Alexandra PELE
1377 vizualizări 2 iul 2011

Partidul Comunist Chinez sărbătoreşte 90 de ani de la înfiinţare, mesajul fiind unul cât se poate de clar: "Partidul lui Mao Zedong a salvat China", relatează BBC. În cinstea aniversării, numeroşi pelerini s-au îndreptat către oraşul Yan'an, din provincia Shaanxi, locul unde a început totul.

Un cor interpretează o piesă patriotică

Sute de evenimente au fost organizate pe tot teritoriul Chinei: spectacole de gală, programe festive la televiziune, concursuri de cântat, filme patriotice, precum şi parade stradale minuţios pregătite pentru ocazia specială.

Un cor de femei îmbrăcate în uniforma Armatei Roşii interpretează melodii patriotice cu ocazia aniversării a 90 de ani de comunism

Propaganda comunistă le este insuflată până şi copiilor care ajung să iubească partidul încă dinainte de a-i înţelege ideologia, scriu jurnaliştii britanici. "Suntem aici ca să ne amintim de marile reuşite ale partidului", explică o fetiţă de şapte ani.

Copii şi părinţi au participat deopotrivă la ceremoniile în cinstea Partidului Comunist Chinez

Numeroşi chinezi au ales să viziteze oraşul Yan'an, locul unde a început Revoluţia Chineză. Yan'an, fosta capitală a Chinei comuniste, este acum unul dintre cele mai prospere oraşe cu toate că socialismul a fost înlocuit de capitalism.

Succesul economic înlocuieşte opresiunea politică, de aceea partidul este în continuare popular în rândul chinezilor care învaţă despre abilitatea politică a lui Mao, în timp ce milioanele de victime ale reformelor sale sunt excluse din cursurile ideologice obligatorii.

Partidul Comunist Chinez a fost înfiinţat pe 23 iulie 1921 de către un grup de intelectuali, printre care şi Mao Zedong. Comuniştii au ajuns la putere în 1949, în urma unui război civil sângeros. Sub conducerea lui Mao, partidul a iniţiat o campanie de sporire a producţiei industriale, cunoscută drept Marele Salt Înainte. Zeci de milioane de chinezi au murit de foame în acea perioadă, dar şi în timpul Revoluţiei Culturale care i-a urmat, o mişcare menită "să purifice" Partidul Comunist Chinez.

Spectacole de teatru ilustrează lupta dusă de partidul lui Mao pentru a salva China

În 1976, după moartea lui Mao, succesorul său, Deng Xiaoping, a introdus o serie de reforme care au ajuns să fie cunoscute drept "economia de piaţă socialistă", în urma cărora China a ajuns a doua cea mai mare economie a lumii.

Citește și: