Gandul
40037 vizualizări 18 mai 2019

„Jihadi John”, al cărui nume real este Mohammed Emwazi, ar fi vorbit la telefon când racheta l-a lovit. Colonelul Steve Warren, care era purtătorul de cuvânt al Pentagonului la vremea respectivă, a declarat că, fiind noapte, operatorii dronei nu i-au putut vedea faţa, dar l-au identificat pe Emwazi după barbă şi modul în care mergea. „În final am fost convinşi că este Jihadi John. Şi comandantul a dat ordinul 'Trage'. În 15 secunde o rachetă l-a şters de pe faţa pământului pe Emwazi”, a declarat el, în documentar, potrivit The Sun.

Teroristul a devenit faimos după ce a apărut în 2014 într-un clip video în care a fost decapitat jurnalistul american James Foley. Ulterior a devenit un fel de imagine a organizaţiei Stat Islamic.

Emwazi, care a crescut în Londra, a fost numit „John” de un grup de ostatici, după John Lennon din formaţia Beatles. Aceştia au constatat că Emwazi avea accent britanic. Presa l-a numit apoi „Jihadi John”.

Bărbatul şi-a luat multe măsuri de precauţie pentru a nu fi prins sau ucis de forţele aliate. Se spune că de fiecare dată când trimitea un mesaj de pe un computer, ştergea apoi complet hard disk-ul dispozitivului.


 

Citește și: