Departamentul Externe
1220 vizualizări 24 iun 2014

Alerta de tsunami, emisă imediat după producerea cutremurului pentru Alaska şi Coasta de Vest a Canadei, dar nu şi pentru Hawaii, a fost anulată.

Potrivit USGS, cutremurul a avut loc la ora 20.53 GMT (23.53, ora României), la 24 de kilometri sud-est de insula Little Sitkin, în Alaska, un stat american situat la nord-vestul Canadei. USGS a anunţat iniţial că seismul a avut magnitudinea de 8.

Epicentrul s-a situat la o adâncime de 114,4 kilometri, potrivit experţilor americani. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, dintre care una cu magnitudine de 6. Nicio pagubă majoră nu a fost constatată.

"Nu a existat o reacţie de panică", a relatat pentru AFP Layton Lockett, un oficial al oraşului Adak, după ce a dat alarma pentru evacuarea a aproximativ 150 de persoane din zonele de coastă.

"Suntem obişnuiţi cu astfel de cutremure", a spus el, declarându-se mulţumit că nu s-au înregistrat victime sau pagube importante.

"În prezent, suntem în stadiul de verificare", a adăugat. "Ne aşteptăm ca imobilele să nu aibă probleme. Suntem mai îngrijoraţi pentru principalele infrastructuri, precum drumurile, apa şi canalele de scurgere, sistemul electric", a precizat el. "Vom verifica totul, dar cred că ar trebui să funcţioneze", a declarat oficialul local.

Riscul producerii unui tsunami de mare amploare a fost exclus. "Pe baza datelor disponibile, nu se aşteaptă un tsunami devastator în Pacific, în timp ce (arhipelagul) Hawaii nu este ameninţat", a anunţat Centrul de alertă a tsunamiurilor din Pacific.

Little Sitkin face parte din insulele Aleutine, un arhipelag în formă de arc situat la sud-vest de Alaska. Douăsprezece cutremure cu magnitudini de peste 7,5 au avut loc în această zonă începând din 1900.

Centrul naţional de alertă a tsunamiurilor a precizat că alerta a fost emisă pentru zonele de coastă începând de la Nikolski, pe insula Umnak, până la insula Attu, în extremitatea vestică a arhipelagului Aleutine.

"Inundaţii periculoase în zonele de coastă, însoţite de curenţi puternici, sunt posibile şi pot avea loc la câteva ore după sosirea tsunamiului", a avertizat centrul.

Seismul de luni este cel mai puternic înregistrat în zonă de la cutremurul cu magnitudine de 8,7 produs în 1965 în largul insulelor Rat, potrivit unor date ale USGS citate în presa locală.

Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro

Citește și: