Ioana Bojan
Alina Matis
3277 vizualizări 26 apr 2015

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade a avut loc în această dimineaţă în Nepal, fiind resimţit şi în India. Acest cutremur vine la o zi după ce un alt seism de 7,8 grade pe scara Richter a lovit Nepalul.

Poliţia nepaleză a anunţat că bilanţul seismului de sâmbătă a ajuns la 1.910 morţi şi 4.625 de răniţi, relatează Reuters în pagina electronică. Cel puţin 700 de persoane au murit numai în capitală, Kathmandu, un oraş cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile şi înghesuite.

FOTO: CNN.com

gândul continuă să transmită în format LIVE TEXT principalele informaţii despre seria de cutremure şi avalanşe din Nepal:

UPDATE 16:48 Bilanţul oficial al seismului cu magnitudinea de 7,9 produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 2.400 de morţi şi ar putea să mai crească, în condiţiile în care echipele de salvatori caută în continuare printre dărâmături, relatează DPA în pagina electronică.

UPDATE 16:43 MAE a informat duminică că încă 9 cetăţeni români au fost localizaţi după cutremurul din Nepal, toţi fiind în siguranţă. "Ministerul Afacerilor Externe informează că pe parcursul zilei de 26 aprilie 2015, au mai fost identificaţi încă 9 cetăţeni români care de asemenea se află înafara oricărui pericol. Astfel, bilanţul cetăţenilor români localizaţi, contactaţi şi care sunt în siguranţă la acest moment este de 28 de persoane", se precizează într-o informare de ultimă oră a MAE.

De asemenea, MAE reafirmă că nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victimele seismului.

UPDATE 15:00 FMI se declară pregătit să evalueze necesarul de finanţare pentru Nepal, informează Bloomberg. Totodată, mai multe guverne, companii private şi ONG-uri s-au declarat dornice să ajute după această tragedie, scrie Mediafax.

UPDATE 14:45 Oamenii pot folosi serviciul Google Person Finder, pentru a găsi persoane dispărute după cutremurele din Nepal.

UPDATE 13:35 Bilanţul cutremurului a trecut de 2.200 de morţi.

UPDATE 13:05 Preşedintele Iohannis transmite un mesaj de compasiune faţă de cei afectaţi de cutremurele din Nepal: Îmi exprim compasiunea şi solidaritatea faţă de persoanele afectate de cutremurul din Nepal. În aceste momente de adâncă tristeţe, transmit sincere condoleanţe familiilor îndurerate”.

UPDATE 12:00 Cutremurul de astăzi a declanşat noi avalanşe pe Everest, a informat alpinistul român Alex Găvan, care se află acolo.

UPDATE 11:30 MAE informează că a găsit 19 cetăţeni români în Nepal şi că sunt toţi în afara oricărui pericol: „Vă informăm că,  până în prezent, au fost identificaţi 19 cetăţeni români, care au fost contactaţi şi se află în afara oricărui pericol. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la New Delhi şi al Consulatului Onorific al României din Nepal, continuă eforturile de verificare a prezenţei, respectiv a situaţiei altor cetăţeni români care s-ar afla în Nepal, în zona respectivă, inclusiv dacă există vreun cetăţean român afectat în urma recentei replici din cursul acestei dimineţi, în pofida unor conexiuni de internet şi de telefonie extrem de dificile datorită circumstanţelor. Reamintim că cetăţenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur au la dispoziţie pentru informaţii numărul de telefon 0728.557.116 sau e-mailul comunicare.consulara@mae.ro”.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcă pe cel mai înalt vârf din lume, la un an după ce o avalanşă a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinişti au fost recuperate de pe Everest duminică, dar alte câteva sute de persoane, multe dintre ele rănite, rămân blocate pe munte.

Fotografii impresionante ale AFP pe Everest, după primele avalanşe// Captură foto: The Telegraph

Un prim elicopter a decolat duminică dimineaţă din Kathmandu pentru a transporta răniţii de pe munte, după ce zborurile au fost întârziate din cauza condiţiilor meteorologice.

Eforturile de salvare se intensifică, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare, în condiţiile în care bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 1.900 de morţi, 17 alpinişti, între care un inginer Google, fiind ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest.

Alpinistul român Alex Găvan, primul care a informat despre avalanşă pe reţelele de socializare, a postat duminică un nou mesaj pe Twitter, în care anunţă că primii răniţi au fost preluaţi de elicoptere. "Toţi răniţii grav evacuaţi cu elicopterele. Îngrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau somn", a scris românul.

Unul dintre şefii Google, mort în avalanşă

Printre cei ucişi pe munte se numără şi Dan Fredinburg, un inginer Google originar din California. El a fost rănit la cap în momentul producerii avalanşei, potrivit unui comunicat al companiei turistice care l-a dus la tabăra de bază.

Oficialii din Ministerul Turismului au estimat că cel puţin 1.000 de alpinişti, inclusiv circa 400 de străini, se aflau la tabăra de bază sau în zone mai înalte de pe munte în momentul cutremurului.

Într-un alt mesaj postat pe Twitter, Alex Găvan a anunţat că alpinistul Willie Benegas a fost transportat cu elicopterul la tabăra 1 pentru a duce frânghii şi alte instrumente necesare alpiniştilor blocaţi acolo.

În condiţiile în care Guvernul nepalez este copleşit de situaţie, India a trimis avioane militare cu echipamente medicale şi echipe de salvare, în timp ce China a trimis o echipă formată din 60 de persoane. În urma seismului, care a fost resimţit şi în statele învecinate, 44 de persoane au murit în India şi alte 17 în regiunea autonomă chineză Tibet.

Mai multe organizaţii internaţionale se pregătesc să trimită personal în Nepal pentru a furniza apă potabilă, echipamente medicale şi alimente, în timp ce Statele Unite, Marea Britanie şi Pakistanul sunt printre ţările care oferă experţi în operaţiuni de salvare.

FOTO: Times of India

Cutremurul de sâmbătă a provocat prăbuşirea a numeroase imobile în capitala nepaleză, inclusiv clădiri istorice, precum Turnul Dharahara, construit în 1832, şi temple hinduse.

Salvatorii, unii purtând măşti pe faţă din cauza prafului, căutau în continuare eventuali supravieţuitori printre dărâmături. Unii dintre ei săpau cu mâinile goale prin moloz.

Mii de persoane şi-au petrecut noaptea afară, pe temperaturi apropiate de limita îngheţului şi în ploaie, de teamă să se întoarcă în casele avariate.

Citește și: