Alina Matis
16982 vizualizări 17 ian 2014

Daily Mail a publicat, la final de 2013, un articol în mare parte fals despre invazia românilor şi bulgarilor, dar refuză să recunoască derapajul de la orice normă deontologică sau să le prezinte scuze românilor, bulgarilor şi cititorilor pentru modalitatea în care au încheiat un an de campanie antiimigraţionistă. Mai mult, cel mai puternic tabloid din Marea Britanie sugerează, ca reacţie a descoperirilor publicate joi de gândul şi jurnalistul britanic Jon Danzig, că vina este a jurnaliştilor şi a traducătorilor români şi bulgari care i-au ajutat pe reporterii veniţi la Bucureşti, respectiv Sofia, şi că orice conexiuni făcute de cititorul lor privind afluxul de migranţi odată cu ridicarea restricţiilor, la 1 ianuarie 2014, sunt alegerea cititorului.

Context:

După un an în care a fost portavocea campaniei mediatice anti-români şi bulgari, Daily Mail a încheiat 2013 cu un articol care anunţa încă o dată „invazia”: „Sold out! Avioanele şi autobuzele sunt pline de români şi bulgari care se îndreaptă către Marea Britanie”, avertiza titlul din tabloidul britanic, în 31 decembrie 2013, cu o zi înainte de mult-temuta ridicare a restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari. Acest mesaj de final de an a fost redistribuit de peste 58.000 de ori, a strâns peste 1.700 de comentarii şi a fost preluat în toată presa britanică, dar şi de mass-media străine. Problema este că o parte covârşitoare din acest articol nu rămâne în picioare la o verificare riguroasă, după cum gândul a arătat AICI.

Articolul din Daily Mail, publicat pe site-ul www.dailymail.co.uk în 31 decembrie

Mai exact, după cum avea să arate o anchetă realizată de reporterul gândul (la Bucureşti) şi jurnalistul britanic Jon Danzig (la Londra), cu sprijinul New Europeans, cel puţin 60% din articol este fals. Calculul a fost făcut împărţind articolul în trei categorii: partea demontată, partea care nu a putut fi verificată şi cea care rămâne în picioare mai exact. Aşa se facă că, din aproximativ 3.800 de semne (fără spaţii), cât are materialul fără casetele de text care îl însoţesc şi fără explicaţiile foto, 60%, adică 2.300 de semne, sunt neadevăruri. Declaraţiile sunt infirmate de cei citaţi, iar o căutare a informaţiilor de pe forumuri amintite de jurnaliştii britanici infirmă cele spuse în articol. 24% sau 900 de semne sunt imposibil de verificat, pentru că nu există sursa citatelor (persoanele cărora le sunt atribuite replicile, companiile etc.). Doar 16% din text, adică 600 de caractere din întregul articol, în care sunt incluse descrieri sau excepţii rarissime, rămâne în picioare.

Daily Mail, către gândul: „Am relatat ceea ce li s-a spus”

Întrebat de gândul cum explică toate neconcordanţele descoperite la o verificare atentă a articolului lor, un purtător de cuvânt al Daily Mail ne-a spus, într-un e-mail semnat de „Managing Editor” (fără nume): „Jurnaliştii noştri s-au documentat la faţa locului în Sofia şi Bucureşti şi au fost asistaţi de jurnalişti locali şi translatori. Am relatat ceea ce li s-a spus la acel moment”.

Gândul a atras atenţia reprezentanţilor ziarului că articolul este în mare parte fals şi că sursele citate neagă că ar fi vorbit cu reporterii lor şi a întrebat dacă, în acest context, este dispus să vină cu o corecţie sau să prezinte scuze românilor, bulgarilor şi cititorilor. Tabloidul a refuzat să răspundă cu acea ocazie.

E-mail către gândul

„Nu suntem de părere că articolul este incorect şi înşelător”

Pe urmă, într-un alt e-mail, de această dată transmis jurnalistului britanic Jon Danzig, cel mai puternic tabloid britanic s-a sustras, sec, oricărei răspunderi: „Nu suntem de părere că articolul este incorect şi înşelător şi nu vedem niciun motiv să vă cerem scuze (...). Subliniem că jurnaliştii Daily Mail s-au documentat în persoană, în Sofia şi Bucureşti, şi au fost asistaţi de jurnalişti locali şi de translatori” (e-mail-ul integral poate fi accesat AICI).

Mai mult, ziarul, care pe tot parcursul lui 2013 a scris despre cum se pregătesc românii şi bulgarii să invadeze, în „hoarde” chiar, Marea Britanie, neagă şi mesajul propriului articol: „Articolul relata că bulgarii şi românii se pregăteau să călătorească în Marea Britanie când restricţiile vor fi ridicate pentru că asta le-a spus jurnaliştilor un număr mare de oameni. Au mai relatat ce li s-a spus de agenţi de turism şi ce au găsit pe site-uri în acel moment. Este, în mod clar, o situaţie fluidă, o poveste în desfăşurare. Acesta a fost un tablou al situaţiei din ajunul ridicării restricţiilor. Imaginea s-a schimbat deja şi se va schimba în continuare”. Câteva paragrafe mai jos, răspunzând tuturor neadevărurilor despre numărul mare de zboruri şi autocare, tabloidul aruncă vina pe cititor: „În ceea ce priveşte ideea că zborurile erau mai aglomerate ca un rezultat direct al numărului mai mare de români şi bulgari care mergeau în Anglia (din cauza ridicării restricţiilor), noi nu spunem asta. Rămâne la latitudinea cititorului să facă această conexiune dacă el sau ea doreşte”.

E-mail către Jon Danzig

„Autobuzele care pleacă din capitala Bulgariei, Sofia, până în 9 ianuarie, sunt rezervate în întregime”

Dincolo de faptul că, după cum a arătat ancheta publicată de gândul, zborurile nu au fost mai aglomerate, rezervările nu au fost mai multe decât într-o perioadă similară şi nici nu au existat curse suplimentare, trebuie subliniat că întregul articol argumentează această teză de început, lead-ul, în termeni jurnalistici: „Bulgarii şi românii se pregăteau noaptea trecută să plece în Marea Britanie, ca urmare a ridicării, de mâine, a restricţiilor de pe piaţa muncii”. Această frază era poziţionată sub titlul: „Sold out! Avioanele şi autobuzele sunt pline de români şi bulgari care se îndreaptă către Marea Britanie” şi cele trei puncte-cheie: „Un operator aerian chiar şi-a dublat numărul de zboruri pentru a face faţă cererii”, „Unele bilete dus se vând chiar şi cu 3.000 de lire”.

E-mail către Jon Danzig

Cum au evoluat poziţiile Daily Mail despre descoperirile publicate de Gândul 

Atât gândul, cât şi Jon Danzig au contactat de mai multe ori Daily Mail, pentru a răspunde acestor descoperiri. Primul răspuns venit de la Hillary Kingsley, Corections Editor şi consilier juridic în cadrul Associated Newspapers Limited, compania din care face parte tabloidul, preciza că publicaţia a fost ajutată în România de un „respectat jurnalist politic” din ţara noastră. De aici, spune ziarul, a venit afirmaţia din articol potrivit căreia compania Wizz Air şi-a dublat numărul de curse din ţara noastră în Marea Britanie pentru a face faţă cererii, înainte de ridicarea restricţiilor.

Tabloidul a refuzat să spună cine este „respectatul jurnalist politic român” care le-ar fi făcut documentarea. Au spus, în schimb, că răspunsurile purtătorului de cuvânt Wizz Air, care a negat categoric afirmaţiile din articolul lor, sunt „oarecum înşelătoare”. Contactat de Jon Danzig pentru a confirma sau infirma acurateţea informaţiilor despre cursele lor publicate de Daily Mail, reprezentantul Wizz Air nu a lăsat loc de interpretări: „Afirmaţiile Daily Mail potrivit cărora ne-am dublat cursele şi că nu mai există bilete low cost sunt o mizerie de la cap la coadă. Vârful nostru de trafic de Crăciun este în conformitate cu anii trecuţi şi cu celelalte perioade de vârf (vara şi Paştele) pe mai toate din cele 300 de rute”.

Confruntat cu acest răspuns, ziarul britanic a revenit cu explicaţii care nu au făcut decât să agraveze situaţia. Mai exact, reprezentantul juridic a argumentat că la baza teoriei privind „dublarea” zborurilor din România stau informaţii culese din presa română (vezi mai jos). Problema este că datele sunt inclusiv din 2012, iar articolul lor se referă la cum se pregăteau românii şi bulgarii „noaptea trecută”, respectiv în 30 sau 31 ianuarie (nu este clar din articol) să plece în Marea Britanie odată cu deschiderea pieţei muncii şi cum au fost forţate companiile de transport să îşi suplimenteze oferta.

E-mail către Jon Danzig

Despre informaţiile publicate în 31 decembrie: Am verificat în 2 şi 3 ianuarie

Mai grav, nici cu aceste zboruri introduse în 2012, afirmaţia privind dublarea tot nu se susţine. Luate şi individual, ele pot fi demontate. Spre exemplu, nu este adevărat că Wizz Air are şase zboruri pe zi din Cluj cu destinaţia Luton, Londra. Sunt şase sau şapte curse săptămânale, în funcţie de sezon, potrivit WizzAir.com.

Legat de faptul că nici afirmaţiile privind preţurile biletelor low cost înainte de ridicarea restricţiilor, respectiv că ar fi 300 de lire, nu se susţin, potrivit verificărilor noastre şi informaţiilor primite de la Wizz Air (de exemplu, preţul unui bilet de pe o zi pe alta era 160 de lire/190 de euro), Daily Mail a precizat că a verificat preţurile şi numărul de locuri disponibile în 2 şi 3 ianuarie şi afirmaţia din articol se confirmă. Articolul, însă, a fost publicat în 31 decembrie, nu în 2 şi nici în 3 ianuarie, când au verificat jurnaliştii englezi acurateţea informaţiilor publicate.

Locurile goale din realitate vs. autocarele pline-ochi din ziar

Grupuri de bulgari se pregăteau, în 2 ianuarie, să plece cu un autocar care avea ca destinaţie finală Londra, cu escale în Germania şi Franţa// FOTO: Nikolay Doychinov/AFP/Mediafax

Când i s-a atras atenţia că nici citatul privind transportatorul bulgar Balkan Horn, despre cât de aglomerate sunt autocarele care pleacă din Sofia la Londra, a fost infirmat, Daily Mail a avut, din nou, două reprize de răspunsuri. Întâi, a spus că aşa au aflat la faţa locului: „Un reporter a vizitat Autogara Centrală din Sofia de două ori, luni, 30 decembrie. Există mai multe agenţii care vând bilete pentru toţi cei patru operatori care au curse săptămânale. Niciuna dintre aceste agenţii nu a putut să îi vândă reporterului un bilet înainte de 10 ianuarie”.

Totuşi, Balkan Horn nu numai că neagă că ar fi oferit aceste informaţii sau că ar fi vorbit cu Daily Mail, dar dă asigurări că existau bilete şi că, de exemplu, cursa din 3 ianuarie a plecat cu locuri goale. „Nu ne explicăm cum aţi primit informaţii diferite”, a spus ulterior ziarul. Câteva zile mai târziu, a încercat să închidă subiectul: „Nu putem decât să repetăm că reporterul nostru a vorbit personal cu angajaţii de la ghişeu, în autogara din Sofia, în după-amiaza zilei de 30 decembrie, şi a cerut un bilet de autocar la Londra, răspunzându-i-se că nu exista nimic disponibil până în 9 ianuarie (...). Comentariile angajatului Balkan Horn din Sofia publicate de noi au fost date sub condiţia asigurării anonimatului, pentru că există o interdicţie a companiei referitoare la declaraţiile pentru jurnalişti”. Din nou, o afirmaţie care nu se susţine, pentru că, atât gândul, cât şi Jon Danzig, au reuşit să primească declaraţii oficiale din partea Balkan Horn.

Nimic despre sursele care neagă citatele sau despre oamenii, forumurile şi companiile fără nume

Victor Spirescu, singurul român venit la muncă în 1 ianuarie 2014

De departe una dintre cele mai inedite afirmaţii din articolul Daily Mail, pe care gândul a lăsat-o totuşi în categoria celor adevărate, este misterul biletului cu incredibilul preţ de 3.000 de lire sterline sau 3.700 de euro, pentru un zbor Bucureşti-Londra. „(...) biletele dus pot ajunge şi la 3.000 de lire”, spunea articolul. Ulterior, tabloidul şi-a explicat raţionamentul: „Este vorba despre un zbor Alitalia (via Italia), cu preţul de 3.707 euro (3.080 de lire). Ziarul nu a mai explicat care ar fi logica pentru care un român care ar merge la muncă în Anglia, în căutarea unei vieţi mai bune şi ar da 3.000 de lire pe un asemenea bilet de avion, în condiţiile în care cele mai multe bilete costau în acele zile până la 160 de lire/190 de euro, chiar şi de pe o zi pe alta, după cum a explicat un purtător de cuvânt al Wizz Air.

Dincolo de răspunsurile punctuale, însă, care pot fi, în mare parte combătute, Daily Mail nu a dorit să ofere numele forumurilor de pe care au luat mesajele despre românii şi bulgarii dornici de ajutoare sociale (gândul a găsit unele mesaje similare cu cele din articol, însă vechi şi fără vreo legătură cu deschiderea pieţei muncii) şi nici să explice cum se face că persoanele citate neagă că ar fi dat declaraţiile incluse în articol.

 

Puteţi vedea aici ancheta care demontează articolul de final de an al Daily Mail despre români şi bulgari

Cele trei artiole ale lui Jon Danzig pe această temă: AICI, AICI şi AICI

Pentru comentarii: Facebook - Alina Matiş, Twitter - @alinamatis //Website: Jon Danzig, Facebok - Jon Danzig, Twitter - @Jon_Danzig

Citește și: