Mihai SCHIAU
94 vizualizări 7 apr 2011

Alegerile prezidenţiale de luna viitoare din Nigeria, cel mai mare producător de petrol din Africa, ar putea determina o nouă creştere a preţului "aurului negru", este de părere Robert Lenzner, analist Forbes.

De asemenea, faptul că au loc proteste "de un fel sau altul" în optsprezece ţări din Orientul Mijlociu şi Africa au determinat scăderea cu o treime a producţiei de petrol din OPEC (Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol), spune Lenzner. Din OPEC fac parte douăsprezece ţări, care produc împreună 79% din petrolul din lume, iar zece dintre aceste ţări sunt situate în Orientul Mijlociu sau Africa.

Astăzi, gramul de aur a atins în SUA preţul record de 147,7 lei, în timp ce barilul de petrol (117 litri) a urcat la 122 de dolari (349 de lei) şi "rivalizează" cu maximul istoric atins în iulie 2008.

Nimeni nu pare prea îngrijorat că benzina se apropie de 4 dolari pe galon (echivalentul a 3 lei pe litru) în SUA, nivel care determină şoferii să aleagă alte mijloace de transport decât maşina, afirmă analistul Forbes. El susţine că preţul benzinei, aflat în creştere, ar putea reduce PIB-ul SUA cu 0,4-0,7%.

Lenzner spune că aceste lucruri se întâmplă fiindcă "oriunde te uiţi sunt tensiuni politice, violenţă şi materiale radioactive care se scurg în mare". El afirmă că "focarul problemelor", în ceea ce priveşte scumpirea petrolului, îl reprezintă Oman, Yemen, Siria, Bahrain şi Egipt, care nu vor să lase la preţ. De asemenea, experţii avertizează că, din cauza războiului civil, Libia nu îşi "onorează" cererile mari de petrol.

Citește și: