Mihai SCHIAU
2149 vizualizări 2 mai 2011

Duminică seară, în jurul orei 21:45 (4:45, ora României), directorul de comunicaţii al Casei Albe a făcut un anunţ foarte succint: "Preşedintele SUA se va adresa naţiunii, în această seară, la ora 22:30", scrie NYTimes.

Conform lui Brian Williams, prezentatorul unei emisiuni de seară de la NBC, mai mulţi jurnalişti americani au primit un e-mail format din doar trei cuvinte: "Veniţi la muncă" (Get to work, în original). Ziariştii nu ştiau la ce să se aştepte, dar unii au bănuit că ar putea fi vorba despre bin Laden.

Speculaţiile nu au apărut imediat la televizor, dar s-a vorbit, pe reţelele de socializare, despre posibila moarte a liderului taliban. La ora 22:25, când Obama încă îşi scria discursul, un mesaj postat pe Twitter de Keith Urbahn, şeful staffului fostului secretar al apărării Donald Rumsfeld, părea să facă lumină: "Mi s-a spus, de către o persoană de încredere, că l-au ucis pe Osama bin Laden", urmat de o exclamaţie de bucurie. Urbahn a adăugat, imediat după: "Nu ştiu dacă e adevărat, să ne rugăm că este". El a fost considerat sursa principală a ştirii, deşi aceasta era neconfirmată.

Mesajul lui Urbahn, cel creditat cu anunţul morţii lui bin Laden

Peste numai câteva momente, surse anonime de la Casa Albă şi Pentagon i-au anunţat pe reporterii tuturor televiziunilor că Osama bin Laden a murit. ABC, CBS şi NBC au întrerupt programul aproximativ la aceeaşi oră, 22:45, când Obama încă nu-şi începuse discursul. "Auzim despre o jubilare absolută a guvernului", şi-a început transmisia reporterul ABC, Martha Raddatz.

"Povestea asta (n.r. despre moartea lui bin Laden) a apărut când congressmenii au început să dea telefoane", a spus Brian Williams, de la NBC. Sursele guvernamentale au rămas anonime, pentru a putea vorbi înaintea preşedintelui. Obama şi-a amânat discursul, iniţial programat pentru ora 22:30, iar la ora 23 încă nu vorbise. CNN spune că preşedintele şi-a scris discursul singur.

Deşi anunţul oficial nu fusese făcut, site-urile de socializare s-au umplut de mesaje conţinând cuvintele "bin Laden", iar ziarele au titrat, în versiunile lor online: "L-am prins" (New York Times) sau "Mort" (Huffington Post). Corespondentul NBC Richard Engel a declarat că "aici se încheie un capitol în războiul global împotriva terorismului, război care a definit o generaţie întreagă".

Obama a anunţat, la ora 23:35 (6:35, ora României) că Osama bin Laden este mort. Imediat, lumea s-a întrebat dacă administraţia SUA va prezenta probe video care să susţină afirmaţia preşedintelui. La puţin timp după miezul nopţii, o mulţime aflată în continuă creştere s-a strâns în faţa Casei Albe, strigând "SUA, SUA".

O femeie din California a postat un mesaj pe Twitter în care spune că toată familia se uită la televizor, inclusiv fata ei de 9 ani, care s-a născut la câteva luni după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. "Îi explicăm cine e Osama bin Laden", scrie femeia.

Citește și: