Anna Primac
896 vizualizări 17 ian 2015

Această examinarea preliminară ne va ajuta să stabilim dacă există o "bază rezonabilă" pentru a deschide o anchetă, a precizat Biroul procurorului, într-un comunicat.

"Procurorul va analiza în special problemele legate de competenţă şi interesele justiţiei", informează comunicatul.

Guvernul palestinian a aderat la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, la 2 ianuarie. Această decizie îi va permite procurorului CPI să deschidă, în viitor, anchete privind eventuale crime.

Autoritatea Palestiniană a recunoscut, la 1 ianuarie, competenţa CPI în presupuse crime comise începând cu 13 iunie 2014, adică din momentul în care Israelul a lansat o vastă campanie de arestări urmată de un război în Fâşia Gaza.

Potrivit CPI, acceptarea acestei competenţe nu corespunde unei aderări la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii, solicitate la 2 ianuarie de Autoritatea Palestiniană.

Cererea de aderare la CPI depusă de Autoritatea Palestiniană se înscrie într-o ofensivă diplomatică condusă de palestinieni la ONU.

CPI, cu sediul la Haga, este competentă, începând cu 1 iulie 2002, de anchetarea presupuşilor autori de acte de genocid, de crime împotriva umanităţii şi crime de război.

O sută douăzeci şi două de state, printre care nu figurează Israelulul, au aderat până în prezent la Statutul de la Roma.

Citește și: