Cristina ANDREI
1874 vizualizări 10 apr 2016

Firma de contabilitate RNS Charted Accountants a realizat pentru David Cameron un document de patru pagini care oferă date referitoare la finanţele premierului britanic din ultimii şase ani, arătând că liderul Marii Britanii a plătit impozite de 402.203 lire sterline pentru venituri de 1,08 milioade de lire, sumă câştigată după 2009. Datele privind exerciţiul financiar pe ultimul an arată că premierul britanic a plătit impozite de 75.898 lire sterline pentru un venit de 200.307 lire sterline, compus dintr-un salariu de 140.522 lire sterline, cheltuieli impozabile de 9.834 lire sterline, 46.899 lire sterline de pe urma închirierii unei locuinţe proprietate personală din Londra şi 3.052 de lire sterline din dobânzi pentru economii.

„Acest document reprezintă un sumar şi o explicaţie a impozitelor plătite de primul ministru în ultimii şase ani. Informaţiile acoperă ultimul an în care a fost lider al opoziţiei şi toţii ani în calitate de prim ministru", se arată într-un comunicat publicat de biroul lui David Cameron.

Gestul  lui Cameron vine după ce în cursul săptămânii trecute acesta a recunoscut că a deţinut acţiuni la firma offshore a tatălui său. După multe tentative de negare şi contradicţii, premierul britanic a mărturisit că a avut circa 5.000 de acţiuni, echivalentul a 30.000 de lire sterline, în fondul de investiţii Blairmore Investment Trust, pe care tatăl său, Ian Cameron, l-a creat în anul 1982 în paradisul fiscal Bahamas. Liderul guvernului britanic a explicat că după decesul tatălui său a vândut acţiunile şi a precizat că toate taxele şi impozitele aferente acestei tranzacţii au fost achitate la Fisc.

După dezvăluirile din scandalul „Panama Papers", popularitatea lui David Cameron a scăzut până la cel mai mic nivel din ultimii trei ani,arată un sondaj YouGov citat de AFP. Astfel, dintre cei chestionaţi, doar 34% au o opinie favorabilă despre acţiunile liderului de la Londra, în vreme ce 58% au o părere negativă. Acesta este cea mai scăzută cotă de popularitate din iulie 2013.

Citește și: