Andrei Luca POPESCU
2216 vizualizări 8 iun 2012

Fondatorul uneia dintre cele mai puternice companii de software antivirus din lume, Eugene Kaspersky, care a descoperit virusul Flame, a declarat miercuri, la Tel Aviv, că doar un efort global poate împiedica apariţia unei noi ere a cyberterorismului, relatează Reuters. Virusul Flame, apărut recent, a infectat computere din Iran şi din alte ţări din Orientul Mijlociu.

“Nu este un război cibernetic, este terorism cibernetic şi mă tem că acesta este doar începutul jocului. Mă tem că este începutul sfârşitului lumii aşa cum o cunoaştem noi”, a declarat rusul Kaspersky.

Virusul Flame a apărut săptămâna trecută, iar specialiştii spun că există indicii că acesta a fost construit de aceeaşi ţară sau grup de ţări care a lansat şi virusul de tip vierme Stuxnet, care a atacat programul nuclear al Iranului, în 2010.

În lunile recente, oficiali ai SUA au devenit mai deschişi cu privire la cooperarea dintre SUA şi Israel la crearea virusului Stuxnet.
Experţii în securitate spun că Flame este unul dintre cele mai sofisticate software-uri infecţioase descoperite până acum.

Kaspersky a nominalizat ţări precum România, SUA, Marea Britanie, Israel, China, Rusia, India sau Japonia, care ar avea capacitatea să dezvolte un astfel de program.

Specialistul a mai spus că Israelul este atât parte a problemei, cât şi parte a soluţiei în ce priveşte războiul cibernetic, care ar funcţiona ca un bumerang ce se va întoarce împotriva celor care îl folosesc.

“Software-ul care gestionează sistemele industriale sau de transport sau reţelele electrice şi de trafic aerian trebuie să fie dezvoltate pe sisteme de operare securizate. Uitaţi de Microsoft, Linux, Unix”, a mai spus Kaspersky.

Citește și: