1 ianuarie 2014, data care a speriat Marea Britanie în ultimul an din cauza ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, a venit fără prea multe efecte concrete. Nu a existat nicio invazie, aşa cum a fost prognozată de tabloide şi membri ai Parlamentul britanic. Chiar şi în ultimele zile, euroscepticii şi publicaţii precum The Daily Mail au continuat să avertizeze că, de astăzi, sute de mii de români vor lua cu asalt Regatul. În acest context, The Guardian a publicat în prima zi din an un articol în care face apel la calm. O altă voce moderată a fost cea a BBC-ului, care a venit la Bucureşti de Revelion, pentru a vedea dacă românii se pregătesc, cu adevărat, să plece în masă spre Londra.

”Ştiu că majoritatea românilor şi bulgarilor plănuiesc să vină în Marea Britanie ca să muncească. Dar cred că frica tuturor este că faţă de cei care fie nu-şi vor găsi un loc de muncă, fie vin să fură şi să cerşească. Este vorba despre minoritatea care ne îngrijorează şi care are cel mai mare impact”, a spus Philippa Roe, liderul consiliului din Westminster City.

sursă: captură The Guardian

De cealaltă parte, anumiţi politicieni punctează faptul că Marea Britanie are probleme mult mai mari decât venirea românilor şi bulgarilor, precum bancherii milionari, care au adus pagube mai mari decât cei menţionaţi anterior. În acest sens, unii parlamentari britanici fac apel la ”un dialog calm cu autorităţile locale şi la o finalizare a limbajului care accentuează tensiunile din aceste comunităţi”.

Un exemplu, Andrew George, liderul liberal-democraţilor din Marea Britanie, a explicat că în urma acestor nenumărate dezbateri privind exodul românilor şi bulgarilor, aceste comunităţi au devenit ”victime colaterale” din cauza discriminării suplimentare.

”Aceste grupuri spun că acum suferă şi mai mult. Deja există un mediu în care comunităţile sunt prejudiciate. Acum, după ce am făcut progrese în acest sens şi am îmbunătăţit relaţiile cu ele, acum facem un pas înapoi”, a declarat George.

Între timp, partidul eurosceptic UKIP şi aripa dreapta a conservatorilor britanici au purtat o campanie intensă împotriva românilor şi bulgarilor, spunând că ”va fi un val de infracţiunie”. Sub presiunea lor şi a multor activişti, premierul David Cameron a anunţat mai multe măsuri menite să descurajeze imigranţii din Europa care vor să vină în Marea Britanie doar ca să beneficieze de ajutoare sociale.

În aceeaşi zi în care în The Guardian apărea un apel la calm în dezbaterea despre deschiderea pieţei muncii, Daily Mail a publicat numeroase articole care continuau retorica stereotipizată şi discriminatorie, despre românii care cerşesc, romii care fac ravagii în Marea Britanie şi, mai mult, îşi fac nevoile la uşile englezilor.

 

sursă: captură Daily Mail

Dincolo de temerile create în spaţiul public privind o invazie, experţii au explicat că numărul românilor şi bulgarilor care vor trece graniţa în Marea Britanie este incomparabil mai mic cu cel al polonezilor din anii 2000. În acest sens, s-au dat şi exemplul numărului mai mic de călătorii cu avionul rezervate, comparativ cu anul trecut, pe primele trei luni din an. Nici în cazul autocarelor nu s-a înregistrat un număr mare de rezervări dinspre România şi Bulgaria până pe 2 ianuarie, cu toate că, zilele trecute, Daily Mail scria contrariul - fără surse, imagini sau detalii.

De la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, românii şi bulgarii beneficiază de unul dintre drepturile fundamentale ale construcţiei europene, respectiv dreptul la liberă circulaţie. De teama unui aflux de migranţi şi a unei destabilizări a pieţei muncii, statele care erau deja membre UE au putut impune anumite restricţii pentru muncitorii din cele două noi ţări ale Uniunii, perioada maximă fiind de şapte ani. Aceste restricţii presupun nevoia de permise de muncă (greu de obţinut) şi cote pentru numărul de români şi bulgari care puteau să obţină aceste permise.

De astăzi, 1 ianuarie 2014, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Spania şi Olanda şi-au deschis pieţele muncii pentru români şi bulgari. Un detaliu important - şi sursa îngrijorării în aceste ţări - este că, începând de astăzi, românii şi bulgarii au dreptul la aceleaşi ajutoare sociale şi îngrijiri medicale ca şi ceilalţi cetăţeni europeni (britanicii se tem că va creşte aşa-numitul "turism de sănătate").

Citește și: