89 vizualizări 6 ian 2011

În plin scandal privind lipsa de pregătire a României şi Bulgariei pentru aderarea la Spaţiul Schengen, deficienţe serioase ale sistemelor de securitate instalate pe aeroporturile Franţei ies la iveală. Doi reporteri ai revistei Envoyé Spécial au reuşit să se îmbarce în avioane, aeroportul din Marsilia şi pe Roissy-Charles de Gaulle (Paris), având asupra lor o armă semiautomată cu calibrul de 9 milimetri.

Potrivit Le Figaro, două "teste" pe care şi le-au propus jurnaliştii au fost efectuate la începutul lunii noiembrie 2010, în aceeaşi zi. Astfel, în dimineaţa zilei de 8 noiembrie, reporterii de la Evoyé Spécial s-au îmbarcat pe aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle din Paris. Cursa lor se îndrepta spre Nisa.

În cursul serii, ai s-au întors în capitala Franţei cu un avion care a decolat de pe aeroportul Marignane (Marsilia). În timpul ambelor zboruri ei au purtat în bagajele de mână piesele pistolului automat de 9 milimetri. Pentru a duce testul până la capăt, ei au reuşit să asambleze pistolul în toaletă, în timpul uneia dintre cele două curse.

Aventura lor a făcut obiectul unui reportaj, despre care Direcţia Generală a Poliţiei Naţionale (DGPN) din Franţa a declarat pentru Le Figaro că nu are cunoştinţă, aşadar nu poate avea nicio reacţie oficială.

"Acest caz, dacă este adevărat, demonstrează perfectibilitatea sistemului şi necesitatea prezenţei poliţiştilor în momentul instruirii agenţilor de securitate şi în timpul controalelor aeroportuare", care sunt efectuate de firme private, consideră Patrice Ribeiro, liderul sindicatului Synergie-Officiers.

Citește și: