost niciodată sigure că bin Laden se află în reşedinţa din Abbottabad. "Strânsesem foarte multe informaţii şi am supravegheat zona o perioadă lungă de timp, observând că una dintre familii seamănă cu a lui bin Laden. Dar nu am putut niciodată verifica faptul că el se află acolo. Dar dacă pui cap la cap toate datele - măsurile de securitate, natura reşedinţei, plus alte informaţii - era clar că avem cel mai bun caz contra lui bin Laden şi eram obligaţi să acţionăm", a spus Panetta.

Apoi, directorul CIA a vorbit despre curierul de încredere al lui bin Laden şi fratele lui. "Ştiam unde locuiesc ei. Interesant, unul dintre ei stătea în casa de oaspeţi, nici măcar nu stătea în reşedinţa principală. Iar celălalt trăia la etajul unu. Aşa că am determinat că familia ascunsă (n.r. care s-a dovedit a fi a lui bin Laden) locuia la etajele doi şi trei. Iar balconul de la etajul trei era prevăzut cu un zid de 2,1 metri, ceea ce însemna că au implementat măsuri sporite de securitate. Dar am putut vedea unii dintre membrii acelei familii şi am tras concluzia că, dacă bin Laden se afla în reşedinţă, locuia probabil la etajul doi sau trei", a explicat directorul.

"Puneţi mâna pe bin Laden! Dacă nu e acolo, ieşiţi naibii afară"

Întrebat dacă Obama a văzut când s-a tras în bin Laden, directorul CIA a declarat că nu. "Nici nu se pune problema. Când echipele au intrat în complex, pot să vă spun că a fost o perioadă de timp de 20-25 de minute, în care nu am ştiut exact ce se întâmplă. Au fost nişte momente foarte tensionate, în timp ce aşteptam informaţii. În sfârşit, McRaven (n.r. coordonatorul acţiunii) a ieşit şi a declarat că a auzit cuvântul 'Geronimo'. Acesta era codul că l-au prins pe bin Laden", a declarat şeful CIA.

Acesta a mai fost întrebat dacă bin Laden le-a spus ceva trupelor americane care au efectuat raidul. "Să fiu sincer, nu cred că a avut prea mult timp să spună ceva. A fost un schimb de focuri, iar, când au ajuns la etajul trei şi l-au găsit pe bin Laden, totul s-a întâmplat într-o fracţiune de secundă", a spus Panetta.

El a precizat, de asemenea, că ordinul primit de la preşedinte a fost ca, în cazul în care sunt în pericol de a fi împuşcaţi, puşcaşii marini să-l omoare pe bin Laden. Ei au făcut acest lucru chiar dacă nu liderul talibanilor a tras în ei, ci apropiaţii săi.

Întrebat câţi americani au pătruns în reşedinţa lui Osama, Panetta a răspuns: "Au fost 25, aduşi cu două elicoptere. A trebuit ca ei să spargă trei-patru ziduri ca să intre în reşedinţă, după care au urcat rapid la etajele superioare".

În final, şeful CIA a spus că lucrul care i-a dat încrederea că această misiune va fi una reuşită a fost că puşcaşii au repetat toţi paşii de două-trei ori pe noapte, în Afganistan. El a precizat şi sfatul pe care i l-a dat lui McRaven: "Intraţi, puneţi mâna pe bin Laden şi, dacă nu e acolo, ieşiţi naibii afară".

"Pakistan ar fi putut pune în pericol misiunea"

Într-un alt interviu, acordat revistei Time, Panetta a declarat că CIA a eliminat posibilitatea colaborării cu Pakistanul pentru că "acest lucru ar fi putut pune în pericol misiunea. Ar fi putut să alerteze ţintele".

De asemenea, şeful CIA a precizat că, deşi consilierii săi erau siguri "doar în proporţie de 60-80%" că bin Laden se află în Abbottabad, a decis să-i prezinte preşedintelui Obama planul de atac. Asta mai ales fiindcă dovezile erau cele mai solide din 2001 încoace, când bin Laden a fost văzut pentru ultima dată de trupele americane.

Panetta a lăudat Agenţia Naţională de Informaţii Geospaţiale pentru imaginile din satelit cu familiile din reşedinţă. Totuşi, şeful CIA a precizat: "Le-am tot spus să-mi facă rost de o poză cu un tip care seamănă cu bin Laden. Ei ne-au furnizat imagini ale curierului şi ale fratelui său, dar şi ale familiei lui bin Laden".

Şeful CIA şi-a reamintit şi de momentele tensionate în care a aşteptat, alături de preşedinte şi de alţi oameni din stafful acestuia, veşti din Pakistan. "L-am întrebat pe McRaven ce naiba se întâmplă, iar când a spus 'Geronimo', tot aerul pe care îl ţinusem în piept a ieşit afară. După 15 minute, când elicopterele au părăsit reşedinţa, toată sala a izbucnit în aplauze", a spus Panetta.

Cât despre lansarea unei fotografii care să-l înfăţişeze pe Osama bin Laden mort, Panetta a precizat: "Este clar că guvernul a discutat modul cel mai bun în care să facă asta, deci nu cred că există vreo îndoială că, până la urmă, o fotografie va fi prezentată publicului".

Citește și: